Huisartsenpraktijk De Linde die in 't Kulturhus is gevestigd. Foto: Jan Hendriksen
Huisartsenpraktijk De Linde die in 't Kulturhus is gevestigd. Foto: Jan Hendriksen

Huisartsen Ruurlo over corona: blijf waakzaam

INGEZONDEN BRIEF

Het is nu ruim vier maanden geleden dat het land op slot ging in verband met de corona-crisis. De maatregelen die de regering heeft genomen worden weer teruggedraaid en Nederland lijkt weer terug te keren naar de normale situatie. Maar laten we alsjeblieft opletten en voorzichtig zijn. Het virus is nog steeds onder ons.
Wij willen graag onze waardering uitspreken voor onze patiënten die zo goed mee hebben gewerkt zodat wij de nieuwe manier van praktijkvoering snel konden invoeren. Zonder hun medewerking was het niet gelukt. De assistentes hebben veel werk moeten verrichten om de spreekuren te reorganiseren. Alleen die mensen die echt gezien moesten worden op het spreekuur mochten komen. Mensen met corona-klachten werden gezien op een speciaal spreekuur, in een speciaal ingerichte spreekkamer.
Die spreekkamer moest worden ingericht met persoonlijke beschermingsmiddelen, die in het begin schaars waren maar die ons belangeloos ter beschikking zijn gesteld door bewoners en bedrijven uit Ruurlo. We waren erg blij met en dankbaar voor die bijdragen: veiligheidsbrillen, mondmaskers, schorten, handschoenen, desinfectiemiddelen voor handen en oppervlaktes. Door onder meer een schietsportinstructeur, de pedicure, de schoonheidsspecialist, de varkenshouder, de slager, loonwerker en toeleverancierbedrijven waren we binnen een halve dag voorzien.
Ook in Ruurlo zijn mensen getroffen door het corona-virus en sommigen zijn daarvoor opgenomen geweest in het ziekenhuis. Maar al met al heeft de pandemie in Ruurlo gelukkig niet erg huisgehouden. We zien nu weer mogelijkheden om de reguliere zorg op te starten. Wel blijft het zaak om waakzaam te blijven. Dat is de reden dat we toch zoveel mogelijk telefonisch proberen te regelen. Er is een mogelijkheid tot beeldbellen. Sommige patiënten sturen hun vragen per e-mail.
Als mensen toch naar de praktijk moeten komen proberen we minder mensen in de wachtkamer te laten zitten en de wachttijden zo kort mogelijk te houden. Dat betekent minder mensen per uur in de praktijk. We vragen dringend bij binnenkomst de handen te desinfecteren. De belangrijkste overdracht van het virus vindt plaats door hoesten en de handen. We verwachten dat mensen met luchtwegklachten dat duidelijk melden aan de assistentes. Die kunnen daar bij het plannen van het spreekuur rekening mee houden. Patiënten met luchtwegklachten moeten de wachtkamer mijden!
Waakzaamheid blijft geboden ook in de dagelijkse omgang. Die anderhalve meter is echt ontzettend belangrijk. We zien dat mensen meer naar buiten gaan en meer mensen naar winkels gaan en mensen meer feestjes gaan vieren en merken dat er met die anderhalve meter minder rekening wordt gehouden. In het buitenland en in grotere steden zien we het opvlammen van het virus. Ons dringende advies: houd je aan de richtlijnen van het RIVM (afstand, hygiëne, zoveel mogelijk thuis, bij klachten testen).
Binnenkort komt er de mogelijkheid om op een andere manier te communiceren met de praktijk, via het patiëntenportaal (informatie komt op onze website. Vanaf eind augustus is dit ingericht en kunnen patiënten zich aanmelden. Dan is het mogelijk om niet spoedeisende vragen via een beschermde omgeving rechtstreeks aan de arts voor te leggen. Herhaalmedicatie kan op die manier ook worden aangevraagd. Patiënten kunnen op die manier ook hun eigen medisch dossier inzien. Informatie daarover zal binnenkort op onze website verschijnen.
De corona-pandemie is een bijzondere tijd. Wij als huisartsen zijn blij om met onze patiëntengroep te mogen werken waarbij rust, stabiliteit, zorgvuldigheid en nuchter verstand de boventoon voeren.

J.A. Nikkels en J.H. Sportel, huisartsen


www.huisartsenruurlo.com

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden