Henk te Winkel deelt zijn verhaal in ‘Ik mis je’
Henk te Winkel (r.) samen met presentator en EO-voorzitter Arjan Lock aan het graf van Henks vrouw Gerrie op de Algemene Begraafplaats in Ruurlo. Foto: Evangelische Omroep
Henk te Winkel (r.) samen met presentator en EO-voorzitter Arjan Lock aan het graf van Henks vrouw Gerrie op de Algemene Begraafplaats in Ruurlo. Foto: Evangelische Omroep

Henk te Winkel deelt zijn verhaal in ‘Ik mis je’

Ruurloër verloor zijn vrouw op jonge leeftijd aan dementie

Door Jan Hendriksen

RUURLO - 'Gods liefde in de praktijk brengen. Mensen helpen die hulp nodig hebben', dat is het levensmotto van Henk te Winkel uit Ruurlo. Een motto dat hij dagelijks in de praktijk brengt. Onder meer als vrijwilliger bij Woonzorgcentrum en verpleeghuis De Hoge Weide in Lochem, als taxichauffeur voor bewoners van Stichting Anke Marjolein in Lochem en als tuinman van gemeentecentrum De Sprankel in Ruurlo. Maar bovenal was Henk te Winkel vele jaren mantelzorger voor zijn vrouw Gerrie die drie jaar geleden op 66-jarige leeftijd overleed aan dementie. En over dat specifieke deel van zijn leven vertelt Henk te Winkel op zondagmorgen 11 oktober openhartig in het EO-televisieprogramma ‘Ik mis je’.

Op de Algemene Begraafplaats in Ruurlo praat EO-directeur Arjan Lock aan het graf van Henks vrouw Gerrie over zijn verlies. Op die plek waren tijdens de opnamen afgelopen zomer zijn verdriet en gemis enorm voelbaar. Toch kon Henk te Winkel ook veel hoopvolle verhalen delen. “Wat biedt troost en hoe pak je na het verlies de draad weer op?”, was één van de onderwerpen tijdens het interview.
‘Ik mis je’ biedt plaats om herinneringen te delen en gevoelens ruimte en plaats te geven. Presentatoren Arjan Lock en Marleen Stelling proberen tevens verschillende invalshoeken van rouw en verlies bespreekbaar te maken. Bijvoorbeeld door deskundigen die hun inzichten over rouwen delen, of door mensen die zelf iemand hebben verloren. De omroep gaf Te Winkel alle ruimte.
De Ruurloër had zichzelf spontaan opgegeven voor het programma na een oproep in het omroepblad Visie van de EO. “Ik werd mede geselecteerd voor het programma omdat de brief die ik naar de redactie van ‘Ik mis je’ had geschreven eruit sprong. Daarin vertelde ik dat Gerrie op zeer jonge leeftijd werd geconfronteerd met dementie”, zegt Henk die lid is van de Baptistengemeente in Goor.

Donkerste dagen
Op vijftigjarige leeftijd werd bij de in Ruurlo geboren Gerrie te Winkel-Wentink de diagnose dementie vastgesteld. “Zo brak er voor ons een moeilijke en verdrietige periode aan. Gerrie kon zich thuis steeds minder goed redden. Ik nam haar als chauffeur vaak mee op de vrachtwagen van de Rijdende Melk Ontvangst (RMO), zodat ze niet alleen thuis was. En met hulp van de thuiszorg, controlemomenten van onze dochter Ciska en dagbesteding kon Gerrie tot haar 59ste jaar thuis blijven wonen. Maar toen was het thuis niet meer veilig voor haar en hebben we het besluit van opname in De Hoge Weide moeten nemen. De dag dat ze daar naartoe ging was één van de donkerste dagen in mijn leven”, aldus Te Winkel.

Liefdevol
Gerrie te Winkel heeft zes jaar op De Hooge Weide op afdeling Nettelhorst gewoond en overleed in november 2017. Henk: “Maar ik ben nog steeds vrijwilliger bij De Hoge Weide. De eerste maanden na Gerrie's overlijden heb ik niets gedaan. Maar naar verloop van tijd heb ik tegen mezelf gezegd: ik ga weer wat doen. Omdat mijn grote liefde in De Hoge Weide zo goed en liefdevol verzorgd is vond ik dat ik daar ook vrijwilligerswerk moest gaan doen.”

Troost
Henk heeft een geweldig positieve ervaring met De Hoge Weide. “Hoe moeilijk ik het ziek zijn van Gerrie ook vond. De Hoge Weide was ook een beetje mijn huis, het is een stuk van mijn leven geworden. Zo zorg ik onder meer dat de bewoners op tijd bij de fysio zijn. En ondertussen maak ik een praatje met hen. Ik wilde wat terugdoen voor De Hoge Weide. Heb zoveel gezien in de jaren dat ik bij Gerrie op bezoek kwam. Deze bewoners kunnen niet veel meer, ze hebben hulp nodig en ze zijn zo blij met alle liefde en aandacht die ze krijgen. In de afgelopen jaren heb ik veel mensen leren kennen hier, het contact is zo fijn. Het heeft mij veel troost geboden na Gerrie's overlijden.”
'Ik mis je' van de Evangelische Omroep wordt op zondag 11 oktober uitgezonden op NPO 2 en begint om 8.55 uur.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden