Scouting Ruurlo stopt na 74 jaar
Er zijn geen  scouts meer te vinden in en rondom blokhut De Tuiterdbult aan de Gotinkveldweg..Foto: Jan Hendriksen
Er zijn geen scouts meer te vinden in en rondom blokhut De Tuiterdbult aan de Gotinkveldweg..Foto: Jan Hendriksen

Scouting Ruurlo stopt na 74 jaar

Tekort aan bestuurders, leiders en leden nekt oude vereniging

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Het bestuur van Scouting Ruurlo heeft besloten alle activiteiten per direct stop te zetten. Daarmee komt er na 74 jaar een eind aan de Scouting Van Heeckeren van Kellgroep zoals de vereniging officieel heet.

“De afgelopen jaren hebben we als vereniging een groot aantal activiteiten ontplooid om meer leden, leiding en bestuursleden te werven. In de lokale kranten zijn items geplaatst, open dagen zijn georganiseerd en we hebben ons nadrukkelijk laten zien tijdens verschillende activiteiten in Ruurlo. En begin september was er nog een geslaagde open dag. Maar de ‘opbrengst’ wat nieuwe aanmeldingen betreft was te gering en alle activiteiten hebben ook niet geleid tot voldoende nieuwe leden. Tezamen met een continue krappe bezetting van de leiding en het bestuur maakt dit dat we niet meer in staat zijn scouting-activiteiten te ontplooien op een manier zoals wij dat willen. We hebben daarom met veel pijn in het hart moeten besluiten om met Scouting Ruurlo te stoppen”, schrijft voorzitter Pieter Corée in een brief aan de leden en hun ouders en vrijwilligers.

Afsluiting
Mede door de aangescherpte coronamaatregelen in combinatie met de weersverwachting zijn met ingang van zaterdag 3 oktober geen samenkomsten meer georganiseerd. Binnen afzienbare termijn wordt de vereniging opgeheven. Daarover krijgen de leden op (korte) termijn nog nader bericht. Pieter Corée: “Wij betreuren het ten zeerste dat we deze stap hebben moeten nemen en we begrijpen dat het waarschijnlijk een grote teleurstelling is voor onze huidige leden. De huidige coronamaatregelen verhinderen het ons helaas ook om op dit moment een afsluitende opkomst te organiseren. Maar zodra het kan willen we dat alsnog doen.”

‘Van Heeckeren van Kellgroep’
De Ruurlose scoutinggroep wordt in augustus 1946 opgericht onder de naam van Padvinders-groep Roderlo. De eerste blokhut bestaat uit het kippenhok van de familie Hoytink aan de Borculoseweg. In april 1950 wordt de scoutinggroep omgedoopt in de ‘Van Heeckeren van Kellgroep’, als mr. W. Baron van Heeckeren van Kell beschermheer wordt. De groep verhuist naar het koetshuis bij Kasteel Huize Ruurlo.
In de loop van de jaren zestig komt de groep terecht in de in 1957 gebouwde blokhut van de padvindersgroep Roderlo, in een bosperceel aan de Hukkersdijk achter de voormalige burgemeesterswoning. Wegens verkoop van de grond wordt de groep in het begin van de jaren zeventig gedwongen te vertrekken uit deze grandioze accommodatie midden in de bossen. Een lening en groot enthousiasme van velen zorgen in 1981 echter voor een prachtige blokhut aan de Gotinkveldweg in een strook bos van de familie Hamer. Om de lening, die als een zware last op de scoutinggroep rust, te kunnen aflossen, wordt een grootse verloting op touw gezet, samen met handboogschietvereniging De Gouden Treffer. Op 30 juni 1982 is de laatste trekking en na het opmaken van de balans blijkt de gehele lening te kunnen worden afgelost.

Noodlot
In augustus 1982 slaat opnieuw het noodlot toe. Door een brand verliest Scouting Ruurlo niet alleen de blokhut, maar ook nagenoeg de gehele inventaris. Dit betekent voor de scoutinggroep dat ze helemaal opnieuw moet beginnen. Maar met behulp van verzekeringsgelden en dankzij de medewerking van velen - hetzij financieel, hetzij door persoonlijke inzet - verrijst er een nieuwe blokhut. Dit alles onder de bezielende leiding van de heer Bannink en mevrouw Kastelijn. De financiën laten slechts een eenvoudig houten gebouw toe, zonder al te veel voorzieningen, maar de groep heeft weer een blokhut.
In 1987 begint het bestuur van Scouting Ruurlo de mogelijkheden te onderzoeken voor het verbeteren en vernieuwen van de blokhut. Al spoedig worden diverse subsidiënten gevonden, worden links en rechts materialen beschikbaar gesteld en tonen de ouders van de scouts zich massaal bereid om op de vrije zaterdagen het plan voor vernieuwing uit te voeren. Op 19 september 1987 is het zover. De eerste groep vaders start met de werkzaamheden. Na veel zagen, timmeren, metselen, schilderen, spitten, bestraten, door zowel vaders als moeders van de scouts is het dan in april 1990 zover dat men kan zeggen: “Onze blokhut heeft een grote metamorfose ondergaan.”

Heropening
Op zaterdag 27 oktober is de feestelijke heropening. De van Heeckeren van Kellgroep heeft weer een prachtige blokhut, waar meisjes en jongens optimaal het scoutingspel kunnen spelen. De openingshandeling wordt verricht door wethouder Jan van Rijnswou van de gemeente Ruurlo samen met een gids en een verkenner. En dit alles onder de vrolijke noten van muziekvereniging Sophia’s Lust en natuurlijk onder grote belangstelling van ouders en genodigden.
Maar helaas. Na 74 jaar zijn er geen meisjes en jongens als scouts meer te vinden aan de Gotinkveldweg.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden