'Zoeken naar verbinding, dat is de uitdaging'

Leander Grooten. Foto: Richard Stegers
Leander Grooten. Foto: Richard Stegers

Leander Grooten, pionier De nieuwe Rank

Door Richard Stegers

BORCULO - Hij maakt een enthousiaste en gedreven indruk. Leander Grooten is de komende drie jaar als pionier verbonden aan De Nieuwe Rank, die voortkomt uit de Protestantse Gemeente De Wijngaard in Borculo en omstreken. "Hoe kunnen we mensen, kerkelijk en niet-kerkelijk, met elkaar verbinden? Daar ga ik mee aan de slag, dat is de uitdaging."

Leander Grooten (44) heeft zin in zijn opdracht. Hij noemt het zelf een zoektocht, die hij aangaat met het pioniersteam. "Niets staat vast, we gaan de richting gaandeweg het proces ontdekken. Ik heb daarbij een verkennende rol en zie het als mijn taak om mensen binnen en buiten de kerk samen te brengen. Inspelen op de veranderende wereld, noem het een nieuwe dimensie."

De kerken stromen leeg, het is een mondiaal probleem. Dat is in Borculo en haar kerkdorpen niet anders. In 2017 fuseerden de kerken om de krachten te bundelen tot één protestantse gemeente: De Wijngaard met in totaal nog ongeveer 2.100 leden. "De ontkerkelijking is in volle gang en er is amper nieuwe aanwas. Dat knelt. Hoe kunnen we met dat gegeven omgaan en mensen samenbrengen rondom het christendom, als de kerk zoals die er is, dat niet meer doet? Dat is de centrale vraag en daar wil ik samen met anderen graag antwoorden op hebben. Daarbij komen we los van bestaande tradities en structuren, houden wat waardevol is en vernieuwen waar het kan. Het is zaak om met de tijd mee te bewegen." De kerk is naar binnen gekeerd geraakt, wij willen juist meer naar buiten treden als gemeenschap, zegt Grooten. "Naast de mogelijkheid om vieringen te organiseren, kun je denken aan heel andere activiteiten. Het zou mooi zijn als de kerk een ontmoetingsplaats kan worden voor iedereen. Een plek met christelijke waarden waar men zich veilig en vertrouwd voelt en waar lief, leed en plezier worden gedeeld. Want daar is in onze maatschappij zeker behoefte aan."

Borculo is aangewezen als pioniersgemeente. De Nieuwe Rank gaat daar invulling aan geven en krijgt daarbij landelijke ondersteuning en middelen ter beschikking gesteld van de Protestantste Kerk Nederland (PKN). "Het is de bedoeling een nieuwe identiteit te ontwikkelen. Gezien de vergrijzing betrekken we vooral ook de jeugd, jongvolwassenen en hun ouders hierbij. Welke vragen en behoeftes leven er? Dat willen we graag horen, zodat we er gezamenlijk invulling aan kunnen geven. Daarom gaan we met mensen in gesprek. Het is luisteren, nieuw terrein ontdekken en land ontginnen. Daar heb ik erg veel zin in!"

Leander Grooten is regelmatig te vinden op Muraltplein 33a in Borculo, waar in februari een gezellige pioniersruimte wordt ingericht, en daar waar jongeren of gezinnen zijn, ook in de huiskamer. Mensen die hem willen ontmoeten en ideeën willen uitwisselen, kunnen hem bereiken via app, mail of bellen.


06-14847818
info@leandergrooten.nl

Meer berichten