Verrast kijkt Dientje Neerlaar naar het prachtige boeket dat wethouder Marijke van Haaren aan de honderdjarige schenkt. Foto: Jan Hendriksen.
Verrast kijkt Dientje Neerlaar naar het prachtige boeket dat wethouder Marijke van Haaren aan de honderdjarige schenkt. Foto: Jan Hendriksen.

Dientje Neerlaar-Ten Elshof honderd

Algemeen

Ruurlose eeuweling was boerin in hart en nieren

Door Jan Hendriksen

RUURLO - “Het is u absoluut niet aan te zien dat u honderd jaar bent geworden”, zegt wethouder Marijke van Haaren terwijl ze Dientje Neerlaar feliciteert en haar namens de gemeente Berkelland een prachtig gekleurd boeket overhandigt. “Maar het is echt zo”, pareert de eeuweling op gevatte wijze de wethouder die zich bij Dientje verontschuldigt dat ze wat later is dan het afgesproken tijdstip. “Gif niks. Ie bunt d’r. En dat is al hartstikke mooi”, zegt Dientje vanuit haar ‘gemakstoel’ voor het raam in haar woonkamer waar ze een prachtig uitzicht heeft op de Borculoseweg.

Dientje Neerlaar-Ten Elshof is nog goed bij de pinken. Afgelopen voorjaar heeft ze na een gordelroosaanval lichamelijk wel iets moeten inleveren. Maar ze staat nog midden in het leven. Mede omdat er altijd wel ‘volk’ over de vloer komt op boerderij ‘De Zomp’ waar inmiddels vier generaties Neerlaar wonen en waar Dientje in 1965 met haar man Albert en twee zoons vanuit Lochem neerstreek.
“Onze jongste zoon Gerrit wilde graag boer worden. En in Lochem waren er door de uitbreiding van Vreeman (nu Intratuin -red) aan de Goorseweg geen mogelijkheden voor. Daarom zijn we in Ruurlo terecht gekomen waar we een boerderij van een ver familielid konden overnemen die geen opvolging had. En daar hebben we absoluut geen spijt van gehad."
"Het was in het begin wel even wennen. We kenden niemand in Ruurlo. Maar uiteindelijk hebben we hier onze draai gevonden en veel vrienden gemaakt”, zo zegt Dientje die zich alles nog zeer gedetailleerd voor de geest kan halen, zo blijkt als we terug gaan in de tijd. Zeker momenten uit de oorlogsjaren toen de bommen vlak bij boerderij Wientje in Lochem neervielen beschrijft ze minutieus.
Dientje werd geboren in Geesteren en trouwde in 1944 met haar Albert. Omdat de tijd er niet naar was vierden ze pas in 1948 hun huwelijksfeest bij café Pasman in de Emmastraat in Lochem. Dientje is altijd in hart en nieren boerin geweest. Vooral de verzorging van de ‘motten’ (fokzeugen) was haar op het lijf geschreven. En ook de ‘hof’ was haar lust en leven, tot op hoge leeftijd. Op haar 95ste plukte Dientje nog de bonen. En ondanks dat ze nu niet meer zo mobiel is kijkt ze vanuit haar rolstoel nog regelmatig even hoe alles er in de hof bijstaat. “Doen de siepels het wel goed”, vroeg ze vorige week nog aan haar schoondochter.

Mooie tijd
Samen met zoon Gerrit en schoondochter Marietje woont Dientje met een kleindochter en haar man en twee achterkleinkinderen op boerderij De Zomp die opgedeeld is in drie wooneenheden. Gezamenlijk wordt er ‘s morgens altijd koffie gedronken en worden de laatste nieuwtjes uitgewisseld. “Daar blijf je jong bij”, glimlacht Dientje die ondanks alle boerderijactiviteiten samen met haar in 2008 overleden man Albert veel gereisd heeft. “We zijn met busreizen onder meer naar Oostenrijk, Denemarken en Duitsland geweest. En met een aantal andere ‘stellen’ uit Ruurlo waarmee we altijd naar de Ruurlose Septemberfeesten gingen is een hechte vriendengroep ontstaan. “Prachtig was die tijd. Ze hebben erover dat de jeugd van tegenwoordig altijd laat thuis komt. Maar wij waren geen haar beter. Diep in de nacht na een feestje moesten er vaak nog eieren gebakken worden. Een mooie tijd was dat.”

Buitenshuis
Want van een feestje hield Dientje wel. Graag had ze haar honderdste verjaardag dan ook buitenshuis gevierd, samen met haar twee zoons en twee schoondochters, haar vijf kleinkinderen met aanhang en de twaalf achterkleinkinderen, waarvan de portretten allemaal keurig in haar woonkamer hangen, ‘naaste’ buren en verdere familie. Maar corona gooide roet in het eten. “Nu komen ze allemaal op verschillende momenten hier. Want ie wordt maar één keer honderd”, concludeert Dientje op haar zo kenmerkende nuchtere en humoristische wijze.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant