De Jappe wordt te water gelaten. Foto: Gerard ten Bras
De Jappe wordt te water gelaten. Foto: Gerard ten Bras

Jappe klaar voor vaarseizoen

Algemeen

BORCULO - De Berkelzomp Jappe is na een grondige onderhoudsbeurt weer klaar voor een nieuw vaarseizoen op de Berkel in Borculo.

Op vrijdag 7 maart is de Jappe weer te water gelaten. Bijzonder is dat we nu het 31ste vaarseizoen ingaan met nog steeds dezelfde boot zoals hij in 1989 te water is gelaten. Dit kan alleen als de boot goed wordt onderhouden door de Berkelschippers, allen vrijwilligers. Elke winter gaat de boot naar binnen in de Zompenloze om te drogen, eventueel slechte delen te vervangen, te schuren en opnieuw te schilderen. Hij glimt nu van boven tot onder en is klaar voor een nieuw vaarseizoen. Het vaarseizoen begint op 1 april.

Varen door duikersluis
Afgelopen jaar is de duiker onder de Graaf Wichmanstraat voorzien van sluis schuiven. Daarom is er een extra vaartocht toegevoegd aan de vaarten over de Berkel met de Jappe. Op afspraak kan er in het weekend gevaren worden door de duiker met sluisdeuren. De wens om richting het centrum te varen komt ook daardoor steeds dichterbij. Laatste obstakel is nu nog de doorvaart onder de Burgemeester Bloemersstraat.

De Berkelschippers hopen weer veel gasten te mogen ontvangen in de Zompenloze aan de Graaf Wichmanstraat 48a in Borculo, om met hen een plezierige tocht over de Berkel te maken. Naast de reguliere tocht over de oude en nieuwe Berkel zijn er diverse arrangementen.
Zo is er de IVN natuurwandeling met gids en Berkelzompvaart, de zonsondergangsvaart, de dauwvaart met wandeltocht op Hemelvaartsdag, de nacht van de nachtvaart en de herfstvaart met wandeltocht. Voor de jonge vaargasten is er de piratentocht (vaak een kinderfeestje).
Op www.stichtingberkelzomp.nl staat alle informatie over alle vaarmogelijkheden.
Boeken kan via Toeristische Informatie Borculo, tel. 0545-271966.

Schoolproject.
Het Watermuseum in Arnhem heeft een educatief schoolproject over de Berkel samen met het Waterschap Rijn en IJssel. In Borculo en Eibergen verzorgen de Berkelschippers met de Berkelzomp de vaartocht als onderdeel van het project. Zij attenderen de basisscholen in de regio graag nog eens op dit leuke educatieve schoolproject. De basisscholen kunnen deelname voor hun groep 7 of combinatiegroep 7/8 aanmelden bij het Watermuseum in Arnhem via een mail naar info@watermuseum.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo