In de maand juni wordt tevens tijdens de onlinediensten het gebruiksplan uitgetest met een beperkt aantal mensen. Foto: Jan Hendriksen
In de maand juni wordt tevens tijdens de onlinediensten het gebruiksplan uitgetest met een beperkt aantal mensen. Foto: Jan Hendriksen

Vanaf 1 juli weer kerkdiensten in Ruurlose Dorpskerk

Algemeen

RUURLO – In de Dorpskerk van de Protestantse Gemeente Ruurlo – Barchem kunnen vanaf 5 juli weer erediensten plaatsvinden met een beperkt aantal mensen per dienst. Het aantal gemeenteleden dat aanwezig kan zijn, is maximaal 64 personen, met zitplaatsen op anderhalve meter afstand. Daarvoor is wel een systeem van reserveren vastgesteld die ook via de nieuwsbrieven/ zondagsbrieven van de kerkgemeente kenbaar wordt gemaakt.

Door Jan Hendriksen

Wil men een kerkdienst in de Dorpskerk bezoeken dan moet men zich via een e-mailbericht of telefonisch via een contactpersoon melden. Deze contactpersoon houdt het aantal personen bij tot het maximum van zestig personen bereikt is. De aanmeldingen lopen tot vrijdag 18.00 uur voorafgaande aan de zondagsdienst. Het bijwonen van een kerkdienst wordt door de volgorde van aanmelding bepaald. Is het maximale aantal bereikt dan wordt de aanmelding gereserveerd voor de eerst volgende dienst. Bij verhindering moet men zich afmelden zodat andere belangstellenden de vrij gekomen plaats kunnen innemen. Voor iedere kerkdienst in de Dorpskerk moet men zich opnieuw aanmelden. Iedereen die een kerkdienst wil bijwonen wordt gevraagd zich te houden aan de voorschriften van het RIVM. Gemeenteleden met een kwetsbare gezondheid moeten zelf de afweging maken of kerkbezoek verantwoord is. Bij de ingang wordt iedereen welkom geheten en gevraagd naar de gezondheidssituatie. De stoelen in de Dorpskerk zijn op veilige afstand van elkaar geplaatst. Zingen doet men vooralsnog niet, omdat dit een bron van besmetting lijkt te zijn. Ook koffiedrinken na afloop van de dienst doet men voorlopig niet. Gecollecteerd wordt er via een mandje bij de uitgang en via overboeking per bank.

In de maand juni zijn er daarom nog alleen onlinediensten. Zo kan men in juni ook eerst aanzien hoe de versoepelde maatregelen elders in het land uitpakken. Van 11.00 tot 12.00 uur blijft de Dorpskerk op zondag in juni daarom nog steeds geopend voor stille bezinning op anderhalve meter afstand.

Gebruiksplan
In de maand juni wordt tevens tijdens de onlinediensten het gebruiksplan uitgetest met een beperkt aantal mensen. In het kerkgebouw ligt een geprinte versie van het gebruiksplan. Daarin is te lezen hoe de ruimte veilig is ingericht wat betreft zitplaatsen, looproutes en maximaal aantal toelaatbare personen per activiteit en per ruimte. Ook de procedure voor het verlaten van het kerkgebouw is beschreven. Er wordt daarvoor een coördinator aangesteld. Voor het kerkgebouw is ook een reinigingsplan. Bij binnenkomst staat een desinfectiemiddel klaar om de handen te ontsmetten Van kerkgangers wordt gevraagd het toiletgebruik zoveel mogelijk te beperken. Na afloop van elke viering worden deurklinken, tafels, stoelen (vooral de armleuningen), lezenaar, kanselbijbel, headset en alle andere voorwerpen die gebruikt zijn, gereinigd door de koster of coördinator. Zo blijft men binnen de grenzen van wat mag en praktisch mogelijk is en blijft de Protestantse Gemeente Ruurlo – Barchem de verbinding met elkaar zoeken en vasthouden nu de coronatijd langer duurt dan men eerst gedacht of gehoopt had.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant