Vorig jaar won de Beatrixlaan de Achterhoek Nieuws Stratenprijs voor de mooiste en sfeervolle straatverlichting tijdens de Septemberfeesten. Foto: Achterhoekfoto/Johan Braakman
Vorig jaar won de Beatrixlaan de Achterhoek Nieuws Stratenprijs voor de mooiste en sfeervolle straatverlichting tijdens de Septemberfeesten. Foto: Achterhoekfoto/Johan Braakman

'Reurle Neugt Oe' wordt 'Reurle in ‘t Lech’

RUURLO – Het behoort al sinds de begin jaren zestig van de vorige eeuw onder het motto ‘Reurle Neugt Oe’ tot één van de meest succesvolle onderdelen van de jaarlijkse Septemberfeesten in Ruurlo: de stratenverlichtingsroute. Het is het enige onderdeel uit het traditionele omvangrijke feestprogramma van Oranjevereniging Ruurlo dat dit jaar, in verband met de coronamaatregelen, doorgang vindt tijdens de 58ste editie. Het motto ‘Reurle Neugt Oe’ wordt dan ook omgezet naar ‘Reurle in ‘t Lech’.

Door Jan Hendriksen

Hoewel er per 1 juli voor evenementen enige versoepelingen zijn afgekondigd in de maatregelen rondom het coronavirus heeft Oranjevereniging Ruurlo met haar partners Stichting Kermis Ruurlo en Stichting De Weide begin juli besloten dat het Septemberfeest dit jaar geen doorgang kon vinden. De gezondheid van de bezoekers en vrijwilligers stond voorop bij dat besluit. Wel had Oranjevereniging Ruurlo besloten om te bezien of de stratenverlichtingsroute in combinatie met aanvullende activiteiten gehouden kan worden. En dat is gelukt. Bijna alle vijftig straten die normaliter aan de zeventien kilometer lange verlichtingsroute in het centrum van het dorp deelnemen, hebben toegezegd om van donderdag 10 tot en zondag 13 september deel te nemen aan het alternatieve festijn Reurle in 't Lech van Oranjevereniging Ruurlo. Een aantal activiteiten staan inmiddels vast. Zo wordt er donderdagavond 10 september een optocht van oldtimers (trekkers, brommers en auto’s) door de verlichte straten gehouden en vindt er vrijdag- 11 en zaterdagavond 12 september een sterrit door de verlichte straten plaats met nevenactiviteiten die specifiek bedoeld zijn voor de Ruurloërs. Zondagavond 13 september kunnen alle andere belangstellenden de verlichtingsroute komen bezichtigen. Daarnaast wil de Ruurlose horeca diverse feestelijke kleinschalige initiatieven ontplooien rondom de Dorpsstraat. Die activiteiten moeten nog worden uitgewerkt. “Uiteraard zijn zij hierbij afhankelijk van de landelijke richtlijnen om de gezondheid van bezoekers en van onze vrijwilligers te borgen. Ideeën zijn er in overvloed. We moeten ze nu nog in de juiste vorm zien te gieten”, aldus voorzitter Ineke Nijen Es van Oranjevereniging Ruurlo.

Feestgevoel
Ineke Nijen Es hoopt dat de deelnemers die per fiets of met de auto op de vrijdag- of zaterdagavond aan de sterrit deelnemen in vele straten/buurten een feestgevoel ervaren. “Vanuit de Oranjevereniging Ruurlo hopen wij op een aantal plekken van de route kleinschalige muziek en een hapje en drankje te kunnen bieden. De straten kunnen ons daarbij helpen het feestgevoel bij deelnemers te vergroten door hen een belevenis in de straat verzorgen. Bijvoorbeeld door zelf muziek in de straat te verzorgen, of door bijvoorbeeld kinderen die als DJ of als levende standbeelden optreden.”

Publieksprijs
Deelnemers aan de sterrit geven na afloop de straat met de leukste belevenis een stem. Ineke Nijen Es “Naast de jaarlijkse Achterhoek Nieuws Stratenprijs voor de mooiste sfeervolle straat, beoordeeld door een onafhankelijke jury, hebben we dit jaar ook een publieksprijs ingesteld.” De stratenprijs die sinds 2001 is ingesteld heeft in de loop van de afgelopen jaren een flinke impuls aan de verlichtingsroute gegeven. De prijs werd achtereenvolgend gewonnen door 't Soldatenhuis (2001), Willem Alexanderlaan (2002), Hazelnoot/Bosbes (2003), Eikenlaan (2004 en 2015), Peppelenhof (2006), Denneappel (2007), Nachtegaalstraat (2008), Margrietlaan (2009), Braam (2009), Den Brink (2010), Loolaan (2011), Burgemeester van Arkellaan/Nijverheidsstraat ('t Uutende – 2012), Garvelinkplein (2013), Schoolstraat (2014), Jan Telkampstraat (2016), Wildenborchseweg (2017), Elfenbank (2018) en de Beatrixlaan (2019).

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden