De werkgroep Kabouterroute Borculo bij de locatie van kabouter Marco. Foto: Rob Weeber
De werkgroep Kabouterroute Borculo bij de locatie van kabouter Marco. Foto: Rob Weeber

Nieuwe Borculose route langs zeventien Hofkabouters

BORCULO - Het verhaal gaat dat er al meer dan 1000 jaar kabouters in Borculo en omstreken wonen. Door hun lange geschiedenis kennen ze de mooiste plekjes in Borculo, plekjes die vaak voor de inwoners verborgen blijven. Dankzij een bijzonder initiatief van de Stichting ‘Borculo, Beleef de Berkelstad’ hebben de kaboutertjes voor het eerst hun deurtjes open gezet om wandelaars kennis te laten maken met deze bijzondere, historische plekjes.

Door Rob Weeber

De route langs alle keramische kabouterdeurtjes start bij kabouter Marco bij het Brandweermuseum. Marco is ook lid van de kabouterbrandweer en kent mooie brandweerverhalen. Zijn figuur is gebaseerd op de Borculose brandweerman Marco Mulder. Het laatste deurtje is van kabouter Peter. Hij hield vroeger de wacht bij de Hofpoort. Kabouter Peter verwijst naar Peter Nieuwenhuis, iemand die zich inzet om de geschiedenis van het stadje aan de Berkel levendig te houden. En zo zijn er nog vijftien kabouters die elk hun eigen verhaal over bijzondere plekjes in Borculo vertellen.

De route is ontworpen voor kinderen die met hun ouders en grootouders spelenderwijs op zoek kunnen gaan naar de geschiedenis van Borculo. Speciaal voor hen is het boekje ‘De Hofkabouters’ geschreven met daarin de route en alle verhalen van de kabouters. Het boekje is uitgedeeld aan alle basisschoolleerlingen van de groepen 1 tot en met 4 en aan de leden van de Historische Vereniging Borculo.

Leuk detail is dat de kinderen bij het huisje van kabouter Rinus een speciale brievenbus vinden, waarin ze een, uiteraard, heel klein briefje of kleine tekening kunnen achterlaten.

De Hofkabouters is geschreven door Joske Elsinghorst-van Huet. De illustraties zijn van de hand van Lucy van Wijk. Henrieke Leussink tekende voor de vormgeving Betty Derksen-de Weerd voor de keramische deurtjes. Samen met Sandra Legters en Peter van de Nieuwenhuis vormen zij de werkgroep voor de kabouterroute Borculo. Deze werkgroep zal ook de komende twee jaar de route onderhouden. Het initiatief is tot stand gekomen dankzij de medewerking van de gemeente Berkelland, Fonds 1813, de Historische Vereniging Borculo en de TIB.

Wie een bericht wil achterlaten aan de werkgroep kan dit doen via: kabouterrouteborculo@gmail.com.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden