Burgemeester Joost van Oostrum feliciteert het echtpaar Ewouds met hun zestigjarig huwelijk. Foto: Pieter Ewouds
Burgemeester Joost van Oostrum feliciteert het echtpaar Ewouds met hun zestigjarig huwelijk. Foto: Pieter Ewouds

Roel en Hieke Ewouds zestig jaar getrouwd

‘We hebben op onze oude dag ons hart aan Ruurlo verpand’

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Een prachtig versierde galerij herinnert er twee dagen later nog aan dat Roel Ewouds (86) en Hieke Ewouds-Oosterloo (85) op dinsdag 22 september zestig jaar getrouwd waren. En het fleurige boeket bloemen van burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland heeft een mooie plek gekregen tussen alle andere boeketten en kaarten in het appartement aan De Smidse waar het diamanten echtpaar sinds 2004 naar alle tevredenheid woont.

“We hebben in ons leven heel wat omzwervingen gemaakt. Groenlo, Wezep, Nunspeet, Zevenaar, Lochem en Borculo. Maar Ruurlo is onze definitieve stek geworden voor onze oude dag. Daar hebben we ons hart aan verpand”, zeggen Roel en Hieke in koor. Het tweetal komt niet van ‘hier’, zoals ze zelf omschrijven. Roel is geboren op Terschelling. Hiekes wieg stond in het Groningse Paterswolde maar ze groeide op in Leeuwarden.
Hoe het tweetal elkaar heeft leren kennen? “Dat is een mooi verhaal”, begint Hieke. “Ik was met een goede vriendin op kampeervakantie op Terschelling. En toen we op een avond een uitje maakten kwamen we twee Terschellingse jongens tegen. Ik viel op één van die twee en kreeg ‘verkering’ met Roel en mijn vriendin met Roels vriend. Zij waren vorig jaar zestig jaar getrouwd. Toch wel bijzonder hé? Jammer dat we elkaar de laatste jaren persoonlijk niet zo vaak meer treffen doordat ze op een behoorlijke afstand van Ruurlo wonen. Maar we hebben telefonisch nog regelmatig contact.”
Roel was na zijn mulo-opleiding werkzaam bij de marechaussee en daarna bij de verkeersinspectie in Arnhem wat tegenwoordig binnen het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de Inspectie Leefomgeving en Transport heet. Hieke begon haar onderwijscarrière als kleuterleidster maar was vele jaren werkzaam op een school voor zeer moeilijk lerende kinderen (ZMLK). “Dat was niet altijd even gemakkelijk maar heeft mij altijd wel zeer veel voldoening gegeven.”

Hobby’s
Een van Roels hobby’s was postzegels verzamelen. “Ik ben vele jaren actief lid van de Philatelistenvereniging De Klomp in Winterswijk geweest. Een prachtige hobby evenals het scheidsrechteren bij het volleybal waar ik veel mensen uit de regio heb leren kennen. Maar nu ik wat meer aan huis gebonden ben puzzel ik veel. Kruiswoord, rebussen maar ook legpuzzels zijn mijn favorieten. Op één van de kamers kan ik in alle rust uren in de weer zijn met de legpuzzels”, zo vertelt Roel. Schilderen is één van Hiekes liefhebberijen. En dat is te zien in de huiskamer maar ook op de galerij van hun appartement. “Maar ik vind het niet van een niveau om te exposeren", zo verontschuldigd ze zich snel. Ook is Hieke actief als vrijwilligster voor de plaatselijke Zonnebloem afdeling. “En o ja, Ik zwem met aan aantal Ruurlose leeftijdsgenoten ook elke week nog in het subtropisch zwembad van Marveld Recreatie in Groenlo.”

Prachtig
Kortom: Roel en Hieke zitten niet achter de geraniums. Met hun drie kinderen, zeven kleinkinderen en een achterkleinkind hebben ze vorige week het diamanten huwelijk gevierd. Ook met de buren die de galerij zo mooi hadden versierd gingen Hieke en Roel op pad. “Ze hebben zo ontzettend genoten van de lekkernijen bij Brasserie Lievestro. Prachtig dat we dit gezamenlijk hebben mogen beleven.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden