Aanleg mountainbike route Ruurlo van start gegaan
Afgelopen weekend zijn er al ongeveer dertig vrijwilligers op pad geweest om de eerste kilometers te snoeien. Foto: PR
Afgelopen weekend zijn er al ongeveer dertig vrijwilligers op pad geweest om de eerste kilometers te snoeien. Foto: PR

Aanleg mountainbike route Ruurlo van start gegaan

Stichting MTB Achterhoek op zoek naar vrijwilligers

RUURLO – De aanleg van de mountainbikeroute (MTB-route) Ruurlo is afgelopen week van start gegaan. De route is een initiatief van de Stichting MTB Achterhoek en valt onder verantwoordelijkheid van de Stichting Achterhoek Toerisme waarin een aantal Achterhoekse gemeenten samenwerkt.

De stichting MTB Achterhoek heeft aan het bedrijf Tracks en Trails opdracht gegeven de route te realiseren. Dit gebeurt in samenwerking met een groot aantal vrijwilligers. De route met een lengte van achttien kilometer gaat in een mooie lus door de bossen van de Boswachterij Ruurlo en sluit aan op de andere MTB-routes in de Achterhoek. Deze routes zijn allemaal vorig jaar gerealiseerd door Tracks en Trails in samenwerking met vele vrijwilligers. Zo ontstaat een aaneengesloten route van meer dan honderd kilometer vanaf Deventer via Gorssel, Zutphen, Vorden, Lochem, Barchem tot Ruurlo. Tracks en Trails bepaalt samen met de grondeigenaar Staatsbosbeheer hoe de route exact gaat lopen. Hierbij wordt de kwetsbare natuur met bijvoorbeeld zeldzame of bedreigde plantensoorten, mierenhopen en dassenburchten, uitdrukkelijk en ruimschoots ontweken. Vervolgens wordt door de vrijwilligers met handzagen en snoeischaren het slingerende pad over een breedte van twee meter ontdaan van ondergroei. De grote en waardevolle bomen blijven altijd gespaard. Grondeigenaar Staatsbosbeheer heeft een vergunning verleend voor de werkzaamheden. Hierin is opgenomen dat alle gemotoriseerde werkzaamheden verboden zijn met éénmalige uitzondering voor de minikraan die de track vormgeeft. Het afwerken van het pad gebeurt weer met handwerk door de vrijwilligersgroep. Via het e-mailadres van de Stichting MTB Achterhoek kan iedereen zich opgeven om te komen helpen bij de aanleg en nadien bij het onderhoud. Dit is geheel op vrijwillige basis. Er is een speciale Whatsapp-groep aangemaakt waar aanmelders in komen. De vrijwilligerscoördinators Ivan Wiegerinck en Klaasjan Mulder geven wekelijks aan waar en hoe laat er welke werkzaamheden verricht moeten worden. Vervolgens kan men zich daar voor aanmelden.

Aanmelden als vrijwilliger
Omdat het machinale werk met de minikraan voor 1 oktober gereed moet zijn, is alle hulp op korte termijn welkom. Afgelopen weekend zijn er al ongeveer dertig vrijwilligers op pad geweest om de eerste kilometers te snoeien. Iedereen die fervent mountainbiker is of wie het gewoon leuk en gezellig vindt om in het weekend eens een paar uur de handen uit de mouwen te steken, kan zich aanmelden via mtbachterhoek@outlook.com.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden