De Reunification Arch. Foto: Marc Roth
De Reunification Arch. Foto: Marc Roth

Lezing KunstKring Ruurlo ‘De verbeelde werkelijkheid’

Algemeen

RUURLO – Op vrijdag 16 oktober neemt Drs. Marc Roth zijn toehoorders tijdens een presentatie mee naar Noord-Korea, het meest gesloten land ter wereld met meer dan 25 miljoen inwoners. Hij geeft een boeiende lezing over ‘De verbeelde werkelijkheid’ in de theaterzaal van het Kulturhus Ruurlo.

Bij een bezoek aan Noord-Korea dringt zich voortdurend de vraag op: Wat is waar , wat is werkelijkheid? En …. is de werkelijkheid die we daar te zien krijgen überhaupt wel waar? Wordt ons beeld van Noord-Korea niet gekleurd door onze Westerse bril?

De hoofdstad van Noord-Korea, Pyongyang, is een opvallend uithangbord van het land. De stad transformeert zich de laatste jaren tot een 'socialistische sprookjesstad' in een bijna surrealistisch decor. Men wil bezoekers een ideale samenleving voorschotelen. Dit is ook te zien op het gebied van kunst, waar socialistisch realisme de enig toegestane stroming is. Kunst moet namelijk duidelijk zijn voor iedereen. De kunstenaars zijn altijd schatplichtig aan het regime. De kunstenaars zijn technisch uitstekend onderlegd door hun jarenlange opleiding. Er vindt zelfs onder de besten nog een selectie plaats, zodat alleen de allerbeste kunstenaars overblijven.

Buiten de hoofdstad
Wie door Noord-Korea reist, mag niet alleen op pad en wordt altijd begeleid door twee gidsen en een chauffeur. Maar zeker wie alleen of met een kleine groep reist, is er soms toch wel gelegenheid om 'buiten de gebaande paden' te gaan.
Marc Roth spreekt uit eigen ervaring; dat maakt de lezing persoonlijk en zeer boeiend. Zijn presentatie wordt verrijkt met afbeeldingen, korte clips en ander beeldmateriaal. Dit beeldmateriaal hebben nog maar weinig mensen gezien. Het blijft een mysterieus land, maar hij tilt een tipje van de sluier op.

RIVM-maatregelen
Bij alle activiteiten houdt de KunstKring zich aan de richtlijnen van het RIVM. Dat wordt ook verwacht van deelnemers en bezoekers. Bij de inrichting van de theaterzaal wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met anderhalve meter afstand tussen bezoekers van verschillende huishoudens. Meer informatie is te vinden op de website van KunstKring.


www.kunstkringruurlo.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo - Ruurlo