The Old Kachel Brassband, die ruim drie jaar geleden werd opgericht, is het repertoire momenteel behoorlijk aan het vernieuwen. Foto: Jan Hendriksen
The Old Kachel Brassband, die ruim drie jaar geleden werd opgericht, is het repertoire momenteel behoorlijk aan het vernieuwen. Foto: Jan Hendriksen

Eindelijk weer eens muziek in de koepel

Verrassend openbaar repetitieoptreden The Old Kachel Brassband

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Na ruim vier maanden van noodgedwongen culturele armoede was er zaterdagavond in Ruurlo eindelijk weer eens wat te genieten op dit vlak, ook al was het niet officieel. Het ging om een openbare repetitie van The Old Kachel Brassband onder leiding van Ruurloër Gertie Klein Kranenbarg. Het was niet druk bij de muziekkoepel, want het oefenoptreden was alleen bekendgemaakt via de facebook-pagina van de brassband.

Dit voorjaar had al een aantal kleinschalige (muzikale) optredens in de muziekkoepel moeten plaatsvinden. Maar corona gooide roet in het eten. En pas nu schalde er weer muziek uit de Ruurlose koepel, zonder al te veel toehoorders, dat wel. “Maar daar was het ons ook niet om te doen”, zegt Gertie Klein Kranenbarg na afloop van het repetitieoptreden.
Samen met plaatsgenoot Yvon Taken nam Klein Kranenbarg vorig jaar het initiatief om tot kleine muzikale optredens en activiteiten in de gerenoveerde muziekkoepel te komen. Eind september vorig jaar werd het initiatief officieel afgetrapt met als doelstelling dit voorjaar de draad weer op te pakken. Klein Kranenbarg: “Corona verhinderde dat. Maar nu was de tijd rijp om de draad weer op te pakken.”

Onder het afdak
Normaliter repeteert de brassband met leden uit Ruurlo, Borculo, Neede en Markelo eens per maand bij Klein Kranenbarg onder het afdak. “Echter tijdens de corona-crisis hebben we met slechts een paar mensen elke week geoefend op een nieuw repertoire. Aangezien de Fanfare Markelo en de muziekverenigingen De Volharding (Borculo) en Sophia’Lust (Ruurlo) geen repetities meer mochten houden hebben we met enkele leden van deze verenigingen in een kleine bezetting toch doorgespeeld met de brassband. De muziekverenigingen zijn inmiddels weer voorzichtig begonnen met repeteren en ook wij gaan weer oefenen in de volledige bezetting”, aldus Klein Kranenbarg.
Het was zaterdag het eerste optreden in de openbaarheid van The Old Kachel Brassband, vooral bedoeld om de muziekkoepel te beoordelen op bruikbaarheid vanwege de corona-voorschriften met de onderlinge afstand van anderhalve meter. “Als we alles goed uitmeten dan kunnen we met elf mensen in de koepel staan. Maar zaterdagavond bestond de brassband uit slechts zeven leden. Wij misten een trompettist, een bariton- en een trombonespeler. Die hadden er nog goed bij gekund. Maar zij waren verhinderd, onder meer vanwege vakantie”, zo verklaarde Klein Kranenbarg de verkleinde samenstelling:

Geweldige akoestiek
De muziekkoepel aan de Domineesteeg is in 1937 door de Ruurlose burgerij aangeboden aan muziekvereniging Sophia’s Lust in het kader van haar 75-jarig jubileum. Gertie Klein Kranenbarg liet na afloop van het optreden weten dat de koepel een geweldige akoestiek heeft waarin iedereen elkaar goed kan horen doordat alle geluiden naar het middelpunt worden geprojecteerd en van daaruit recht naar voren worden uitgestoten. “Normaal zitten of staan muzikanten graag kort bij elkaar. Maar in een koepel als deze is dat niet zo noodzakelijk. Dit is ook voor zanggroepen van toepassing en het is ook nog eens in de open lucht dus erg handig.”

Repertoire
Het repertoire van The Old Kachel Brassband, die ruim drie jaar gelden werd opgericht, is momenteel behoorlijk aan het vernieuwen. Het gaat nu richting de Amerikaanse brassband Lucky Chops en Da Blechhaufen (Oostenrijk) met ook veel nummers die gearrangeerd zijn door de bekende Seb Kelly. De nummers gaan dan ook veel richting soul, pop en reggae. Met de toekomst van The Old Kachel Brassband zijn Gertie Klein Kranenbarg en zijn mede-muzikanten niet druk bezig. “We willen vooral leuke muziek voor onszelf spelen en het nieuwe repertoire goed gaan beheersen. Dan zien we wel of er wat leuke dingen op ons pad komen. Reurpop zou daar prima in kunnen passen en de muziekkoepels in de regio misschien ook wel.”

Bezetting
De bezetting van de The Old Kachel Brassband bestaat uit Bas Bakhuis (drums), Bjorn Holterman (percussie) en Dinant Dollekamp (bariton) uit Markelo, Jos Heijnens en Ronnie Overgoor (beiden trombone) uit Borculo, Bob Ribbers (trompet) uit Neede en Henk Hendriksen (bariton), Thomas Roessink (trompet), Arjan Ribbers (trompet) en Gertie Klein Kranenbarg (sousafoon) uit Ruurlo. Zaterdagavond was Teije van Tuil uit Ruurlo, die de afgelopen maanden mee repeteerde toegevoegd aan de band. Maar als het disco-gebeuren weer op gang komt zal hij zijn optredens als DJ T-Cota hervatten en moet hij The Old Kachel Brassband aan zich voorbij laten gaan.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden