Jan Leijenhorst sluit zestien jaar Barchkerk af

Algemeen

Speciaal lied voor vertrekkend pastor: ‘Wat mot wiej noa as Barchkarke’

Door Jan Hendriksen

BARCHEM - “Ik wens jullie allemaal Gods Vrede en alle goeds toe. Good Goan.” Met deze woorden besloot pastor/kerkelijk werker Jan Leijenhorst van de Protestantse Gemeente van de Barchkerk in Barchem zondag zijn dankwoord. Na zestien jaar nam hij afscheid van de Protestantse Gemeente Barchem waarvan hij zoveel warmte en liefde mocht ontvangen. Met een 'pensioendienst'zoals hij het noemde, gevolgd door een feestelijke bijeenkomst.

Leijenhorst vond het uitermate jammer dat een groot aantal gemeenteleden door de coronamaatregelen niet persoonlijk aanwezig kon zijn in de Barchkerk. Via de website kerkdienstgemist.nl konden zij toch verbonden zijn met de dienst. “Daarom spreek ik ook niet van een ‘afscheidsdienst’ maar van een ‘pensioendienst’. Want een groot aantal van jullie hoop ik in de toekomst te blijven zien”, zei Leijenhorst bij de opening van de dienst. Symbolisch had hij als één van zijn ‘stokpaardjes’ het eerste en laatste lied voor zijn ‘pensioen-dienst’ in de Achterhoekse streektaal gekozen. Die mochten de dertig kerkgangers/genodigden overigens niet meezingen maar wel neuriën.
Bennie Hengeveld, voorzitter van de Kerkenraad en het College van Kerkrentmeester van de Protestantse Gemeente Barchem, roemde in zijn dankwoord Jans gave om te kunnen luisteren en zich te verplaatsen in de gevoelens van een ander. “Jan, bij veel families heb je ervoor gezorgd, dat een droevige gebeurtenis, zoals een overlijden, als een waardevolle herinnering bleef bestaan. Naast jouw pastorale zorg organiseerde jij ook de koffieochtenden en bezinningsavonden. Daarnaast was je een belangrijke steun bij de organisatie van groot huisbezoeken en gemeenteavonden. Jan is van alle markten thuis: pastoraal werk, de zondagse eredienst, buiten bij de kerk de stoep aanleggen, helpen bij de herinrichting, of iets met de geluidstechniek. Als je Jan vraagt om ergens mee te helpen, dan is het altijd: Jao, dat ko’w wel effen doon, wanneer past et ow?”

Vrijwilliger
Bennie Hengeveld liet ook weten dat Leijenhorst ook een groot aandeel in de opmaak van het Barchkerkblad heeft. “Elke keer weer een opgave om het blad gevuld en goed uitgevoerd te krijgen. Je verlaat ons als pastor, maar blijft gelukkig als vrijwilliger betrokken bij het maken van ons Kerkblad. Het jaar 2020 zullen we niet snel vergeten. Het is het jaar van de corona. Tijdelijk geen kerkdiensten, geen vergaderingen, weinig contact met elkaar. Het was/is een bijzonder jaar, in heel veel opzichten. Tijdens deze coronaperiode zorgde jij dagelijks voor een nieuwsbrief om op deze manier de betrokkenheid van de gemeenteleden bij onze Barchkerk te onderhouden. Voor alles wat jij voor deze kerk hebt betekend wil ik je namens de kerkenraad heel hartelijk danken. Ik wil daarbij ook je vrouw Ida nadrukkelijk betrekken, je steun en toeverlaat."
"We hadden ons deze dag anders voorgesteld. Een afscheid te midden van genodigden, gemeente- en niet gemeenteleden. Een afscheid met een kerk vol mensen en daarna een receptie waar het hele dorp voor zou zijn uitgelopen. Zo zagen wij jouw afscheid, maar helaas kon dit geen doorgang vinden", aldus Hengeveld. "Via brieven, e-mail en een oproep in de BarchBerichten hebben we een beroep gedaan op de creativiteit van de bevolking van Barchem en omstreken om iets te maken als herinnering aan jouw periode als ‘Pastor van de Barchkerk’." Het resultaat was een vuistdik album waarin honderden Barchemers hun persoonlijke herinneringen aan Leijenhorst hebben verwoord. Bennie Hengeveld besloot zijn dankwoord met een gedicht in de het vertrouwde Achterhoekse dialect.

Cheque
Tevens had de speciale Afscheidscommissie aan de Barchemers gevraagd een kleine financiële bijdrage over te maken. Die werd Leijenhorst middels een cheque aangeboden. Als dank voor alles wat Jan Leijenhorst voor de kerk en het dorp heeft gedaan. Bennie Hengeveld. “Ook deze oproep is door veel mensen gelezen en in daden omgezet. De keuze voor de besteding van dit bedrag is aan jullie. Jullie zullen er vast een blijvend aandenken voor kunnen kopen, waardoor de herinnering aan de Barchkerk en het hele dorp Barchem blijft bestaan.”                                                                                                

Samenwerking
Namens Vereniging Contact Barchem zei voorzitter Gert Tessemaker dat Jan Leijenhorst in die zestien jaar van Barchem is gaan houden en de Barchemers van Jan Leijenhorst. Marianne Weenink had een speciaal lied geschreven voor het afscheid van de pastor/kerkelijk werker met als titel ‘Wat mot wiej noa as Barchkarke’. Het werd door Ageeth Klein Geltink, Ellen Klomp en Erna Hoftijzer ten gehore gebracht. Ook waren er dankwoorden van onder meer dominee en zwager Hans Hinkamp uit Lichtenvoorde met wie Leijenhorst zitting heeft in de Werkgroep Dialect en Religie, dominee Hans van Solkema met wie hij in zijn vorige kerkelijke gemeente Laren jarenlang had samengewerkt, Jansje Ruiterkamp uit Vorden die Leijenhorst diverse malen verving als de pastor op vakantie was en dominee Corien Veenhuizen van de Protestantse Gemeente Lochem.
Na afloop van de afscheidsbijeenkomst werden Jan en Ida zondagmiddag getrakteerd op een rondrit in een oldtimer door Barchem en hun huidige woonplaats Ruurlo.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant