In de nieuwe hal hoopt de Music Show Scotland de show groots te kunnen presenteren. Foto: Stefan Gerdes
In de nieuwe hal hoopt de Music Show Scotland de show groots te kunnen presenteren. Foto: Stefan Gerdes

Music Show Scotland kijkt uit naar nieuw showonderkomen

BORCULO - Het begon vijftien jaar geleden met de Borculose Highland Valley Pipes & Drums in sporthal 't Timpke in Borculo. Men organiseerde een Celtic Night, compleet met zang, (Ierse) dans en orkest. Het werd een succes en de Music Show Scotland was geboren. De show zou uitgroeien tot de grootste Schotse Indoor Show ter wereld. Optredens volgden in Ahoy Rotterdam en vele andere Europese steden. Met in totaal zo'n 350 medewerkers, toerde de cast en crew met tien afgeladen vrachtwagens rond. Alles werd meegenomen, van het 35 meter brede kasteel tot en met de eigen keuken. En toen was het voorbij…

Door Rob Weeber

Dat 'voorbij zijn' mag niet letterlijk worden genomen, wel het toeren naar ander steden. In het vervolg wordt Borculo het nieuwe showcentrum van Europa. De Music Show Scotland krijgt haar nieuwe, permanente onderkomen in de nieuw te bouwen concerthal waar 3000 mensen in kunnen. Voor eigenaar Hans Beerten is het reizen mooi geweest. "t Is goed zo", zegt hij welgemeend. "Na 15 jaar rondreizen vinden we het tijd om de show een vast onderkomen te geven. Je ziet de laatste jaren met name de kosten van het transport oplopen. Milieuzonestickers, tolgelden en brandstofprijzen worden alleen maar duurder. Onze vrachtwagens voldoen bovendien niet meer aan de nieuwste Europese norm. Dat alles maakte de beslissing om met toeren te stoppen alleen maar makkelijker. We doen altijd al alles in eigen beheer en hebben de afgelopen jaren scherp gekeken naar wat op ander locaties wel en niet goed georganiseerd was. We weten dus precies hoe we hier willen bouwen. Zo'n eigen concerthal is al langer een droom van me en zonder tegenslag gaat hij er komen. De gesprekken met de gemeente en Borculose ondernemers zijn positief. Het zou ook een geweldige impuls voor de stad Borculo zijn."
De ligging van de stad Borculo vindt Beerten geen probleem. Borculo ligt voor Nederland centraal. Veel van de gasten zijn dagjesmensen die een geheel verzorgd dagje uit willen. Ze komen onder meer met bussen vanuit alle hoeken van het land. Dan maakt het niet uit of je naar Rotterdam of naar Borculo rijdt. De musical 'Soldaat van Oranje' en de theaterbelevenis 'Hanna en Hendrik' vinden ook al jaren op één vaste plek plaats in Nederland. Ook de oosterburen zijn gewend om een paar uur in de auto te zitten. Voor hen ligt Borculo praktisch 'naast de deur'. De hal wordt multifunctioneel en zal voor de Music Show Scotland hoofdzakelijk in het winterseizoen worden gebruikt. De rest van het jaar is de hal te huur voor andere evenementen. Er is zelfs ruimte genoeg voor een heel symfonieorkest. Buiten worden 1.000 parkeerplekken aangelegd, deels zelfs overdekt. Binnen komen verschillende horecagelegenheden, zodat de (VIP) gast geheel verzorgd kan worden. De planning voor de hal is opening eind 2022.
Het zijn vijftien mooie jaren geweest met louter hoogtepunten. Een kleine min is wellicht het afgelasten van een optreden in de bakermat van de muziek, Schotland. Ze hadden die show wel gepland, maar de Brexit gooide roet in het eten. Vanaf uiterlijk 2023 gaat het licht in Europa uit en de spot in Borculo aan. De Music Show Scotland is dit jaar voor het laatst op tournee. Voor alle data en overige informatie kan men terecht op de website.


www.musicshowscotland.nl

Meer berichten