De prijswinnaars van de puzzelrit ontvingen van Ton Tolkamp de ROV waardebonnen en de extra punten voor de Dorpskwis. Foto: Marco Brunekreeft.
De prijswinnaars van de puzzelrit ontvingen van Ton Tolkamp de ROV waardebonnen en de extra punten voor de Dorpskwis. Foto: Marco Brunekreeft.

Oranjevereniging Ruurlo kan met trots terugkijken

De Weide blijft stil maar alternatief programma maakt veel goed

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Dit jaar geen Septemberfeest in Ruurlo volgens de originele formule die nog pas vorig jaar werd uitgebreid met de kermisattracties. Op de Blikmansweide aan de Vordenseweg bleef het afgelopen weekeinde dan ook angstvallig stil. Alleen een grote (verlichte) zuil sierde De Weide. Oranjevereniging Ruurlo hoopt volgend jaar daar eenieder weer te zien, zo stond erop te lezen.

Corona zette een streep door een groot gedeelte van de Ruurlose Septemberfeesten 2020. Geen Reurle Live, geen allegorische optocht, Interdorpspelen, kinderactiviteiten, volksspelen en kermisattracties en ook geen horeca-activiteiten vanaf donderdag- tot en met zondagavond. Hoe graag de Oranjevereniging ook wilde, het kon niet. “Maar het is wel ontzettend jammer dat De Weide leeg bleef”, was een veelgehoorde opmerking afgelopen weekeinde.

Verlichtingsroute
Oranjevereniging Ruurlo en de inwoners van het dorp waren echter niet voor één gat te vangen. Men zette als alternatief in op de traditionele verlichtingsroute die wel doorgang kon vinden. En hoe! Maar liefst 52 van de normaliter zestig deelnemende straten en buurten werkten mee aan de zeventien kilometer lange verlichtingsroute die door de Oranjevereniging onder het motto ‘Reurle in ‘t Lech’ werd gepresenteerd.
Wat een mooie creaties en initiatieven waren er genomen. “Wij zijn nog steeds aan het nagenieten. Met trots lees ik vandaag de reacties die via mail, Whats App en Facebook zijn binnengekomen. De geschonken ROV-waardebonnen en de oproep aan de inwoners om extra belevenis te geven aan de verlichtingsroute hebben de saamhorigheid in buurten en straten enorm versterkt", zegt voorzitter Ineke Nijen Es van Oranjevereniging Ruurlo.
"Waar we begin maart even stilvielen omdat ons 75-jarig jubileumjaar in het water viel, ontstonden er begin juni ideeën om een alternatief coronaproof programma op te zetten tijdens het Septemberfeest-weekend. En het ontstond. De straten en buurten waren enthousiast en eigenaren van markante gebouwen deden ook spontaan mee”, vertelt Nijen Es zondagavond.

Tevreden
Oranjevereniging Ruurlo kan volgens Ineke Nijen Es dan ook heel tevreden terugkijken op wat men wel heeft kunnen organiseren. “De filmvoorstelling in de Dorpskerk is zeer goed bezocht en werd door jong en oud enthousiast ontvangen.” Daarvan was de Ruurlose familie Langenhof een prachtig voorbeeld. Fons en Netty, hun dochter Patricia en kleinkinderen Jip (3) en Liv (5) genoten samen met de oud- Ruurlose Sabine te Veldhuis volop van de oude filmbeelden die Ruurloër Jan Lievestro tussen 1976-1986 van de allegorische optochten maakte. Na afloop van de in totaal acht voorstellingen ging het publiek vaak naar huis met een zak oliebollen van de familie Van Raaij uit Enschede, die met zijn gebakkraam op het Kerkplein stond. Spontaan werden de bewoners en het personeel van De Bundeling, De Garven, De Schoven, La Fontaine en Roderlo door Stichting Kermis Ruurlo en Van Raaij op oliebollen getrakteerd.

‘Reurle in ‘t Lech’
Ineke Nijen Es: “En we hebben vele inwoners mogen verwelkomen in de verlichtingsroute ‘Reurle in ‘t Lech’.” De deelnemers aan de route werden op verschillende plekken verrast door de figuraties die de bewoners van diverse straten verzorgden en die inderdaad een extra belevenis opleverden. Door vrijwilligers van Oranjevereniging Ruurlo kregen de deelnemers aan ‘Reurle in ‘t Lech’ op een pizzaschep hapjes en een muntje aangeboden namens de Ruurlose Ondernemers Vereniging (ROV) en de horeca Ruurlo. En de muzikale optredens tijdens de route door onder meer de Borculose band O'llainnis en DJ Tije van Tuil uit Ruurlo waren ook een cadeautje van Oranjevereniging Ruurlo. Kortom: we hebben genoten. Oranjevereniging Ruurlo en alle Reurlsen hebben zo toch voor een geweldig evenement gezorgd.

Puzzelrit
Aan de Puzzelrit die de Dorpkwiscommissie in opdracht van Oranjevereniging Ruurlo had georganiseerd namen in totaal bijna 150 Ruurloërs deel. De vragen en opdrachten leverden het nodigde denkwerk op. Het was een prachtige aanvulling op de verlichtingsroute. Zondagmiddag tijdens een gezellig samenzijn bij café-restaurant De Tapperij werden de winnaars van de puzzelrit in het zonnetje gezet. Robert en Annemiek ten Brinke eindigden als eerste. Het leverde het echtpaar 75 euro aan ROV-waardebonnen op en 75 punten voor het team Jongs en Deerns waarmee zij aan de Dorpskwis willen gaan deelnemen. De tweede prijs was voor Dagmar Sluijshuis en de derde voor Freddy Borghuis. Beiden kregen respectievelijk 50 en 25 euro aan ROV-waardebonnen en evenzovele punten voor hun dorpskwisteam van Um de Bult.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden