<p>Nu er geen competitiewedstrijden op sportpark &#39;t Rikkelder worden gespeeld had de VUT-groep van vv Ruurlo alle gelegenheid om de dug-outs te reinigen. Foto: Jan Hendriksen</p>

Nu er geen competitiewedstrijden op sportpark 't Rikkelder worden gespeeld had de VUT-groep van vv Ruurlo alle gelegenheid om de dug-outs te reinigen. Foto: Jan Hendriksen

Ruurlose sportclubs zijn corona-creatief

RUURLO – Geen wedstrijden, geen groepstrainingen met meer dan vier spelers. Trainers trekken de trukendoos open om zo creatief mogelijk met de coronaregels om te gaan zonder de gezondheid op het spel te zetten. Hebben de Ruurlose sportclubs zin om 'coronaproof' te trainen?, was de vraag aan voorzitter Frank Floris van de Technische Commissie van voetbalvereniging Ruurlo en aan voorzitter Ineke Nijen Es van volleybalvereniging Tornax.

Door Jan Hendriksen

“Zin in trainen hebben de leden van Tornax altijd, net als dat we zin in wedstrijden hebben. En wij waren als bestuur trots op de leden van Tornax hoe ze omgingen met de coronamaatregelen tijdens de trainingen en wedstrijden. Natuurlijk was het even wennen om niet meer te yellen, te schreeuwen of high fives te geven. Vooral als je dat al vanaf je mini-tijd hebt gedaan. Maar een ieder realiseerde zich dat het kunnen blijven sporten erg belangrijk was”, zo verklaart voorzitter Ineke Nijen Es van Tornax. Op 13 oktober heeft Tornax direct alle trainingen voor de dames, heren en recreantenteams stil gelegd voor ten minste twee weken. Ineke Nijen Es: “Onze eerste zorg is dat we de mini- en jeugdteams op een goede manier kunnen laten sporten en het aantal bewegingen in sporthal ‘t Rikkenhage zoveel als mogelijk beperken. Uiteraard ontstaan nu bij sommige seniorenteams de vragen en plannen vanuit de gedachte 'wat kan nog wel'. Deze ideeën zullen we de komende weken gezamenlijk bekijken op haalbaarheid vanuit de regels: vier spelers per veld, borging van de anderhalve meter afstand en maximale aantallen leden per ruimte. Waar waken ervoor niet té creatief met coronaregels om te gaan, dan wel grenzen op te zoeken. Het is in ons aller belang dat we de regels handhaven om zo snel mogelijk weer te kunnen genieten van ons mooie spelletje.”

Schakelen
Na de persconferentie van 't kabinet vorige week waarin de beperkingen op (amateur)sportgebied meegedeeld werden moest ook voetbalvereniging Ruurlo weer even schakelen. De beperkende maatregelen kwamen natuurlijk niet als complete verrassing waardoor men toch vrij snel één en ander duidelijk had. “Voor onze 24 jeugdteams (elf junioren- en dertien pupillenteams) is de competitie is stilgelegd, maar gelukkig mag er nog wel getraind worden zodat de jeugdspelers toch van het voetbalspelletje kunnen blijven genieten en zo de nodige en welkome afleiding hebben naast alle schoolverplichtingen. Ook mogen er onderlinge wedstrijden gespeeld worden. Van deze ruimte is afgelopen weekeinde al gebruik gemaakt. De eerste oefenpotjes zijn afgelopen zaterdag al gespeeld”, zo verklaart Frank Floris als voorzitter van de Technische Commissie (TC) van VV Ruurlo. Leuk om te vermelden is dat er door enkele jeugdtrainers/leiders spontaan een soort van mix -toernooi (JO12, JO13 en MO15) voor de komende zaterdagen georganiseerd wordt.

Impact
Voor de twaalf seniorenteams hebben de beperkingen wel wat meer impact. Naast dat de competitie is stilgelegd kan en mag er natuurlijk niet in volledig teamverband getraind worden. Frank Floris: “Dit betekent voor onze recreatieve teams dat er voorlopige niet getraind wordt. De trainers van onze prestatie-teams van VV Ruurlo 1, 2 en 3 hebben afgelopen week de koppen bij elkaar gestoken en zijn een coronaproof trainingsprogramma aan 't samenstellen. In groepjes van maximaal vier spelers zal er de komende weken aan de conditie gewerkt worden. Met de creativiteit van onze trainers Wouter Schouten, Rober Verbeek en Gerrit Berendsen proberen we iedereen fit te houden. Te denken valt aan verschillende vormen van looptrainingen waarbij ook technische hulpmiddelen als hartslagmeters onderdeel zijn van dit aangepaste trainingsaanbod.”

Mentaal
Ook proberen de trainers op mentaal gebied de selectiespelers iets te kunnen bieden, hierover zijn al leuke ideeën geopperd die men hopelijk de komende week concreet kunnen maken. “Op deze wijze proberen we onze ruim vijftig selectiespelers te kunnen voorzien van uitdagende trainingen om deze rare coronaperiode zo goed mogelijk door te kunnen komen. Natuurlijk met inachtneming van de anderhalve meter afstand regel en met als doel om straks als er weer gevoetbald mag worden, fysiek en mentaal fit uit de startblokken te komen”, aldus Frank Floris. VV Ruurlo probeert samen met alle enthousiaste trainers, leiders, spelers en ouders binnen de gestelde RIVM-richtlijnen er toch 't beste van te maken. “Waarbij we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid zeker niet uit het oog verliezen”, zo verklaart Floris tot slot.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden