Wethouder Maikel van der Neut en bestuurder Staring College Carlien van der Krist op de toekomstige locatie van de school. Foto: Rob Stevens
Wethouder Maikel van der Neut en bestuurder Staring College Carlien van der Krist op de toekomstige locatie van de school. Foto: Rob Stevens

Raad akkoord met campus De Wildbaan

BERKELLAND - Dinsdag ging de raad akkoord met de nieuwbouw voor het Staring College in Borculo. De gebouwen op de huidige locaties van het Staring College aan de Beukenlaan en de Herenlaan zullen verdwijnen. Daarvoor in de plaats komt tussen de sportvelden en het gebouw van de muziekvereniging een nieuw complex dat de gemeente 14,7 miljoen euro kost.

Door Rob Stevens

De raad schaart zich bijna unaniem achter het collegevoorstel. Alleen D66 stemt tegen. Judith Kuipers van D66 vindt dat de raad maar mondjesmaat betrokken is geweest bij de nieuwbouwplannen. Over de locatie bijvoorbeeld. Nieuwbouw op het terrein van de voormalig waterzuivering in Borculo zou ook mooi meteen de gebiedsgerichte opgave die op dat terrein rust hebben opgelost. En ook elders zou de meerwaarde van het complex voor de centrumontwikkeling van Borculo groter zijn geweest. De eigen bijdrage van het Staring College is volgens Kuipers aan de magere kant. Het Assink droeg in Neede bijvoorbeeld één miljoen euro bij aan de nieuwbouw om hun wensen betaalbaar te houden. D66 had graag gezien dat er een plek was ingeruimd voor de bibliotheek in het nieuwe Staring College. De VVD en Gemeentebelangen zien graag dat de infrastructurele impact van het project voor de directe omgeving nog eens goed wordt bekeken. Hans Boxem van de VVD herinnert er aan dat het college in de raad heeft toegezegd te kijken naar de mogelijkheid van een tunnel onder de rondweg voor fietsers en wandelaars. Evenals de toezegging te overwegen of de huidige locatie aan de Beukenlaan straks kan worden gebruikt voor woningbouw of appartementen. Boxem heeft het over 'een plan met open einden'. "Maar het is goed dat er een beslissing valt. We moeten wel een stap zetten.”

De verantwoordelijke wethouder Maikel van der Neut is enthousiast over de plannen. Hij beseft dat het om heel veel geld gaat. Maar dat is het volgens hem waard. “Het is een investering in sociaal kapitaal met een grote maatschappelijke meerwaarde. Sport, cultuur en onderwijs moeten er samen Campus De Wildbaan vormgeven.” Er zijn wel degelijk gesprekken geweest tussen het Staring College en de bibliotheek. Die hebben alleen niets opgeleverd. Hij zal beide partijen nog eens vragen of ze bij hun standpunt blijven. Als het een beetje mee zit wordt begin 2022 de eerste paal geslagen en kan de bouw beginnen van deze nieuwe vestiging van het Staring College in Borculo.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden