Drukte tijdens een eerdere editie van de Euro Bird Watch. Foto: PR
Drukte tijdens een eerdere editie van de Euro Bird Watch. Foto: PR

Euro Bird Watch aan de Havelandweg in Eibergen

BERKELLAND - Ieder najaar tellen vele vogelaars in heel Europa op dezelfde dag trekvogels wanneer miljoenen vogels richting het zuiden vliegen om te overwinteren. Op zaterdag 3 oktober staat de Euro Bird Watch 2020 gepland en Vogelwerkgroep Berkelland biedt iedereen de gelegenheid dit spectaculaire fenomeen van dichtbij te ervaren. Aan de Havelandweg in Eibergen staan leden van de werkgroep vanaf het eerste ochtendgloren vogels te tellen. De telling begint om ongeveer 7.00 uur en duurt de hele dag.

De Bird Watch 2020 valt dit jaar samen met het Nationaal Vogeltrekweekend dat gehouden wordt van 2 tot en met 4 oktober. Dit jaar werd de Nationale Vogelweek geannuleerd, vandaar dat het Nationaal Vogeltrekweekend wordt georganiseerd door Vogelbescherming Nederland, in samenwerking met vele lokale vogelwerkgroepen, vrijwilligers en collega-natuurbeschermers. Iedereen kan tijdens het weekend het fenomeen vogeltrek ontdekken.
De Euro Bird Watch is natuurlijk erg afhankelijk van het weer. Wanneer het helder weer is en het zicht is goed dan is het ideaal om te tellen. De vogels zijn dan goed zichtbaar. Dat is ook het geval bij lichte tegenwind want dan vliegen de vogels lager en dan worden ze eerder opgemerkt. Voor de vogels zelf is het prettig als ze rugwind hebben, dus noorden en/of oostenwind.

De Euro Bird Watch is een jaarlijks terugkerend festijn waarbij in zeker 30 landen in Europa (trek-)vogels worden geteld. Soms worden er tijdens de Euro Bird Watch ruim 2,5 miljoen vogels genoteerd. Door het jaarlijks uitvoeren van dergelijke tellingen kan inzicht worden verkregen in voorkomen, trekgedrag en trekroutes van vogels.

Records van 2019
Vorig jaar was het bijzonder bij de trektelpost aan de Havelandweg. In oktober werden zelfs veel records gebroken. Opvallend was dat er een paar topdagen waren, maar dat de trek op andere dagen zeer matig was. Daarnaast vlogen de vogels op een aantal goede dagen erg hoog, waardoor je beter liggend de waarnemingen kon doen en het noodzakelijk was dat je goede ogen had. Het record van 2018 werd verbroken, namelijk 344 buizerds, 25 sperwers en 4 haviken werden geteld. Ook de vinkentrek was vorig jaar goed; ruim 20.000 stuks werden geteld – een verdubbeling van het eerdere record. Tot slot werden er eind oktober maar liefst 6344 kolganzen en maar liefst 170.125 spreeuwen geteld.

Van harte welkom
De Vogelwerkgroep Berkelland hoopt weer op veel belangstelling bij de trektelpost. De leden roepen op: "Kom gerust eens langs bij de mensen aan de Havelandweg die daar met een verrekijker of telescoop de lucht afturen. Behalve op zicht wordt er ook geteld met behulp van geluidsopnameapparatuur. De trekroepjes en contactroepjes worden opgenomen en afgeluisterd. De soort kan zo op gehoor worden vastgesteld, maar het sonogram kan ook worden bekeken om de soort vast te stellen. Lijkt het je je leuk om de wondere wereld van de trekvogels mee te maken en meer feitjes te horen over het bijzondere fenomeen dan ben je van harte welkom!"
De vogeltelling vindt plaats aan de Havelandweg 1 (tussen Eibergen en Rekken, via de Rekkense Binnenweg te bereiken) vanaf ongeveer 07.00 uur op zaterdag 3 oktober.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden