Wethouder Marijke van Haaren. Foto: Guido Bogert Fotografie
Wethouder Marijke van Haaren. Foto: Guido Bogert Fotografie

Kritiek ‘gehoord’ door wethouders

Algemeen

BORCULO - De raad besprak dinsdag en woensdag de Perspectiefnota. Die is het vertrekpunt van de begroting voor het komend jaar. Berkelland komt structureel bijna tien miljoen euro tekort. Bezuinigingen zijn noodzakelijk, de provincie kijkt kritisch over de schouders van de gemeente mee.

Door Rob Stevens

De gemeente heeft over de hele linie een fors pakket aan bezuinigingen voorgesteld. Een beetje volgens de ‘methode kaasschaaf’. Op alle sectoren wordt wel wat gekort. Het zorgdomein kampt met de grootste tekorten. Het is moeilijk daar de kosten binnen de perken te houden. Die sector valt onder de portefeuille van wethouder Marijke van Haaren. Eén van de manieren waarop zij, samen met andere wethouders in de regio, probeert de kosten te beheersen is een transformatie van het zorglandschap. De sleutelwoorden die Van Haaren gebruikt voor dit transformatieproces zijn: 'Normalisering, preventie, de-medicalisering en een gezonde leefstijl'.

Voor augustus staat, samen met andere gemeenten in de regio, een nieuwe aanbesteding van de jeugdzorg gepland, waar zorgaanbieders op in kunnen tekenen. Het grote aantal kleinere aanbieders moet fors terug. Dat leidt tot minder gemeentelijke werkdruk en kosten. Het is ook lastig te controleren of de vele aanbieders de kwaliteit kunnen bieden die ze zeggen te kunnen. De aanbesteding wordt gebruikt als ontwikkeltraject dat volgens Van Haaren moet leiden 'tot een palet van zorg, passend bij onze gemeente'. Kleinere zorgondernemers kunnen dan mogelijk als onderaannemer bij grotere worden ondergebracht, of zichzelf verenigen in een coöperatief verband.

De oppositie vreest dat alleen grote zorgaanbieders overblijven op de zorgmarkt. Han Boer van D66 heeft het over het 'opruimen van zorgaanbieders'. Hij pleit juist voor kleinschaligheid en koppelt dat aan een betere beheersbaarheid. Daarnaast vindt hij bezuinigingen op sport en cultuur moeilijk te rijmen met de nadruk die het college ligt op preventie. Die beide sectoren zijn immers goed voor lijf en leden. De PvdA is bang dat het maatwerk in de zorg verloren gaat. Wormgoor (PvdA) verwijt het college te weinig visie op zorg. “Het beleid is te passief en reactief op de aanmeldingen die via de Voormekaarteams binnen komen.”

De haast van het transformatieproces stuit duidelijk op weerstand, ook onder de kleinere zorgaanbieders. Twee kleinere zorgaanbieders verwoorden die kritiek dinsdag aan het begin van de raadsvergadering door gebruik te maken van de ‘Spreekgelegenheid voor publiek’. Zij voelen zich door de verandering in beleid overvallen. Marijke van Haaren wil de oppositie wel wat tegemoetkomen. Maar ze benadrukt woensdag in de raadsvergadering dat zij de regionale besluitvorming niet wil bruuskeren.

De wethouder, om het belang van de regionale samenwerking nog maar een keer te onderstrepen: “Wij kunnen de uitvoering binnen de eigen organisatie echt zelf nauwelijks aan.” Van Haaren zegt toe, voor de aanbesteding start, nogmaals in gesprek te gaan met de raad om hun adviezen en voorwaarden mee te nemen in de aanbesteding. Donderdag krijgt die kritiek weerklank bij meer Achterhoekse wethouders. De aanbestedingsdatum van 26 augustus wordt voorlopig opgeschort.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant