"Het is ontzettend druk. We zitten al enkele weken vol en ook voor de komende weken zijn we zo goed als volgeboekt", aldus Jan en Wenda van Kuijk,van camping Tamaring. Foto: Jan Hendriksen
"Het is ontzettend druk. We zitten al enkele weken vol en ook voor de komende weken zijn we zo goed als volgeboekt", aldus Jan en Wenda van Kuijk,van camping Tamaring. Foto: Jan Hendriksen

Ruurlose campings zitten propvol

Eigenaren maken nog iets goed van rampzalig voorseizoen

Door Jan Hendriksen

RUURLO - De Ruurlose campings zitten momenteel evenals zovele andere Achterhoekse campings propvol. Wie geluk heeft kan her en der in de komende weken nog terecht voor een paar nachtjes. En dat is te merken in Ruurlo. Het is er druk op de terrassen in het centrum van het dorp en op de fietspaden in het buitengebied. Menig campingeigenaar moet op dit moment dan ook 'nee' verkopen als iemand een plaatsje wil reserveren.

"Het is ontzettend druk. We zitten al enkele weken vol en ook voor de komende weken zijn we zo goed als volgeboekt. Op onze camping is het sinds de overheid 15 juni als startdatum van het seizoen vrijgaf een komen en gaan van gasten. In een week liep de camping nagenoeg vol en sinds 1 juli is er geen plekje meer beschikbaar tot zo’n beetje half augustus. Hierna hopen we de kleine gaatjes die er nog zijn in te kunnen vullen met mensen die de grootste drukte willen vermijden."
"Hopelijk trekt september nog wat extra rustzoekers naar de Achterhoek, zodat we samen van een mooi najaar kunnen gaan genieten. Als we dan allemaal gezond blijven, kunnen we ondanks alles toch nog spreken van een geslaagd seizoen”, zeggen Jan en Wenda van Kuijk, sinds begin dit jaar de nieuwe eigenaren van Camping Tamaring aan het Wildpad in Ruurlo. Na maanden van voorbereiding gooide de corona-crisis dit voorjaar ineens heel veel roet in hun camping-eten. Maar nu, drie maanden later, hangt de vlag er geheel anders bij. De camping zit vol net als zovele andere campings in Ruurlo.

Overweldigend
Jan Zoeteman van Boter Kaas & Kampeerboerderij ’n Ibink aan de Arfmanssteeg in Ruurlo laat weten dat de reserveringen na 15 juni overweldigend waren. “Vooral vanaf half juli tot nu en zelfs voor augustus en september. En dat hebben we in de laatste 25 jaar niet meegemaakt. Gewoon alle dagen wel tien keer nee moeten verkopen, dat is natuurlijk jammer. We hopen dat die trend zich de komende jaren doorzet. Want Nederland en vooral de Achterhoek is een mooi gebied om op vakantie te gaan. Ook het weer is de laatste jaren goed. En of de mensen nu met een camper, caravan, tent, vouwwagen of daktent komen? Het kan allemaal bij ons en er is voldoende ruimte."
"Ook van over de grens hebben we dit jaar vele gasten mogen ontvangen, onder meer van onze zuiderburen. De Nederlandse kampeerders komen uit het hele land en wat vooral blijkt is dat ze ook gewoon veertien dagen blijven staan. Andere mensen boeken voor één of twee weken en boeken dan zelfs voor een langere periode bij, omdat het hen goed bevalt en omdat ze nog lang niet zijn uitgekeken op de mooie omgeving van Ruurlo en omstreken met haar prachtige fietsroutes.”

