Gerrit Hulshof heeft onder meer aan de Hollandse baan, die gebaseerd op op 75 jaar bevrijding, een Dakota vliegtuig met daar achter een Horsa zweefvliegtuig en een horsazwever, die geland is op de heide, toegevoegd.Foto: PR.
Gerrit Hulshof heeft onder meer aan de Hollandse baan, die gebaseerd op op 75 jaar bevrijding, een Dakota vliegtuig met daar achter een Horsa zweefvliegtuig en een horsazwever, die geland is op de heide, toegevoegd.Foto: PR.

De treinen rijden weer bij Gerrit Hulshof

RUURLO – Het blijft een bijzondere bezienswaardigheid: het modeltreinpanorama van de inmiddels 73-jarige Gerrit Hulshof. Door het coronavirus reden de treinen dit jaar nog niet op één van de maar liefst vijf modelbanen. Maar daar komt in augustus verandering in. Op de woensdagmiddagen 5, 12, 19 en 26 augustus stelt Hulshof van 14.00 tot 17.00 uur mensen in de gelegenheid om zijn levenswerk te komen bewonderen. De vijf banen zijn in totaal goed voor maar liefst tweehonderd vierkante meter kijkplezier.

Door Jan Hendriksen

Gerrit Hulshof is in ‘t Ruurlosebroek aan de Hulshofweg altijd boer geweest. Maar toen hij twintig jaar geleden de keuze maakte om zijn melkkoeien weg te doen was het tijd voor een andere bestemming van de veestal: hij plaatste er zijn eerste modeltreinen die hij thuis op zolder had staan. Nu denderen de twintig Märklins en de Fleischmanns op een schaal van 1 op 87 door het landschap van Ruurlo, over de Hollandse baan, over de Alpenbaan, een Schwarzwaldbaan en over Spoor 1, oftewel: de baan die de Koninklijke trein van Märklin herbergt. Deze baan wordt ook wel G-spoor genoemd, de schaal is 1:32. De modelbanen van Hulshof staan nu onder zolderplanken van het voormalige NS-stations in Ruurlo. In de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen het station tot groot ongenoegen van talloze Ruurloërs werd gesloopt, heeft Gerrit Hulshof namelijk al het sloophout gekocht waaronder zware balken, zolder- en vloerplanken. De vloerplanken van het losse voorgebouw waarin de wisselhendels stonden waren doordrenkt met olie en zijn later gebruikt als tussenschotten in de rundveestallen waarin de nu de vijf modelspoorbanen zijn opgesteld. De creatieve voormalige rundveehouder is ondanks de corona in de afgelopen maanden weer druk in de weer geweest om kleine nieuwe facetten aan de banen toe te voegen. Zo heeft hij onder meer aan de Hollandse baan - gebaseerd op 75 jaar bevrijding - een Dakota vliegtuig toegevoegd met daar achter een Horsa-zweefvliegtuig en een horsazwever, die geland is op de heide. Ook een collectie miniatuur-oldtimertractoren behoort sinds eind vorig jaar tot de de Hollandse baan.

Alleen op afspraak
Tijdens de komende vier open middagen op woensdag 5, 12, 19 en 26 augustus zijn de vijf modelbanen van 14.00 tot 17.00 uur alleen op afspraak te bezichtigen. Voor een reservering kan telefonisch via 0573 491358 een afspraak worden gemaakt. De entree bedraagt drie euro voor volwassenen en twee euro voor kinderen. Tevens is de nieuwste hobby van Hulshof te bewonderen: acrylschilderen. Boven de banen zijn verschillende stillevens en landschappen van hem te bewonderen. Enkele daarvan zijn te koop.

Groepen
Groepen van maximaal tien personen kunnen ook buiten de komende openingsmiddagen een afspraak maken voor een bezichtiging. Het Modeltreinpanorama is te volgen via de websitie en via facebook.


www.hulshofmodeltreinen.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden