Achterhoekse Wind Energie komt uit de startblokken

Algemeen

Samen Berkelland sterker, slimmer en schoner maken

BORCULO - Wind is gratis en van iedereen. Waarom zou je daar niet samen van profiteren? Burgerwindcoöperatie Achterhoekse Wind Energie wil dat komende jaren voor elkaar krijgen voor zo veel mogelijk inwoners van Berkelland, met eigen windmolens. Op dinsdag 21 juli was de officiële oprichting van deze nieuwe burgerwindcoöperatie. Windproject Avinkstuw moet het eerste project worden van de samenwerkende Berkellanders.

Burgerwindcoöperatie Achterhoekse Wind Energie U.A. heeft als doelstelling windenergie in Berkelland (en eventueel andere gemeenten in de Achterhoek) te stimuleren en te ontwikkelen. Inwoners uit Berkelland kunnen lid worden en meebeslissen over de koers van de coöperatie. Leden kunnen straks ook mede-eigenaar worden van een stukje windmolen en financieel meeprofiteren van de komst van nieuwe windmolens in de regio.
Investeren in Nederlandse windprojecten is populair. Afgelopen jaren zijn alleen al in de provincie Gelderland tientallen burgerenergiecoöperaties ontstaan. Zeker doordat een burgerwindcoöperatie geen winstoogmerk heeft, kan het bij eigen windprojecten een hoger rendement uitkeren dan de commerciële partijen. Zo kan geld, dat normaliter via de maandelijkse energierekening uit de regio verdwijnt, lokaal beschikbaar blijven.

Initiatiefgroep
Het verhaal van de Achterhoekse Wind Energie (AWE) begon vorig jaar na een door coöperatie Berkelland Energie georganiseerde informatiebijeenkomst over windenergie in Berkelland. Er ontstond een initiatiefgroep van zes mensen, die samen een stichting oprichtten. Deze stichting zette vervolgens de eerste verkennende stappen voor het eerste windproject in Berkelland: Avinkstuw. Windpark Avinkstuw zou een burgerwindpark moeten worden van vijf turbines in het gebied tussen Neede en Haarlo. Met dit park kan groene stroom opgewekt worden voor een kleine 30.000 huishoudens.
Nu het project meer concreet wordt, is het tijd voor het vervolg: de oprichting van een burgerwindcoöperatie die het project onder haar hoede gaat nemen. Het bestuur van AWE bestaat uit vier inwoners van gemeente Berkelland. Voorzitter is Hans te Grotenhuis en secretaris en penningmeester zijn respectievelijk Richard Beusink en Remco Janssen. Bouke Walvoort is algemeen bestuurslid.

Energieneutraal
De gemeente Berkelland wil in 2030 energieneutraal zijn. Volgens de gemeente ‘kan dit niet zonder eigen windmolens’. Dit is precies waar burgerwindcoöperatie Achterhoekse Wind Energie op inzet. Voorzitter Hans te Grotenhuis hierover: “Als burgers én inwoners van Berkelland willen we niet wachten tot commerciële ontwikkelaars het initiatief nemen. We houden de regie liever in eigen handen: samen duurzame energie in Berkelland opwekken en zelf gebruiken. Elk jaar verdwijnen er met de energierekening tientallen miljoenen euro’s uit de regio. Geld dat we goed kunnen gebruiken om onze regio sterker te maken."
"Daarnaast staan we voor de grote maatschappelijke opgave om zelf ook een steentje bij te dragen aan het verminderen van de opwarming van de aarde. De impact van klimaatverandering is geen ver-van-ons-bed-show. De extreme droogte in de Achterhoek is daaraan te linken. Door met elkaar windmolens te bouwen en te exploiteren kunnen we veel beter borgen dat de lusten van de lokale opwekking van groene energie terechtkomen bij onze eigen inwoners. Samen willen we Berkelland slimmer, schoner en sterker maken.”


Intensief proces
Windpark Avinkstuw is het eerste project van AWE. De burgerwindcoöperatie werkt daarin samen met de coöperatie Windunie. Duurzaamheidsexpert Rebel Group ondersteunt het project met financieel advies. Deze opzet betekent dat burgers uit Berkelland via de burgerwindcoöperatie ‘mede-eigenaar’ van het windpark Avinkstuw kunnen worden en een stem hebben in de ontwikkeling.
Voor de ontwikkeling van het windpark is AWE met een intensief ontwerp- en communicatieproces gestart. Komende maanden wordt met diverse belanghebbende partijen en de inwoners van Berkelland over Avinkstuw gesproken. De uitkomst van deze gespreksronde is een participatie- en communicatieplan dat duidelijk maakt hoe Windpark Avinkstuw met het meeste draagvlak in de gemeente tot stand kan komen.
Meer informatie over de burgerwindcoöperatie en het AWE-lidmaatschap op de website.


www.achterhoeksewindenergie.nl







Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant