De laatste jaren stabiliseert het aantal deelnemende teams aan het Bedrijfstoernooi rond de zeventig. Nog altijd goed voor een kleine driehonderd schutters. Foto: PR.
De laatste jaren stabiliseert het aantal deelnemende teams aan het Bedrijfstoernooi rond de zeventig. Nog altijd goed voor een kleine driehonderd schutters. Foto: PR.

Veertig jaar bedrijfscompetitie handboogschieten in Ruurlo

Algemeen

RUURLO – Het is een niet meer weg te denken jaarlijks terugkerend sportief evenement in Ruurlo. De Bedrijfscompetitie handboogschieten voor straten, buurten, bedrijven, families en vriendengroepen. Dit jaar organiseert Handboogschietvereniging De Gouden Treffer in maart de veertigste editie van dit toernooi.

Door Jan Hendriksen

Het begon allemaal tijdens een bestuursvergadering toen Handboogschietvereniging De Treffer net zijn levenslicht had gezien. Daar opperde onder meer Ruurloër Theo Kasteel (67) om een toernooi te organiseren om nieuwe leden te werven. De opzet was dat elk bestuurslid probeerde enkele ploegen bij elkaar te verzamelen die aan het toernooi wilden deelnemen. En zie, dat lukte met groot succes. Tijdens het eerste toernooi in 1981 ging men namelijk met maar liefst 36 ploegen van vier personen van start. "Straten, buurtverenigingen, bedrijven, families en vriendengroepen namen deel. Goed voor 144 schutters van acht tot tachtig jaar. Iedereen kon meedoen. Het was een fantastische start en vormde de basis voor het toernooi in zijn huidige vorm", zo verklaart Theo Kasteel, die als oud-voorzitter van De Gouden Treffer nog steeds nadrukkelijk actief betrokken is bij het toernooi. Het onderkomen van de vereniging was in de begin jaren het clubgebouw van de Scouting Ruurlo aan de Gotinkveldweg waar tot in de late uurtjes werd geschoten en nagezeten om de open haard. "En dat was erg gezellig", zo herinnert Kasteel zich nog maar al te goed. Door de steeds grotere deelname en door een verwoestende brand die het onderkomen van Scouting Ruurlo in 1982 in de as legde, verhuisden het toernooi en de vereniging naar zalencentrum De Luifel waar tijdens de prijsuitreiking zelfs gefeest en gedanst werd onder het genot van een hapje en een drankje. In 1990 betrok De Gouden Treffer een eigen gebouw aan de Fürstenauerstraat achter sporthal 't Rikkenhage die later werd omgedoopt tot 't Schuttershome.

Honderd teams
In die jaren namen meer dan honderd teams deel aan het toernooi. "Een ongekend aantal dat we anno 2020 niet meer halen. De laatste jaren stabiliseert het aantal deelnemende teams rond de zeventig. Nog altijd goed voor een kleine driehonderd schutters. En daar mogen we best trots op zijn, talloze leden verlenen hun medewerking. Andere toernooien moeten het soms met veel minder deelnemers doen of zijn inmiddels van de kalender verdwenen", aldus Kasteel die aangeeft dat men bewust het toernooi nog steeds in maart organiseert. "Veel buurtverenigingen vinden dit een prettig tijdstip. In de wintermaanden ziet men elkaar niet zo vaak. En dan vindt men het leuk om elkaar weer tijdens dit toernooi te treffen."

Uitnodiging
De vaste deelnemers hebben de uitnodiging om aan het toernooi deel te nemen inmiddels alweer ontvangen. Er zijn teams en schutters die al veertig jaar deelnemen zoals onder meer Buurtvereniging De Brouwershoek, 't Broek, de Koopmanstraat en de Barchemseweg. Theo Kasteel: "De Brouwershoek was en is al vele jaren de 'hofleverancier' wat het aantal teams betreft. Ze hebben al eens met tien viertallen deelgenomen in de verschillende klassen: mannen, vrouwen, gemengd en jeugd. En dat leverde en levert altijd veel gezelligheid op. Zeker in de tijd toen we nog geen tijdslimiet hadden wat sluiting van de kantine betreft."

Opgave
Diegenen die nog geen uitnodiging hebben ontvangen en die aan het jubileumtoernooi deel willen nemen, kunnen contact opnemen met Rudi Boswinkel, tel. 06-11232163 of Henk Arentsen, tel. 06 51776993. Opgave voor maandag 24 februari. Het inschrijfgeld bedraagt voor de jeugd tien euro per team en voor volwassenen twintig euro. De veertigste editie vindt op dinsdagavond 10 en 17 en vrijdagavond 13 en 20 maart plaats. Er kan voor het toernooi geoefend worden op woensdag 4 maart vanaf 19.00 uur. De prijsuitreiking vindt op vrijdagavond 3 april om 20.00 uur in 't Schuttershome plaats.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant