Het is stil op sportpark 't Rikkelder. VV Ruurlo heeft naar aanleiding van de maatregelen rondom het coronavirus grote activiteiten zoals het Karel Stegeman moeten afgelasten. Foto: Jan Hendriksen.
Het is stil op sportpark 't Rikkelder. VV Ruurlo heeft naar aanleiding van de maatregelen rondom het coronavirus grote activiteiten zoals het Karel Stegeman moeten afgelasten. Foto: Jan Hendriksen.

Corona-crisis raakt ook voetbalclubs diep

Algemeen

RUURLO/BORCULO - Nog nooit werd de maatschappij zowel economisch, maatschappelijk als sociaal na de Tweede Wereldoorlog zo ontwricht als het corona-virus in deze periode doet. De voetbalverenigingen Ruurlo en Reunie worden net zoals veel andere (sport)verenigingen hard getroffen, zowel sportief als financieel.

Door Jan Hendriksen

Naast het feit dat er niet gevoetbald wordt vervallen de kantine-inkomsten van de elftallen die steevast voor de 'derde helft' aanschuiven. Maar ook andere activiteiten zijn geschrapt zoals kaartavonden en allerlei toernooien. Wat zijn de (financiële) gevolgen voor deze verenigingen en naar welke oplossingen heeft men gezocht. De redactie van Achterhoek Nieuws Berkelland vroeg dat aan de voorzitters van de voetbalverenigingen VV Ruurlo en VV DEO.

Prognose
"Laat ik beginnen met te zeggen dat onze problemen niet opwegen tegen een goede gezondheid voor iedereen, dat is onze eerste prioriteit", zo laat voorzitter Henry Meutstege van VV Ruurlo als eerste reactie weten. "En ja, inderdaad het volledig sluiten van ons sportpark 't Rikkelder betekent dat we nauwelijks inkomsten hebben. De inkomsten van onze kantine vallen weg, maar ook de opbrengst van het ophalen van oud papier zal flink minder zijn. Onze penningmeester Jacco Dijkhuizen is bezig met een financiële prognose voor de rest van dit voetbalseizoen. We hebben ook al moeten besluiten om werktijdverkorting aan te vragen voor onze trainers. Dat betekent dat een deel van hun salaris door het UWV wordt betaald. En daarbij vragen we onze leden begrip voor het feit dat we wel de contributie zullen innen over het laatste kwartaal van dit seizoen. We zullen de lasten samen moeten dragen."
VV Ruurlo heeft naar aanleiding van de maatregelen rondom het corona-virus grote activiteiten zoals het Henk Klanderman toernooi, de sponsoravond en de maandelijkse kaart- en rummicupavonden moeten schrappen. Henry Meutstege; "Maar het moeten uitstellen van het Internationaal Karel Stegeman Toernooi tijdens de Pinksterdagen doet ons sportief misschien nog wel het meeste pijn. Juist dit jaar hadden we een prachtige bezetting. Twaalf clubs uit maar liefst zeven verschillende Europese landen (België, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Slowakije, Tsjechië en Nederland) zouden met hun verschillende voetbalculturen en diverse speelstijlen ongetwijfeld gaan zorgen voor een aantal uiterst attractieve clashes met
als hoogtepunt de deelname van Fluminense uit Brazilië. Maar goed, gelijk weer de schouders eronder en de helft van de deelnemers heeft al bevestigd dat ze volgend jaar weer van de partij zullen zijn. Erg mooi. Het zijn bijzondere tijden, maar samen gaan we hier doorheen komen. Blijf gezond, dat is het allerbelangrijkste."

Steunfondsen
Voorzitter André Baks van VV DEO uit de Borculose buurtschap Dijkhoek beaamt dat de crisis financiële gevolgen heeft voor de club die 535 leden telt, waarvan 435 spelende leden, vijftig niet spelende leden en vijftig donateurs. "Geen inkomsten wel kosten. Alle activiteiten voor dit seizoen zijn afgelast of uitgesteld in afwachting van wat de KNVB na 6 april gaat doen. We proberen zoveel mogelijk te bezuinigen en waar het kan investeringen uit te stellen. Verder is het zaak om goed in de gaten te houden welke steunfondsen er vrijkomen en of wij daar als vereniging voor in aanmerking komen. Op dit moment kunnen we er verder weinig over zeggen, het hangt ervan af of de lockdown aanhoudt. We hopen dat er aankomende week meer duidelijk wordt zodat we ons kunnen beraden op wat dan nodig is."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant