De expositie '1940-1945' van Rudy Huetink geeft een prachtig overzicht. Foto: Jan Hendriksen
De expositie '1940-1945' van Rudy Huetink geeft een prachtig overzicht. Foto: Jan Hendriksen

Expositie ‘1940 – 1945’ alsnog van start

Algemeen

Prachtige collectie tot eind augustus te bezichtigen

Door Jan Hendriksen

RUURLO – Langer wachten en de expositie tot volgend jaar uitstellen zoals zovele andere evenementen en activiteiten in het kader van ‘75 jaar Bevrijding’ was voor Ruurloër Rudy Huetink absoluut geen optie. Alles had hij ingericht en in gereedheid gebracht om de expositie op 1 april te openen in een gedeelte van het leegstaande winkelpand naast Focus Fashion aan de Dorpsstraat 13 in Ruurlo. De corona crisis doorkruiste echter zijn grote droom: een eigen expositie van bijna al zijn verzamelde voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog.

Stichting 4-5 Mei Commissie Ruurlo annuleerde noodgedwongen eind maart alle activiteiten die men in het kader van ‘75 jaar Bevrijding’ had georganiseerd. Die zijn voorlopig naar een later tijdstip dit jaar uitgesteld. “Ik was er helemaal klaar voor. Alles had ik voor de expositie tot in detail en keurig naar thema ingericht. Daarom open ik nu zaterdag 6 juni alsnog de expositie ‘1940-1945’ aan de Dorpsstraat”, zo verklaart de 37-jarige Rudy Huetink die sinds 2012 verwoed verzamelaar van artikelen rond de oorlog is.

Als jonge jongen kreeg de in Vorden getogen Huetink een baret, een boekje en het uniform van zijn opa. Die had in de begin jaren vijftig van de vorige eeuw tot een groep mariniers behoord die in Suriname tot taak hadden de toestand in het voormalige Koninkrijksdeel, die op zijn minst gezegd nogal gespannen was vanwege de vele stakingen en de daaruit voortvloeiende onrust onder de bevolking, in goede banen te leidden. “De spullen die opa uit die tijd had bewaard en al zijn verhalen fascineerden mij. En toen ik ook nog eens verschillende spulletjes uit de Tweede Wereldoorlog met een metaaldetector naar boven haalde op willekeurige landerijen in Vorden en omgeving was ik verkocht”, zo verklaart Rudy in zijn inmiddels sfeervolle en overzichtelijk ingerichte expositieruimte in het centrum van Ruurlo waar hij naast uniformen onder meer militaire voorraadkisten, persoonsbewijzen, kranten, posters, brieven en medailles laat zien.

Thema’s
De expositie die gratis toegankelijk is geeft een algemeen overzicht van soldaat tot bevrijder, van pet tot briefje en is ingedeeld naar thema’s. Zo bestaat een deel van de verzameling specifiek uit de mobilisatieperiode, deels afkomstig van Ruurloërs, en aan Huetink geschonken. “Dat zal vooral voor de wat oudere Ruurloërs herkenbaarheid opleveren”, zo verwacht Huetink. Daarnaast heeft hij een speciale hoek ingericht met vooral spullen van Engelse en Canadese soldaten, is er ruimte voor specifiek Duitse voorwerpen en daarnaast is er een gedeelte van de expositie ingericht met algemene voorwerpen en documentatie. “Allemaal door me zelf verzameld.” En daar mag Huetink best trots op zijn. Achter elk voorwerp of attribuut gaat een verhaal schuil. “En dat maakt de verzameling ook zo interessant en uniek. Niet alleen voor mij zelf maar ook voor een ander. Daarvan ben ik overtuigd.”

Verzetshelden
Zo heeft Huetink een uniform van een Canadese soldaat die op 1 april 1945 als geallieerde door Ruurlo trok toen het op eerste paasdag bevrijd werd. Natuurlijk is er ook aandacht voor de drie Ruurlose verzetshelden Jan Dimmendaal, Gerrit Sprokkereef en Jan Telkamp. Ook bijzonder is de speciale vitrine met oorkondes en medailles van Ruurloër Jan Sprukkelhorst. Na de oorlog behoorde Sprukkelhorst tot degenen die werden onderscheiden voor betoonde moed tijdens de Slag om de Grebbeberg.

Reserveren
De expositie ‘1940-1945’ waarbij Rudy Huetink steevast aanwezig is, is voorlopig tot eind augustus elke zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur geopend behoudens op 8 en 9 en 15 en 16 augustus. Om aan de coronaregels te voldoen is het museumprotocol leidend. Zo wordt een looproute aangegeven en dienen de bezoekers onderling anderhalve meter afstand te bewaren. Het aantal bezoekers dat gelijktijdig in de expositieruimte mag zijn is beperkt tot maximaal acht personen. Bezoekers dienen dan ook voor hun bezoek te reserveren. Dit kan telefonisch via 06 47886671 of per e-mail: rudyhuetink@hotmail.com. Indien er nog plaats is kan men ook ter plekke reserveren. Er zal een bezoekerslijst worden bijgehouden met naam, adres en telefoonnummer.



Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant