Dichter Dirk Engelage, gitariste en zangeres Jacqueline Snel en beeldend kunstenaar Miriam van der Linden geven drie keer een 3D-concert. Foto: PR
Dichter Dirk Engelage, gitariste en zangeres Jacqueline Snel en beeldend kunstenaar Miriam van der Linden geven drie keer een 3D-concert. Foto: PR

3D-concert met verbinding tussen muziek, beeldende kunst en poëzie

GAANDEREN – Gitariste en zangeres Jacqueline Snel, beeldend kunstenaar Miriam van der Linden en woordkunstenaar Dirk Engelage geven in Ruurlo, Etten en Doesburg een 3D-concert. Hierbij worden muziek, beeldende kunst en poëzie met elkaar verbonden door de creatieve, persoonlijke inbreng van de drie uitvoerenden.

Door Josée Gruwel

Jacqueline Snel uit Gaanderen kwam op het idee van het 3D-concert doordat – destijds dominee – Dirk Engelage uit Vorden bij een afscheidsdienst waar zij speelde een gedicht voorlas dat hij maakte bij haar spel. Snel was verrast, wilde daar meer mee doen. Engelage was daarvoor te porren. Snel: “Het leek me interessant om de muziek niet alleen in een gedicht maar ook in een schilderij vertaald te zien.” Voorafgaand aan een zenweekend sprak ze Miriam van der Linden uit Dieren aan. “Zij stond daar open voor. Kort erna, zo'n twee jaar geleden, hebben we het eerste overleg gehad met z'n drieën en zijn we aan de slag gegaan met het 3D-concept.” Bij dit concept laat Snel zich als eerste inspireren door een muziekwerk, zingt en/of speelt dit op eigen wijze, daarna wordt Van der Linden hierdoor geïnspireerd en beeldt uit wat zij ervaart. Als laatste wordt Engelage meegenomen door beide uitingen en schrijft er een gedicht bij. Snel: “We gaven onszelf de tijd en hadden geen verwachtingen. De muziekstukken waren bij het eerste overleg nog niet bekend en er was geen deadline.”

Elkaar en het publiek verrijken
Het programma groeide. De zes werken waardoor Snel zich liet inspireren zijn I still cry, van Ilse de Lange, Stilleven van Hans Plug, Perhaps Love van John Denver, Hymne a l'amour van Edith Piaf, Juliana van Manuel Belasco en Until it's time for you to go van Buffy Sainte-Marie. Van der Linden: “Ik moest de vertolking van Jacqueline in me opnemen, haar emotie invoelen en de verbinding leggen tussen haar en mijn gevoel om tot een verbeelding te komen. Dat is een zoektocht.” Soms vond ze het lastig om de woorden in een liedje te negeren. “Dan zocht ik naar ruimte in de klanken. Dat hielp om een idee te krijgen voor een schilderij of een driedimensionaal werk.” Van der Linden ging intuïtief te werk. “Soms wist ik het even niet, dan wachtte ik op het antwoord in mezelf. Dat komt altijd vanzelf naar je toe. Nee, ik heb Jacqueline nooit gebeld om uitleg te vragen over haar interpretatie, ik wilde helemaal mijn eigen gevoel erbij volgen.”
Engelage maakte bij elk muziekwerk en bijbehorend kunstwerk steeds meerdere gedichten, waarvan er dan één werd uitgekozen. Snel: “Ik was nieuwsgierig naar het werk van Miriam en Dirk, liet me verrassen. Het resultaat is verrijkend.”

Erin groeien
Tijdens het 3D-concert kijken bezoekers telkens eerst naar een kunstwerk, vervolgens wordt de bijbehorende muziek, een instrumentaal werk of een ballad, uitgevoerd en daarna volgt de voordracht van het gedicht. Elke van de zes sessies wordt afgerond met een korte toelichting op het kunstwerk. Van der Linden: “Ik vertel wat bij de totstandkoming van het werk mijn verbinding is geweest. Daardoor kunnen mensen me volgen, het kunstwerk beter begrijpen, erin groeien.”

De voorstellingen vinden coronaproof plaats in het Kulturhus in Ruurlo op vrijdag 2 oktober, in de Oude Ettense Kerk in Etten op zaterdag 3 oktober en in de Gasthuiskerk in Doesburg op vrijdag 9 oktober. Aanvang 20.00 uur. De toegang bedraag 12,50 euro, inclusief consumptie. In verband met corona is het aantal zitplaatsen beperkt tot vijftig. Het advies is te reserveren via drieluik@kwetal.nl of 06 44205992.


www.snelopgitaar.nl

www.kwetal.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden