Klezmerorkest Freilach. Foto: Waldo Fenker
Klezmerorkest Freilach. Foto: Waldo Fenker (Foto: )

Klezmerband 'Freilach' treedt op in de synagoge van Borculo

BORCULO - Op zondag 8 maart vult de synagoge in Borculo zich met de vooral vrolijke klanken van de typisch Joodse muziek, de Klezmer. Vier muzikanten uit Twente vormen het kwartet de Freilachband. Sinds 2000 delen zij hun 'vreugde' (freilach) in het samen musiceren en hun passie, hartstocht en weemoed die voor de klezmermuziek zo kenmerkend is. Het concert, dat een plaats heeft tussen andere activiteiten rond 75 jaar bevrijding, begint om 14.30 uur in de synagoge, Weverstraat 4.

De Klezmermuziek is van oorsprong Oost-Europese Joodse bruilofts - en feestmuziek, die onder andere werd gespeeld op de acht dagen durende Jiddische bruiloften. De Klezmorim - Joodse beroepsmuzikanten - leerden de muziek van elkaar, maar ondergingen ook invloeden van de om hen heen wonende volkeren (zoals Polen, Russen, Hongaren, Roemenen en Bulgaren) en de regelmatig met hen samenspelende zigeuners. Al deze invloeden zijn terug te vinden in de muziek, die rondom 1900 mee naar Amerika (Di Goldene Medine, het land vol beloften) genomen werd. Daar dachten de Joden - moe van de pogroms en moeilijke leefomstandigheden in Oost Europa - een gouden toekomst te vinden, maar de werkelijkheid in bijvoorbeeld de naaiateliers was anders: hard, zeer hard. Ook deze liet zijn sporen na in de muziek, evenals de invloed van de jazz en het Joodse theater. Hoe kon je de dagelijkse ellende even vergeten? Door uitbundige muziek!
De passie, hartstocht en weemoed die de musici van de Freilachband met elkaar delen zijn niet alleen terug te vinden in de klezmermuziek en in de melancholieke Jiddische liederen, maar ook in de aanstekelijke traditionele dansen uit vele landen. Het accent ligt op de tradities uit Oost-Europa. De naam van de groep komt voort uit het Jiddische woord Freilach, dat 'vrolijk' betekent. Het is tevens de naam van een uitbundige dansmelodie. Tijdens hun optreden nemen ze hun publiek mee in een wereld waarin allerlei emoties doorklinken. Van vreugdevolle en vrolijke opzwepende melodieën naar melancholieke klanken gespeeld en gezongen vanuit wanhoop en weemoed. Een programma met veel afwisseling tussen instrument en stem, met humor en ernst, vrolijkheid en treurnis, vol van verhalen, beweging, dans en ritme. In de loop der jaren hebben zij een repertoire opgebouwd van meer dan 50 klezmernummers. Het programma van deze middag is samengesteld uit een aantal van deze nummers, waarin alle emoties, van weemoedig tot uitbundig, muzikaal hun uitweg zullen vinden. De groep bestaat uit Roelof de Lange (viool en hakkebord), Monica Buijinck (klarinet, blokfluit en zang), Willem Seves (accordeon, gitaar en zang) en Ton Overtoom (contrabas, gitaar en zang).
De entreeprijs bedraagt 7,50 euro. Donateurs hebben vrije toegang, ook zij die dan donateur worden. Graag aanmelden bij voorkeur via secretariaat@synagogeborculo.nl of telefonisch 06 30 13 77 52.


www.synagogeborculo.nl

Meer berichten