Met muziek op de achtergrond en brandende kaarsen is de sfeer heel ingetogen bij de open kerken in Ruurlo. Foto: PR.
Met muziek op de achtergrond en brandende kaarsen is de sfeer heel ingetogen bij de open kerken in Ruurlo. Foto: PR.

Willibrorduskerk in Ruurlo elke dag open

Algemeen

'Even terugtrekken om na te denken over wat er allemaal gebeurt'

RUURLO - Vanaf de aankondiging dat de kerken vanwege de corona-maatregelen moesten stoppen met de reguliere vieringen, begon het in Ruurlo te borrelen: "Hoe kan de kerk toch iets betekenen voor de parochianen en iedereen in het dorp?"

Zo kwam het idee naar boven om de Willibrorduskerk elke dag op een vast tijdstip open te stellen, van 10 tot 12 uur. Binnen 24 uur waren er voldoende vrijwilligers gevonden om dit mogelijk te maken en sinds zondag 22 maart zijn de deuren van de Ruurlose kerk zeven dagen per week open. Iedereen die daartoe de behoefte voelt kan er even binnenlopen. Op zondagen is ook de Dorpskerk geopend, eveneens van 10 tot 12 uur.
"Juist om ervoor te zorgen dat niet allen op dezelfde dag komen is ervoor gekozen elke dag open te zijn. De belangstelling tot nog toe geeft aan dat er in een behoefte wordt voorzien. Er worden in beide kerken geen bijeenkomsten georganiseerd tot en met Pinksteren. En dan is het fijn dat er een mogelijkheid bestaat om even in de kerk te zijn om je terug te trekken, te bidden, of een kaarsje op te steken", zegt mede-initiatiefneemster Margriet te Morsche.
Voor de bezoekers ligt er een intentieboek klaar waarin ze een persoonlijke boodschap achter kunnen laten. Bij binnenkomst op een van die ochtenden zei een vrijwilligster: "Het is geen straf hier te moeten zitten. Met muziek op de achtergrond, kaarsen die branden, is de sfeer heel ingetogen. Het geeft me innerlijke rust". Ook de bezoekers geven te kennen het fijn te vinden: "Even me terugtrekken, stil nadenken over wat er allemaal gebeurt in de wereld, het verdriet. Ja, dat raakt me enorm." Beide kerken zullen ook de komende weken open blijven (tenzij de overheid andere instructies geeft). De verplichte 1,5 meter afstand bewaren is, gezien de ruimte in de kerk, geen enkel probleem.

Paastijd
Voor velen is het vreemd dat juiste in deze Paastijd er geen vieringen zijn waaraan men kan deelnemen. Margriet te Morsche: "Er worden tal van vieringen online aangeboden, maar juist op die speciale momenten willen we ook de gelegenheid bieden even binnen te lopen. Zoals in de Goede Week op Palmzondag (5 april), Goede Vrijdag en Pasen. Vanaf Palmzondag kunnen mensen een gewijd palmtakje ophalen."

Extra openingstijden
De extra openingstijden naast de dagelijkse uren tussen 10.00 en 12.00 uur zijn op Goede Vrijdag (10 april) van 19.00 tot 20.00 uur, Paaszaterdag (11 april) van 19.00 tot 20.30 uur en op Eerste en Tweede Paasdag (zondag 12 en maandag 13 april) zoals elke dag van 10.00 tot 12.00 uur. Dan kan men het licht van Christus meenemen naar huis. Er zijn kaarsjes beschikbaar.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant