Burgemeester Joost van Oostrum had een prachtig boeket voor Marinus en Gerrie ter Maat. Foto: Bennie ter Maat
Burgemeester Joost van Oostrum had een prachtig boeket voor Marinus en Gerrie ter Maat. Foto: Bennie ter Maat

Marinus en Gerrie ter Maat 65 jaar getrouwd

Algemeen

Waterschap en voetbal rode draad in leven briljanten echtpaar

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Maar liefst 65 jaar: zo lang waren Marinus en Gerrie ter Maat op dinsdag 8 september getrouwd. Burgemeester Joost van Oostrum kwam het briljanten echtpaar een dag later de felicitaties van de gemeente Berkelland overbrengen. Hij kwam niet met lege handen. Een prachtig boeket siert nog steeds de woonkamer van de seniorenwoning aan de Koopmanstraat waar Marinus en Gerrie sinds een jaar of twaalf wonen.

Waterschap en voetbal. Het zijn twee aspecten die de rode draad door het leven van Marinus ter Maat (86) en Gerrie ter Maat-Mateman (84) vormen. Bij Waterschap Baakse Beek werkten ze namelijk beiden jarenlang. Marinus veertig jaar in de buitendienst. Gerrie dertig jaar als schoonmaakster in het statige pand Quisisana aan de Groenlosweg waar het waterschap jarenlang kantoor hield.
Bij voetbalvereniging Ruurlo hebben Marinus en Gerrie ook vele uren gezamenlijk doorgebracht. Marinus werd zelfs tot Lid van Verdienste benoemd. Hij voetbalde er vele lang, was bestuurslid, trok jarenlang de krijtlijnen op de velden, bracht het voormalige clubblad De Hazewind met de fiets rond in het buitengebied en was bij de nieuwbouw en menige verbouwing van de kantine en kleedkamers op sportpark ‘t Rikkelder van de partij. Gerrie maakte jarenlang wekelijks de kantine van VV Ruurlo schoon, was kantinemedewerkster en waste jarenlang de voetbalshirts van menig elftal.
“We komen af en toe nog wel eens op het voetbalveld als een van onze kleinkinderen moet voetballen. Maar leeftijdsgenoten zijn er niet zoveel meer op het complex te vinden. En dan is de behoefte om te gaan ook niet zo groot meer”, zo laat Gerrie weten.

Café
Van oorsprong komt Marinus uit de Hengelose buurtschap Varssel. Hij verhuisde op jonge leeftijd naar 't Ruurlosebroek. De wieg van Gerrie stond niet zo ver van de Duits grens, in Dinxperlo. Dat was ook de plaats waar de briljanten echtelieden elkaar voor het eerst ontmoetten. Een oom van Marinus runde er een café, waar Marinus, op de fiets vanuit Ruurlo, eens te gast was. Gerrie werkte er destijds. “En zo hebben we elkaar leren kennen”, zo vertelt Gerrie.
Eenmaal getrouwd trokken ze in bij Marinus' ouders om later in een van de eerste duplexwoningen aan Kroezelaan te gaan wonen. Maar het grootste deel van hun leven brachten Gerrie en Marinus door in de Kerkstraat. Daar werden ook hun vijf zonen geboren. “Dat was een prachtige tijd. Er werd door de jongens altijd steevast met de buurjongens van onder meer de families Hoijtink en Coerman op straat gevoetbald. En dat ging er af en toe heftig en fanatiek aan toe. Alle vijf jongens hebben bij VV Ruurlo gespeeld. Het is zelfs voorgekomen dat drie van de vijf in de eerste selectie speelden. En daar waren we best een beetje trots op”, aldus Marinus.

Zelfstandig
Op vakantie gingen Marinus en Gerrie vele jaren naar een huisje in Epe. Gerrie: “En dan werd er altijd volop gefietst. Jammer genoeg lukt dat nu niet meer, maar we hebben heel wat kilometers afgelegd. Want een autorijbewijs hebben we geen van tweeën.”
Met hulp van de kinderen en kleinkinderen kunnen Gerrie en Marinus nog altijd zelfstandig wonen. “Alle vijf jongens wonen in de buurt evenals de kleinkinderen. Ze komen regelmatig bij ons over de vloer en bieden de helpende hand waar nodig is. Het is er dan ook altijd een zoete inval en drukte. Maar dat is juist ontzettend leuk. Daar genieten we volop van”, besluiten Gerrie en Marinus.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant