Afbeelding

Lezers schrijven | Windmolens in Berkelland: laat bevolking in referendum beslissen

Algemeen

Windmolens in Berkelland: laat bevolking in referendum beslissen

De gemeentelijke politiek kabbelt meestal vrij onopgemerkt voort. Een groot deel gaat aan de bevolking voorbij. Maar wanneer persoonlijke belangen geraakt worden, kan dat snel veranderen. Dat blijkt bij de particuliere plannen om in de buurt van Haarlo en Neede, centraal in de gemeente Berkelland, vijf windmolens te bouwen die tot 250 meter hoogte reiken. Bij drie informatieavonden hierover werd fel geprotesteerd door burgers die niet op deze bewegende reuzen zitten te wachten. Voor dinsdag is al een demonstratieve fietstocht naar het gemeentehuis in Borculo aangekondigd.

Toch is het aan het politieke front weinig te merken over dit plan. Nu is het zo, dat een raadsmeerderheid enige tijd geleden heeft afgesproken, dat Berkelland per 2030 energieneutraal moet zijn. Wanneer er zich dan een serieuze gegadigde meldt die aan dit doel kan bijdragen zou je veel enthousiasme bij raadsleden mogen verwachten. Het is evenwel vooral stil. Het is natuurlijk ook wat anders als je in de gemeenteraad een theoretisch besluit neemt over energieneutraliteit en dan vervolgens de gevolgen in de praktijk ziet. Dan blijkt toch dat ons mooie Achterhoekse landschap flink gaat lijden onder gigantische velden met zonnepanelen en windmolens van een werkelijk onvoorstelbare hoogte. Dat onvoorstelbare moet ook letterlijk worden genomen. Want de protesten komen vooral uit Neede. Maar ook veel inwoners van bijvoorbeeld Borculo en Eibergen zullen, hoe onvoorstelbaar het nu voor hen mag lijken, de reuzenwieken kunnen zien draaien. En de toerist natuurlijk ook…..

Nu proberen de initiatiefnemers de bevolking te verleiden met mogelijkheden om een financieel aandeel in de opbrengsten van de windmolens te kopen. Als je daar de mogelijkheid voor hebt, is dat natuurlijk fijn voor de portemonnee. Enkele honderden Berkellanders kunnen dan profiteren. Duizenden andere Berkellanders hebben die mogelijkheid echter niet. Voor hen geen lusten, wel de lasten.

Soms zijn er beslissingen die zo ingrijpend zijn, dat je deze niet aan de politiek zou moeten overlaten. Het plaatsen van vijf windmolens die met hun hoogte en constante bewegingen tientallen jaren het landschap van de gemeente Berkelland gaan domineren is er zo een. In zo’n geval kun je als lokale politiek de mogelijkheid aangrijpen om het wel of niet plaatsen via een referendum aan de bevolking voor te leggen. Partijen, niet alleen politieke, kunnen dan hartstochtelijk pleiten voor het belang van deze windmolens. Andere groepen en partijen kunnen dan wijzen op de gevolgen die een dergelijke keuze heeft. Zo ontstaat een levendig democratisch proces waarin een ieder de mogelijkheid krijgt zich te profileren. Op die manier krijgt de burger inzicht in de voordelen en in de nadelen van een keuze. En gaat de politiek voor die burger leven en krijgt de gemeentelijke democratie daardoor een impuls.

Daarom tot slot een oproep aan de politieke partijen in de gemeenteraad van Berkelland om de besluitvorming over het al of niet plaatsen van deze windmolens in een referendum aan de bevolking voor te leggen.


Jan Zappeij,
Ruurlo







Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant