Jan en Annie hielden altijd de ‘trek’ naar Barchem
Het diamanten echtpaar Klokman kreeg vorige week als één van de eerste Berkellanders weer een persoonlijk felicitatiebezoek van burgemeester Joost van Oostrum. Foto: Anne-Marie ter Maat.
Het diamanten echtpaar Klokman kreeg vorige week als één van de eerste Berkellanders weer een persoonlijk felicitatiebezoek van burgemeester Joost van Oostrum. Foto: Anne-Marie ter Maat.

Jan en Annie hielden altijd de ‘trek’ naar Barchem

Echtpaar Klokman uit Ruurlo viert diamanten huwelijksfeest

Door Jan Hendriksen

RUURLO//BARCHEM - Jan en Annie Klokman uit Ruurlo waren donderdag 9 juli zestig jaar getrouwd. En gelukkig kon dat nu weer gevierd worden. Het diamanten echtpaar deed dat op gepaste wijze met familieleden, buren en kennissen bij Recreatiecentrum De Heksenlaak in Barchem. Geen onbekend terrein want Jan Klokman (83) en Annie Klokman - van Schooten (80) woonden tot 1984 op boerderij Dengerink in Zwiep waar in een latere periode de feestzaal van De Heksenlaak verrees.

De verruiming van de regels bezorgde Jan en Annie nog een bijzonderheid. Als een van de eerste Berkellanders kreeg het diamanten echtpaar vorige week persoonlijk burgemeester Joost van Oostrum op bezoek. Tot voor kort waren die persoonlijke felicitaties door de corona-crisis niet mogelijk.

Boer
Als we een dag na het jubileumfeest aan de keukentafel aanschuiven ligt naast een ‘berg’ felicitatiekaarten ook het vakblad Boerderij. Want Jan is ondanks zijn hoge leeftijd nog in hart in nieren boer. “Natuurlijk heb ik een stapje terug gedaan. Maar dagelijks ben ik nog ‘achter’ te vinden”, zo vertelt hij niet zonder enige trots. Annie was in haar arbeidsperiode ook op en top boerin.
“Het was indertijd best een ingrijpende stap om boerderij Dengerink in Zwiep te verlaten. Maar door bemiddeling van de Ruilverkavelingscommissie Ruurlo-Barchem deed zich de mogelijkheid voor de agrarische activiteiten naar de Vlakkendijk in Ruurlo te verplaatsen. Hier hadden we veel meer bedrijfsmogelijkheden dan in Zwiep. Zeker omdat onze zoon Gerrit het bedrijf wilde voortzetten was de ‘verhuizing’ een zeer bewuste keuze. We hebben daar dan ook absoluut geen spijt van gehad. En het mooie is dat de volgende generatie alweer in de startblokken staat om het bedrijf van Gerrit voort te zetten”, vertelt Annie.

Dansavond
De allereerste kennismaking tussen Jan en Annie vond eind jaren vijftig plaats tijdens een dansavond bij de Exelse Molen in Lochem. En bij de daaropvolgende ontmoeting tijdens een ‘Ruiterbal’ in zaal Braakhekke in Bathmen sloeg de ‘liefdesvonk’ tussen beiden definitief over. Jan kwam daar omdat hij al sinds zijn prille jonge jeugdjaren verknocht is geweest aan de paardensport. “En nog steeds volg ik alle verrichtingen van Rijvereniging De Bergruiters in Barchem die recent haar naam na de fusie met Ponyclub De Barchruiters heeft veranderd in Ruitersportvereniging Barchem.” Hij vindt het dan ook prachtig dat één van zijn twee kleinzonen ook actief is in de paardensport.

Tuinieren
Annie, die in de Bathmense buurtschap Loo is geboren, heeft nooit zoveel met de paardensport gehad. Een van haar grootste hobby’s was tuinieren. “Zo ben ik al jaren lid van de ‘tuinclub’ van de Vrouwen van Nu Ruurlo, maar mijn gezondheid laat het nu niet meer toe in de tuin te werken: sinds een jaar of drie heb ik een nekhernia. Ook fietsen en kegelen kan ik niet meer”, vertelt Annie.
Maar samen met Jan trekt ze er nog regelmatig op uit. Ze is nog steeds lid van kegelclub Steeds Beter in Barchem waar hij actief lid van is. “Natuurlijk zijn we ook wel in Ruurlo te vinden. Maar eigenlijk is de 'trek'naar Barchem altijd gebleven. Daar hebben de ruilverkaveling en de tijd niets aan kunnen veranderen. Niet voor niets hebben we ons zestigjarig huwelijksfeest daar gevierd”, geven Jan en Annie ruiterlijk toe.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden