Leen gunstig bij de gemeente voor een woning

Algemeen

BERKELLAND - Berkelland biedt starters de mogelijkheid onder gunstige voorwaarden een koopwoning te financieren. Of om hun woning toekomstbestendig te maken. Daarvoor was een heel scala aan regelingen beschikbaar. Het wordt nu allemaal een stuk simpeler en daarmee toegankelijker.

Door Rob Stevens

Starters krijgen meer mogelijkheden om een koopwoning te financieren. En inwoners hoeven nog maar één aanvraag te doen om hun woning toekomstbestendig te maken. Bovendien komen er twee nieuwe leenvormen bij speciaal voor huiseigenaren met een smallere beurs.
Wethouder Maikel van der Neut is blij met de aanpassingen. Van der Neut: "We hebben nu één loket voor de aanvraag van leningen. Zo verbeteren we onze service. Met deze aanpassingen kunnen we de komende twee tot drie jaar weer vooruit."
De starterslening is een steuntje in de rug bij aankoop van de eerste koopwoning. De mogelijkheid om te lenen wordt verhoogd van €200.000 naar €232.500, inclusief verbeterkosten en exclusief verwervingskosten. Daarnaast is de starterslening straks ook beschikbaar voor nieuwbouwwoningen in de héle gemeente. Dat was tot nu toe alleen mogelijk in de kleine kernen. Een starterslening vangt het verschil op tussen de prijs van het huis en het bedrag dat een starter bij de bank kan lenen. Pas na drie jaar betaalt de starter rente en aflossing over deze lening.
Behalve de versimpeling van de procedures wordt het beschikbare bedrag ook nog eens verdubbeld. Dat kan door gemeentelijk aan te sluiten bij de 'Gelderse regeling Toekomstbestendig Wonen'. Daardoor kunnen meer mensen geholpen worden. Het gaat hier overigens uitsluitend om leningen voor particulieren. Deze regeling geldt niet voor bedrijven en instellingen. De duurzaamheidslening voor deelname aan Postcoderoosprojecten, de asbestlening voor bedrijven en instellingen en de duurzaamheidslening voor bedrijven en instellingen blijven gewoon bestaan.
De Verzilverlening en de Maatwerklening zijn twee nieuwe leningen voor huiseigenaren die minder te besteden hebben. Huiseigenaren met een bescheiden inkomen en een overwaarde op hun huis, kunnen zo toch geld lenen om hun woning veiliger en comfortabeler te maken. Het is minder voorspelbaar wanneer deze leningen afgelost worden en het duurt langer voor deze gelden opnieuw benut kunnen worden. Daarom zijn er een aantal risico-beperkende maatregelen. Er is een bovengrens ingesteld voor Verzilverleningen, voor asbestmaatregelen via de Verzilverlening en de Maatwerklening en de Maatwerklening is er alleen voor energiemaatregelen van huiseigenaren die intensief begeleid worden door het Agem Energieloket.
Is er animo geweest voor al die regelingen? Welzeker. Tot 2019 zijn 77 startersleningen verstrekt, waarvan er inmiddels vijf zijn afgelost. De Starterslening Berkelland is in 2013 opgesteld en in 2015 aangepast. In totaal is € 2.000.000 beschikbaar. Sinds mei 2013 is er ook de mogelijkheid van een duurzaamheidslening voor duurzame energieopwekking. In 2016 is die regeling uitgebreid en ook beschikbaar voor isolatiemaatregelen, energieadvies en aanschaf van certificaten in een postcoderoos-coöperatie. Op dit moment zijn er in totaal 682 leningen verstrekt voor een bedrag van €5,6 mln. De kluswoninglening is in 2018 gelanceerd. Per 31 december 2019 zijn er 35 verstrekkingen geweest, met een totaalbedrag van €756.775 (gemiddeld € 21.622). Er zijn 23 particulieren die een asbestsanering hebben laten uitvoeren en hun lening nu afbetalen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant