Peter Nieuwenhuis van de Hisvebo brengt het bordje Servetsteeg aan. Foto: Rob Weeber
Peter Nieuwenhuis van de Hisvebo brengt het bordje Servetsteeg aan. Foto: Rob Weeber

Borculose Servetsteeg in ere hersteld

Algemeen

BORCULO - De naam Servetsteeg zal niet iedereen wat zeggen. Het straatnaambordje werd namelijk zo'n 40 jaar terug van de gevel ontvreemd. Sindsdien bleef het zijsteegje van de Weemhof naamloos. Peter Nieuwenhuis, bestuurslid van de Historische Vereniging Borculo (Hisvebo), kwam via familie het bestaan ervan op het spoor en bracht een nieuw bordje aan.

Door Rob Weeber

De gevel is van het woonhuis van mevrouw Berry Bröcker-Mulder. Wijlen haar man Harm werkte destijds in de buitendienst van de gemeente en wist veel over de stad. Tijdens een familiaire ontmoeting, Berry is een zus van de oma van Nieuwenhuis, kwam het onderwerp ter sprake. Nieuwenhuis dook in de geschiedenis en liet een nieuw bordje vervaardigen. Afgelopen woensdag werd het aan de gevel bevestigd. Het woonhuis van mevrouw Bröcker-Mulder dateert uit 1925. Voordat de stormramp de stad trof, stond op die plek een boerderij. Na de stormramp werd Borculo herbouwd en werden oude krotwoningen opgeruimd. De boerderij werd afgebroken en alleen een houten balk, geplaatst in een naastgelegen woning, herinnert nog aan het toenmalige gebouw.

De steeg dateert uit de tijd van de Heerlijkheid Borculo. Hij werd onder meer gebruikt door de bedienden van de heer van Borculo als zij na het sluiten van de grote Hofpoort van het toenmalige kasteel nog een boodschap in de stad moesten doen. Zij namen dan het kleine zijpoortje, dat tegenwoordig de gevel van de VVV siert. Dat zijpoortje kwam uit in de servetsteeg. De naam 'servet' zou afgeleid zijn van het Franse woord 'servir', dat bedienen betekent. Feitelijk is de openbare steeg, net zoals nu nog, altijd al doodlopend geweest. Tot 1903 kwam hij uit bij het eerste postkantoor van Borculo, bij de horecagelegenheid Le Mouilleur. De bijnaam was toen 'Poststeeg'.

Nieuwenhuis is al jaren bezig de om geschiedenis van de stad en de Heerlijkheid Borculo in woord en beeld te laten herleven. Diverse bronzen beelden werden er al eerder in het centrum geplaats. Stadhouder Willem V was het laatste beeld en vond zijn plek aan het Muraltplein voor de Joriskerk. Willem V werd in 1777 eigenaar van het toenmalige kasteel. Als gevolg daarvan mag Willem Alexander zich nog altijd 'Heer van Borculo' noemen. In september van dit jaar verschijnt een boek van zijn hand over de geschiedenis van de stad. Met het terugbrengen van het naambordje is er volgens Nieuwenhuis weer een stukje geschiedenis hersteld. Het is ook een mooi verhaal voor de reguliere stadswandelingen die worden georganiseerd.

De boerderij die na de Stormramp is afgebroken. Foto: Hisvebo
De oude zijpoort van kasteel Het Hof van Borculo. Foto: Rob Weeber

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant