De ganzenhoedster reikt het eerste ganzenei uit. Foto: Foto: Silvain Poel
De ganzenhoedster reikt het eerste ganzenei uit. Foto: Foto: Silvain Poel (Foto: )

Uitreiking eerste ganzenei Gelselaar

GELSELAAR - Het is al jaren een traditie dat het eerste ganzenei uit Gelselaar aan een persoon wordt uitgereikt die een bijzondere betekenis voor het dorp heeft. De keuze wordt gedaan door de Stichting Erfgoed Gelselaar, de plaatselijke hoeder van de ganzen en de dorpscultuur. Het eerste ei is inmiddels gelegd en wordt donderdag 27 februari uitgereikt.

Linie Hondeveld-Voortman en Harry Peeters zijn penningmeester respectievelijk algemeen bestuurslid van de stichting en betrokken bij de keuze van de persoon die het ei gaat krijgen. "De traditie van de uitreiking van het ei is niet alleen om een persoon in het zonnetje te zetten die een belangrijke betekenis voor ons dorp heeft," legt Linie uit. "We willen hiermee ook de aandacht vestigen op het bestaan van onze stichting. Tot voor kort was het de gewoonte dat de burgemeester het eerste ei ontving. De stichting echter kwam tot de conclusie dat wat breder en minder traditioneel gekeken moest worden. Voormalig wethouder Joke Pot was de eerste niet-burgemeester die het ei kreeg. Voor dit jaar hebben we Frits Kolk aangewezen. Frits is 83 jaar en heel zijn leven actief geweest voor Gelselaar. Hij heeft vooral veel geschreven over de natuur in het gebied Noordoost Achterhoek en Zuidoost Twente. Met een beetje fantasie kun je hem in het rijtje van de drie streekschrijvers scharen, waaronder meester H.W. Heuvel. Die streekschrijvers zijn in ons dorp vereeuwigd met een mooi beeld. Ook Frits heeft in de loop der jaren veel bijgedragen aan de streekgeschiedenis. Door zijn in de tijd gezien verschillende schrijfmomenten kun je de veranderingen in de natuur zien. Daarnaast schreef hij veel voordrachten en was hij betrokken bij het plaatselijk toneel. Eerdaags komt een boek uit van Frits, waarin al zijn verhalen en voordrachten zijn gebundeld."

Het eerste ei zag op 30 januari het levenslicht. De 'geboorte' van het eerste ei is moeilijk te voorspellen, het heeft onder andere met de temperatuur buiten te maken. Medio maart is ook voorgekomen, en dan wordt de uitreiking uitgesteld. Traditioneel wordt het ei door de ganzenhoedster overhandigd. De ganzen behoren tot de cultuur van Gelselaar. De uitreiking van het ei en de jaarlijkse demonstratie ganzenhoeden in Gelselaar en plaatsen als Enter en Coevorden zullen nog wel blijven. De ganzenmarkt echter is in 2019 stopgezet als gevolg van het dalen van het aantal beschikbare vrijwilligers. Het eerste ei wordt op 27 februari om 11.00 uur aan Frits Kolk overhandigd. Locatie: Café Florijn, Dorpsstraat 12, Gelselaar.

Meer berichten