25ste seizoen
Wat voor de Ruurlose Minicamping ‘t Haller een feestelijk jaar had moeten worden in het kader van het 25-jarig bestaan van de camping aan de Hallerweg zag de familie Oonk anderhalve maand geleden nog somber in. “Zo brak de corona-crisis uit en zagen wij ons voorseizoen in duigen vallen. Geen volle plekken met Pasen, niet met Hemelvaart én ook geen volle plekken met Pinksteren dit jaar. Ondanks dat wij alle voorzieningen op onze camping hadden aangepast om ‘coronaproof’ te kunnen openen, moesten wij toch gedeeltelijk dicht blijven dit voorjaar. Dit was een teleurstelling in ons 25ste seizoen”, zegt Bjorn Oonk namens ‘t Haller.
Wat een erg mooi seizoen beloofde te worden, loopt nu uit op één van de slechtste in deze 25 jaar. Bjorn Oonk: “Een officiële openingsdatum bleef lang uit, maar toen eind april de datum 1 juli viel, leek dit voor ons nog te lang te duren. Ook de aanloop naar de zomervakantie liep dus in de soep. Sinds 1 juli staan wij voor de maanden juli en augustus helemaal vol. Maar in deze maanden staan wij in andere jaren normaliter ook altijd helemaal vol. Wij hopen natuurlijk dat de maanden september en oktober nog een goed resultaat leveren. Maar de schade die wij dit voorjaar hebben geleden zal niet meer kunnen worden rechtgetrokken.”

Wisselingen
Jan Brosky van Camping De Meeibeek aan de Branderveenweg in ‘t Ruurlose Broek laat weten dat het in vergelijking met de afgelopen twee jaar, waar door het mooie weer men ook een volledige bezetting van alle campingplaatsen had, niet te vergelijken valt met dit seizoen. “Er zijn in verhouding dan evenveel plaatsen bezet en ook vergelijkbaar evenveel mensen op de camping. Maar er is voor de gasten veel minder gelegenheid om er op uit te trekken naar evenementen of activiteiten die in de omgeving worden georganiseerd. Of ze kunnen er niet naar toe omdat het op reservering al volgeboekt is. Men blijft in verhouding dan ook meer op de camping en dat is anders dan andere jaren.” Ook de reserveringen kwamen bij De Meibeek dit jaar veel later op gang. Jan Brosky: “De boekingen die al stonden van terugkerende gasten (meer dan zestig procent komt voor meer dan veertien dagen of langer) nagelaten, is er een meer vraag naar een korter verblijf en dat geeft veel wisselingen. De terugkerende gast weet wat de Achterhoek te bieden heeft en past zich makkelijker aan de omstandigheden aan. We zien ook een groep kampeerders, of mensen die voor het eerst gaan kamperen, die de Achterhoek nog niet kennen en aangenaam verrast zijn door dit mooie stukje van Nederland.” En er is volgens Brosky een kleine groep die toch veel liever naar het buitenland was gegaan en helaas niet blij is dat de omstandigheden hen dwingt een andere keuze te maken. “Jammer dat deze groep, doordat de corona roet in het eten gooit, nu ook een ander beeld krijgt van de Achterhoek dan anders omdat er een stukje aanbod in activiteiten ontbreekt.”

Gedeeld
Ook worden er meer een kampeermiddelen gedeeld. Brosky bedoeld daarmee dat grootouders een caravan hebben en beurtelings komen de kinderen en kleinkinderen daarvan ook gebruikmaken. “We zien ook veel grootouders die met de kleinkinderen een weekje komen kamperen. Er is veel vraag naar een campingplaats of een verhuuraccommodatie en de boekingen lopen dan ook door tot eind augustus. Nu komen er al meer reserveringen voor het najaar van senioren die in het voorjaar niet weg zijn geweest. Gelukkig is er wat betreft besmettingen op campings geen sprake en kan iedereen in de buitenlucht vrij recreëren, dit is voor mensen ook geruststellend en ze durven weer te gaan kamperen. Ook is er veel vraag naar privé-sanitair en daar zullen we op moeten gaan inspelen voor de komende jaren”, zo besluit Jan Brosky zijn ervaringen in de afgelopen twee maanden.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden