Marieke Damen met haar boek Stilleven. Foto: PR
Marieke Damen met haar boek Stilleven. Foto: PR

Achterhoekse Marieke Damen lanceert thrillerdebuut ‘Stilleven’

Opbrengst boek naar goed doel: de kinderen van Domus Dulcis Domus

BORCULO - De kinderen van Domus Dulcis Domus in Borculo zullen er blij mee zijn. De Achterhoekse Marieke Damen schenkt de opbrengst van haar debuutboek, de thriller 'Stilleven' weg om kinderen die noodgedwongen in deze woongroep leven een dagje uit te geven.

De 43-jarige Marieke Damen (43) lanceerde op 24 april haar thrillerdebuut live op Youtube. Honderden mensen keken mee naar de bijzondere presentatie die was opgenomen in de oude gevangenis ‘de Kruisberg’ in Doetinchem. In lunchroom De Proeftijd zou oorspronkelijk de boeklancering toch al plaatsvinden. "Door de coronacrisis werd ik gedwongen iets anders te bedenken. Ik wilde het niet ongemerkt voorbij laten gaan. Ik heb vijf jaar aan dit debuut gewerkt", aldus Damen.
Inmiddels stromen de goede recensies binnen via diverse websites en het grootste lezersplatform Hebban.nl dat sinds december vorig jaar een samenwerking is aangegaan met Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB ) met als doel Nederlanders te inspireren meer te lezen.

Domus Dulcis Domus
In de geest van de hoofdpersonen wil Damen met de opbrengst van Stilleven iets leuks doen voor kinderen in woongroepen. Doorgaans is er in dergelijke instellingen alleen budget voor basale dingen, terwijl leuke ervaringen heel belangrijk zijn voor hun vertrouwen in de toekomst.
Om zoveel mogelijk kinderen van Domus Dulcis Domus een dagje uit te kunnen geven, heeft Damen samenwerking gezocht met de Coop in Borculo, nadat dit bij de Coop in Wehl een groot succes was. Zij werken belangeloos mee aan dit goede doel door de boeken in hun winkel aan te bieden voor de verkoop. Hoe meer boeken er worden verkocht, hoe meer kinderen er blij gemaakt kunnen worden.

Het verhaal
Kunstenares Monica wordt door haar zus Manuela benaderd om haar portret te schilderen. De zussen hebben echter twintig jaar geen contact met elkaar gehad. Wat is er gebeurd dat hen uit elkaar heeft gedreven? De demonen uit haar verleden achtervolgen de volwassen Monica nog dagelijks. Of wordt zij werkelijk achtervolgd?
Middels flashbacks leren we de tienjarige Monica en puber Manuela kennen. De meisjes groeien op in een gezin waarin verslaving, geweld en criminaliteit aan de orde van de dag zijn. Schilderen en het lezen van sprookjes houden Monica op de been, evenals de liefde van haar zus. Kunnen ze zich staande houden in een leven waarin het geweld van hun vader een steeds grotere bedreiging vormt? Stilleven vertelt het verhaal van een jong meisje dat tot waanzin wordt gedreven. Hoeveel kan een kind aan? Wat zou jij doen als je in haar schoenen stond? Zou jij tot het ergst denkbare in staat zijn?

Uitgeverij
Damen kwam in 2015 in contact met uitgeverij Letterrijn toen deze een kort verhaal van haar opnam in een bundel vol spannende verhalen. Jaren later bood zij Letterrijn het manuscript van 'Stilleven' aan en precies vijf jaar nadat Marieke aan het boek begon is het gepubliceerd.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden