Eindelijk weer activiteit bij PV Roderlo. Foto: PR
Eindelijk weer activiteit bij PV Roderlo. Foto: PR

Duivenmelkers zien ze eindelijk weer vliegen

Wedvluchten weken na de gebruikelijke seizoensstart op gang

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Ze ontbraken de laatste weken in Achterhoek Nieuws Berkelland Borculo - Ruurlo. De uitslagen van de vluchten van de Ruurlose Postduivenvereniging Roderlo. Maar deze week prijken ze weer in de kolommen. Dit tot groot genoegen van de ‘duivenmelkers’.

Normaliter start het vluchtseizoen voor het zeventien leden tellende Roderlo, aangesloten bij de Nederlandse Postduiven Organisatie (NPO) Afdeling 9, Kring Zuid, CC9, altijd begin april. Maar door de corona mocht er niet gevlogen worden. Afgelopen zaterdag was het dan toch eindelijk zover.
De duiven werden collectief om exact 12.00 uur gelost in het Zuid-Limburgse Sittard. De afstand naar Ruurlo bedroeg via het luchtruim 125 kilometer waarbij de wind uit het westen kwam. De eerste duif werd om 13.16 uur geklokt door de gebroeders Willy en André Meulenveld. “En dat was weer een prachtig moment na zo vele weken van geen wedvluchten”, zegt Willy Meulenveld, die voorzitter is van PV Roderlo.
Normaliter wordt in de laatste weken van maart begonnen met het ‘africhten’ van de duiven. “Maar door de corona-crisis konden de duiven niet eerder worden afgericht dan op zaterdag 16 mei vanuit Venlo. Dit was een vlucht om de duiven weer wat in het wedstrijdritme te laten komen”, legt Jan Meulenveld uit, die steevast zorg draagt voor de bekendmaking van de uitslagen van PV Roderlo.

Protocollen
Door de corona-maatregelen moet er door de ‘duivenmelkers’ aan diverse protocollen worden voldaan die duidelijk zichtbaar bij de toegang tot het clublokaal aan De Ventersteeg op bedrijventerrein De Venterkamp hangen. Zo mogen er maar drie personen in het lokaal aanwezig zijn om de duiven in te korven. Willy Meulenveld: “De leden die deelnemen aan de vluchten komen op de avond voor de wedvlucht op een vooraf bepaalde tijd bij het lokaal om de duiven te brengen. Als men aan de beurt is dan plaatst men het klokje en de manden met de duiven op een tafeltje. Hierna worden ze schoon het lokaal ingehaald door de personen die aanwezig zijn voor het inkorven.”
Meerdere malen moet men de handen wassen en de attributen schoonmaken. Zijn de duiven ingekorfd dan wordt alles weer teruggebracht naar de liefhebber, die buiten moet wachten. Dat gaat zo verder tot alle duiven zijn ingekorfd. Uiteindelijk komt dan de vrachtwagen die de duiven inlaadt en naar de losplaats brengt.

Onduidelijk
Afgelopen zaterdag gingen de leden van PV Roderlo die duiven mee hadden voor de vlucht vanuit Sittard, vanaf 18.00 uur op opnieuw een afgesproken tijd naar het clublokaal waar zij het modulekastje met de gegevens van de duiven die hadden meegevlogen moesten afgeven. “Deze worden dan door de commissie verwerkt in het clublokaal waar de gegevens worden ingelezen en verstuurd naar Compuclub. Daar worden alle gegevens van de deelnemende verenigingen verzameld, Compuclub maakt er vervolgens een uitslag van”, legt Jan Meulenveld de werkwijze uit die voorlopig nog van toepassing blijft in verband met de corona-maatregelen.
“Maar we kunnen in ieder geval weer vliegen. We missen wel het ‘melken’ met elkaar en het gezellige samenzijn nadat de klokken zijn afgeslagen en de werkzaamheden klaar zijn”, aldus Willy Meulenveld. Het is nog onduidelijk hoe lang de maatregelen van kracht blijven en het is ook nog onzeker wanneer er weer vanuit België en Frankrijk gevlogen kan worden. Want dat zijn de ultieme losplaatsen voor de ware duivenliefhebber. Duiven worden meestal gelost vanuit de zuidwest lijn. Men moet dan denken aan losplaatsen in de lijn van Roodeschool naar Parijs.

Uitslag
De uiteindelijke uitslag van de vlucht van zaterdag vanuit Sittard was als volgt: Gebr. Meulenveld 1-2-3-4-5-10-11-12-13-14-16-17; J.H.J. Meulenveld 6-18; H.J. Heinneman 7-8-15-23-25; E.G.M. Stortelder 9-20-22; J. Ras 19-24; G. Wopereis 21. In totaal namen twaalf leden van PV Roderlo met 239 duiven deel aan de openingsvlucht van het seizoen 2020.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden