Tom Okker slaat een balletje. Foto: Rob Weeber
Tom Okker slaat een balletje. Foto: Rob Weeber

ABTC de Wildbaan introduceert OldStars tennis

BORCULO - Bij ABTC De Wildbaan werd donderdag OldStars tennis geïntroduceerd. En dat gebeurde in het bijzijn van niet zo maar iemand. Tom Okker was als ambassadeur van het OldStars tennis ook aanwezig.

Door Rob Weeber

OldStars tennis is onderdeel van OldStars.nl, een initiatief van Het Nationaal Ouderenfonds en Menzis om ouderen kennis te laten maken met de mogelijkheden en voordelen van het verenigingsleven. OldStars tennis biedt een aangepaste tennisspelvorm voor ouderen waardoor een mogelijke instap in het verenigingsleven laagdrempeliger is.

Donderdagochtend 9 juli werd het OldStars tennis geïntroduceerd bij ABTC de Wildbaan in Borculo. Aanwezig waren vertegenwoordigers van Het Nationaal Ouderenfonds, Menzis, KNLTB, Achterhoek in Beweging en de gemeente Berkelland, wethouder van sport Anjo Bosman. Ook oud-tennisprof Tom Okker was aanwezig. Hij is ambassadeur voor het OldStars tennis. De inmiddels 76-jarige oud-tennisspeler vindt het belangrijk dat met name oudere mensen in beweging blijven en wil zich graag daarvoor inzetten.

OldStars tennis is een nog jonge variant op tennis. Het werd in 2019 in Oldenzaal geïntroduceerd. De meest in het oog springende verschillen met de normale tennisregels betreffen de service en de balstuit. De service is onderhands en de bal mag twee keer stuiten voordat hij wordt teruggespeeld. Verder wordt er het als dubbel op het enkelveld gespeeld en is er bij een stand van 40-40 nog maar een punt nodig voor de gamewinst. Ook is de setlengte ingekort. De winst wordt al na vier gewonnen games behaald en bij 3-3 is het tiebreak.

In haar toespraak wees wethouder Bosman op het belang van samen sporten en de sociale cohesie van sport. Voor de vereniging geldt bovendien dat het aantrekken van een nieuwe doelgroep (60+) de toekomstbestendigheid van de club bevordert. Ook Johan Anema van Het Nationaal Ouderenfonds wees op het belang van bewegen en ontmoeten. Het verenigingsleven en de kantine bevorderen de sociale contacten van mensen, een belangrijk uitgangspunt van Het Nationaal Ouderenfonds.

OldStars tennis groeit hard en kent inmiddels twintig aangesloten verenigingen. Het vizier staat eind 2021 op vijftig. Na het officiële gedeelte gingen de deelnemers de banen op onder leiding van Loet Baard, ex-tennistrainer in Borculo. Voor de fysieke warming-up begon, de beweegvormen zijn gebaseerd op het Athletic Skills Model, had hij nog een geestelijke warming-up in de vorm van woorden en uitdrukkingen uit de jaren zeventig. De oefenbanen hadden heel toepasselijk de namen van brommers uit die tijd: Puchbaan, Kreidlerbaan en Solexbaan. De tennisvariant is vooral bedoeld voor mensen die nog nooit getennist hebben. Hard slaan is niet het doel, wel tactisch slaan. Meedoen met OldStars tennis kan iedere donderdagochtend, ook in de zomer. Meer informatie over het OldStars tennisprogramma en kennismakingsles is te verkrijgen via: oldstars@abtcdewildbaan.nl..

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden