Foto: Gerwin Pardijs
Foto: Gerwin Pardijs

Dijkhoek volop in de schijnwerpers tijdens 'Diekhook in ‘t Lech’

‘Het was een veilige activiteit ondanks corona'

Door Jan Hendriksen

BORCULO - De Borculose buurtschap Dijkhoek stond vorige week van donderdag- tot en met zaterdagavond drie avonden letterlijk en figuurlijk volop in de schijnwerpers. En dat leverde schitterende plaatjes op. De ruim vijfentwintig kilometer lange route voerde langs 141 verlichte woningen, boerderijen en objecten in de buurtschap. Ook enkele bewoners aangrenzend aan de buurtschap verleenden tot groot genoegen van de organiserende commissie ‘Diekhook in ‘t Lech’, van de dit jaar 75-jarig bestaande Buurtvereniging Dijkhoek, belangeloos hun enthousiaste en spontane medewerking.

Het was de zesde editie van de verlichtingsroute door het buurtschap tussen Borculo en Ruurlo die eens in de vijf jaar wordt georganiseerd. De eerste editie vond in 1995 plaats in het kader van het vijftigjarig bestaan van de Buurtvereniging Dijkhoek en Toneelvereniging Ons Genoegen. In totaal namen vorige week op de drie avonden negenhonderd voertuigen deel aan ‘Diekhook in ‘t Lech’. Het gros bestond uit auto’s. Maar ook namen vrijdag- en zaterdagavond enkele tientallen oude tractoren deel. Hoe toepasselijk was het dan ook dat burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland donderdagavond gezeten op een oldtimer tractor de zesde editie bij de startlocatie op het erf van IJsboerderij Dommerholt officieel opende. Men had in tegenstelling tot de voorgaande vijf edities ditmaal uit verkeersveiligheid voor deze startlocatie gekozen “Tijdens de editie in 2015 leverde, doordat het verkeer op de Ruurloseweg bij Buitencentrum Kerkemeijer stil kwam te staan, te veel verkeersonveilige situaties op”, zo verklaarde commissielid Jan Peters zaterdagavond na afloop. Ondanks de regenachtige omstandigheden was het zaterdagavond genieten geblazen.

Thema
Het thema van de zesde editie was dit jaar '75’. En dat had in allerlei vormen gestalte gekregen. Zo hadden bewoners aan de Platvoetsdijk gelegen tussen de Wessel van Eylllaan en de Ruurloseweg het thema gestalte gegeven door onder meer oogstwerkzaamheden die 75 jaar geleden en anno nu worden uitgevoerd tegen over elkaar te laten zien op grote foto’s. Ook waren er foto’s te zien van het oprichtingsbestuur en het huidige bestuur van de jubilerende buurtvereniging. Maar wat altijd in die 75 jaar hetzelfde gebleven is, is het buurtfeest met onder meer het traditionele vogelschieten.

Bijzonder
Ook bijzonder was de doorgang door de ligboxenstal bij boerderij Braakman van de familie Ruesink/Harbers aan de Wiechersweg. Speciaal voor de verlichtingsroute was de stal van de voornamelijk roodbonte koeien en jongvee opgedeeld in 75 + 75 koeien die op de slotavond amper nog opkeken van de grote toestroom van auto's die een kijkje kwamen nemen in hun 'woning'. De folkloristische dansgroep De Diekhookse Klumpkes liet zien dat men door corona momenteel helaas geen oud papier in de buurtschap ophaalt maar dat men het oud papier kan brengen bij Buitencentrum Kerkemeijer. Fleurig was ook het object ‘Grensovergang’ aan de Kooierlaan dat door de buurtbewoners was gemaakt.

Goede doel
Humoristisch was de ‘Teststroate Diekhookse Virus’ aan de Schooldijk. Als men alle vragen van een speciale ‘checkliste’ beantwoord had met ‘jao’ dan was men welkom om ‘oe leaven lang in quarantaine te gaon in Diekhook’. Op die zelfde Schooldijk kon men een vrije gift geven aan de vrijwilligers van de Hamelandse Ruiters uit Geesteren. De organisatie wilde hiermee deze vereniging ondersteunen omdat het clubgebouw van de ruiters door een brand in juni volledig werd verwoest.

Zeer tevreden
Jan Peters en Johanna Hendriks van de Commissie 'Diekhook in 't Lech' keken zaterdagavond zeer tevreden terug op de verlichtingsroute. "We hebben talloze positieve reacties ontvangen. Het was een veilige activiteit ondanks corona. Al met al was het een zeer geslaagd jubileumevenement.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden