Karin Wassink met haar Leicester Longwool-schapen. Foto: PR
Karin Wassink met haar Leicester Longwool-schapen. Foto: PR

Ruurlose dierenvrienden te zien in Binnenstebuiten

Voorliefde voor speciale Engelse schapenrassen

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Als men over de Hengeloseweg in Ruurlo rijdt vallen ze direct op. Al die verschillende dieren die rond het huis van Karin Wassink en Henk van den Berg lopen. Het tweetal heeft naast hun huisdieren ook vier paarden, verschillende eenden, kippen en schapen van bijzondere Engelse rassen zoals Herdwick en Leicester Longwool. Die 'dierentuin' was voor de redactie van het NCRV-KRO televisieprogramma Binnenstebuiten reden genoeg om begin maart in Ruurlo opnamen te komen maken. Ze worden op vrijdagavond 27 maart om 18.50 uur op NPO 2 uitgezonden.

De Herdwick- en Leicester Longwool-schapen van Karin Wassink en Henk van den Berg lopen sinds vorig jaar november veilig achter een wolfwerende afrastering. Met de hulp van Wolf-fencing Nederland hebben ze de 650 meter lange omheining versterkt met stevig gaas en drie stroomdraden tot een hoogte van 1.20 meter. Wolf-Fencing Nederland is opgericht in maart 2018 toen duidelijk werd dat evenals Duitsland ook Nederland weer wolven land zou worden.
De Ruurlose hobbyschapenhouders die al 25 jaar schapen hebben waren de eersten in de Achterhoek die met behulp van vrijwilligers van Wolf-fencing voorzorgsmaatregelen hebben getroffen tegen een aanval van een wolf. Dat besluit namen ze nadat een wolf vorig jaar in de Veldhoek diverse schapen had gedood.
Wolf-Fencing Nederland is een stichting met bevlogen vrijwilligers, die de belangen behartigt van (hobby)boer én wolf. De stichting kijkt naar oplossingen en pleit nadrukkelijk niet voor afschot van de wolf. Door veehouders te helpen met bescherming wil men de wolf een veilige plek laten vinden in Nederland.
In eerste instantie hadden Karin en Henk alleen Herdwick-schapen in de wei lopen. "Fijne schapen om te houden maar de wol is niet zo geschikt om te vilten", zo zegt Karin die dat nu juist zo graag doet. "Daarom hebben we zes jaar geleden ook Leicester Longwool-schapen aangeschaft. Het is een superzeldzaam ras. Er zijn nog maar minder dan 600 ooien van dit ras op de wereld, dus wij proberen het voor uitsterven te behoeden. Met de wol van deze schapen kan ik goed uit de voeten om allerlei viltkunst te maken."

Vereniging
Karin Wassink is secretaris van de landelijke Vereniging van Speciale Schapenrassen (VSS). De doelstelling van de vereniging is het handhaven en verbeteren van speciale schapenrassen en het behartigen van de belangen van de fokkers en houders van de bij de vereniging aangesloten schapenrassen. De belangrijkste taak van de VSS is de registratie van de verschillende rassen. "Op dit moment hebben we 45 schapenrassen in het stamboek geregistreerd staan waaronder de rassen Herdwick en Leicester Longwool die wij rondom het huis hebben lopen en waarmee we jaarlijks onder meer te vinden zijn op de Farm- en Country Fair in Aalten."

Promotie
VSS houdt zich ook bezig met het geven van voorlichting over het fokken en houden van schapen in de breedste zin, het promoten van de fokkerij van speciale schapenrassen en het stimuleren van onderlinge contacten. Ook bij evenementen is de VSS regelmatig aanwezig met een informatiestand en de schapen-showcollectie, zoals in Aalten. Maar eerst zijn de bijzondere schapen van Karin en Henk vrijdagavond op nationale landelijke televisie te zien.

Meer berichten