Albert Vasse (l) en Maurits van Uhm bij de nieuwe  picknick-schaaktafel. Foto's:Kees Avé.
Albert Vasse (l) en Maurits van Uhm bij de nieuwe picknick-schaaktafel. Foto's:Kees Avé.

Prachtige picknick-schaaktafel bij 'De Olde Banke'

Algemeen

Albert Vasse en 't Stokpaard willen 'schaakcultuur' in Ruurlo versterken

Door Jan Hendriksen

RUURLO – Ruurlo kent sinds eind vorige week een openbare picknick-schaaktafel op de hoek van de Dorpsstraat en de Domineesteeg. Initiatiefnemer voor deze schaaktafel is Ruurloër Albers Vasse die sinds eind 2018 eigenaar van het pand 'De Olde Banke' is waarin onder meer Vitaliteitscentrum Ruurlo, de uitgever van het plattelandsmagazine De Naober en dokter Bosman zijn gevestigd.

Bij aankoop van het voormalige pand van de Rabobank was één van de plannen van Albert Vasse om de 'kop' van het gebouw in te richten als publieke ruimte. "De bielzentuin uit de jaren zeventig van de vorige eeuw was behoorlijk gedateerd en had een wat rommelig karakter", aldus Vasse. In de nieuwe openbare ruimte richtte Vasse een pleintje in met een zitbank en een schaaktafel. De twee schaakborden op de picknicktafel kunnen gebruikt worden door een ieder die dat wil. Het is de bedoeling om in ieder geval twee sets schaakstukken bij het kantoor van De Noaber te stallen zodat willekeurige liefhebbers een potje kunnen schaken. De schaaktafel kan natuurlijk ook gebruikt worden door de Ruurlose schaakvereniging 't Stokpaard waarvan Albert Vasse actief lid is. Maar ook voor demonstraties en promotie van 't Stokpaard op de dagen dat er publieksevenementen zijn in het dorp zoals de braderie en de Reurlse Winterdag. "En ik denk dat ik er zelf wel eens zal ga zitten schaken als het mooi weer is. Moeten er wel mensen zijn die dat zien zitten. Ook andere leden van 't Stokpaard zouden dat kunnen doen", zo verklaart Albert Vasse die bekend is van zijn schaakbedrijf Digital Game Technology (DGT) waarvan hij samen met de Achterhoeker Ben Bulsink van 1993 tot 2015 eigenaar was. Albert Vasse introduceerde 25 jaar geleden samen met Bulsink de digitale schaakklokken en elektronische schaakborden met ondersteunende software.

Schaakcultuur
"En het is een prachtige plek waar gezamenlijk bijvoorbeeld WK-matches gevolgd kunnen worden. Het zou prefect zijn als er minstens drie, vier, vijf keer per jaar een activiteit georganiseerd zou kunnen worden", zo ziet voorzitter Maurits van Uhm van schaakvereniging 't Stokpaard al voor zich. Met de openbare schaaktafel hopen zowel Albert Vasse als Maurits van Uhm dat de schaakcultuur in Ruurlo versterkt wordt. "Met de nieuwe picknick-schaaktafel brengen we de schaaksport laagdrempelig onder de aandacht en bevorderen we naast dat we schaaklessen op enkele scholen verzorgen ook de schaaksport in het algemeen. 'Heel Berkelland Schaakt' dat we eind 2018 in de vernieuwde Dorpskerk hebben georganiseerd is/was hiervan ook een mooi voorbeeld. En het hebben van en zoveel mogelijk gebruiken van een buitenschaaktafel is ook een stukje schaakcultuur."

Openingsfestiviteit
Er wordt te zijner tijd een openingsfestiviteit voor de schaaktafel gepland. Van Uhm: "Er is een idee om bij die opening van de picknick-schaaktafel Gastronomie De Luifel te betrekken. We denken aan een schaakhappening aan de nieuwe schaaktafels én op het terras van De Luifel met op een of andere manier de focus op de nieuwe tafel. Maar dan moeten alle maatregelen rondom het coronavirus eerst achter de rug zijn."

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo