Gijs Leemreize maakt overstap naar profploeg Team Jumbo-Visma

‘Tour de Mariënvelde’ startpunt wielercarrière

Door Jan Hendriksen

MARIËNVELDE – Hij schopte eerst met school- en jeugdvrienden tegen een bal bij voetbalvereniging Mariënvelde. Had als jonge plattelandsjongen ook al wel de fascinatie voor wielrennen. Niet actief maar passief. “Ik keek op televisie altijd al naar de Tour de France. En ja, toen ik in 2013 tijdens ‘Tour de Mariënvelde’ een racefiets won was dat achteraf het startpunt van mijn wielercarrière.”

Vanuit zijn ouderlijk huis aan de Manpadweg, diep verscholen in het buitengebied tussen de buurtschappen Veldhoek, Halle-Heide en Mariënvelde, laat Gijs Leemreize telefonisch weten dat hij zeer vereerd is dat hij als wielrenner de overstap mag maken naar de profploeg van Team Jumbo-Visma. Een persoonlijke kennismaking en een exclusieve fotosessie tussen de bijzondere bomen die zijn vader Albert kweekt zit er in verband met de corona maatregelen niet in. “Ik ga vanaf komende dinsdag de Spaanse profkoers Vuelta a Burgos rijden. En dan moet ik elk risico mijden en persoonlijke contacten zoveel mogelijk mijden”, aldus het twintigjarige wielertalent.

Gijs Leemreize die in de afgelopen vier jaar succesvol aan het Graafschap College in Doetinchem industrieel design studeerde, maakt vanaf 2021 deel uit van de World Tour-selectie van Team Jumbo-Visma. Hij is de eerste renner die de overstap maakt van Jumbo-Visma Development Team naar het vlaggenschip. Leemreize heeft bij Jumbo-Visma voor drie seizoenen getekend. “Het is altijd mijn droom geweest om profwielrenner te worden”, aldus Leemreize. “In de beginjaren dat ik fietste was dat nog niet realistisch, maar het ging jaarlijks beter en ik bleef stappen zetten. Uiteindelijk is het snel gegaan, want afgelopen jaar reed ik nog bij een clubteam in Aalten. Dat ik vorig jaar de stap naar de opleidingsploeg van Jumbo-Visma mocht zetten, was al heel mooi. Ik ben heel blij dat ik nu de stap kan maken naar het World Tour-team.” Daar komt Gijs Leemreize zijn streekgenoot en grote voorbeeld Robert Gesink tegen. “Een leuk detail is dat een nichtje van mij de vriendin is van Robert. Ik ben toen ik een jaar of tien was en nog niet veel met wielrennen had, op familieverjaardagen Robert wel eens tegen gekomen. Nu weer. Dat is wel grappig.”

Talentvolle klimmer
Robbert de Groot, Head of Development van Jumbo-Visma, ziet Leemreize als een talentvol klimmer. “Wij denken dat hij de potentie heeft om een volwaardig prof te worden. Dit is ook een trigger voor de andere renners van Jumbo-Visma Development Team. Gijs is de eerste renner die de overstap maakt en hopelijk volgen er in de komende jaren nog meer renners vanuit ons Development Team.” Sportief directeur Merijn Zeeman van Jumbo-Visma is blij dat hij een jong talent kan toevoegen aan het team. “Dat de eerste jonge renner de overstap maakt vanuit de opleidingsploeg is memorabel. Gijs reed vorig jaar nog bij het clubteam Sensa-Kanjers voor Kanjers. Wij werden getipt door Han Vaanhold, waarna Gijs een plaats in ons Development Team verdiende. We hadden niet verwacht dat een renner van de beloften zo snel de overstap zou maken. Gijs heeft zich goed ontwikkeld en daar hebben de opleidingsploeg en het bijbehorende opleidingstraject aan bijgedragen. Wij achten hem klaar om over te stappen naar de profs en daar verder te leren en ervaring op te doen. We hebben vertrouwen in hem en dat is de reden dat we hem voor drie jaar hebben vastgelegd.”

Grote eer
Begin dit jaar reed Gijs Leemreize zijn eerste profkoers, de Tour de la Provence en eind juli staat hij zoals gezegd aan de start in de profkoers Vuelta a Burgos. “Dat is de eerste wedstrijd na de coronacrisis. En hoe mijn wielerkalender er verder uitziet dit jaar is nog grotendeels ongewis. Wel is duidelijk dat ik vanaf 13 augustus in de sterk ingekorte zesdaagse koers Tour de l’Avenir aan de start sta. En dat is ook al een grote eer. Dat is namelijk de wedstrijd voor beloften. Want het gaat nu allemaal wel heel snel”, zo besluit de jonge wielrenprof uit Mariënvelde zijn nu al succesvolle wielerverhaal.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden