De vier jubilarissen van Amicitia (vlnr) Tonny Beerten, Reinier Timmerije, Gerrit Rensink en Wim Bisperink. Foto: Rob Weeber
De vier jubilarissen van Amicitia (vlnr) Tonny Beerten, Reinier Timmerije, Gerrit Rensink en Wim Bisperink. Foto: Rob Weeber (Foto: )

Muziekvereniging Amicitia eert jubilarissen met concert

GEESTEREN - Dat ze in Geesteren muziek kunnen maken, mag geen geheim zijn na 127 jaar Amicitia. Ook zegt de respectabele leeftijd van de 'oude harmoniedame' iets over de saamhorigheid en sfeer binnen de vereniging. Geen wonder dus dat er regelmatig jubilea van leden te vieren vallen. Dit jaar zijn er maar liefst vier muzikanten die op 50 jaar lidmaatschap terug kunnen kijken. Ter ere van hen organiseert Amicitia een jubilarissenconcert op 15 februari.

Door Rob Weeber

Tonny Beerten (58) speelt al 50 jaar muziek bij Amicitia. Ze wilde eigenlijk dwarsfluit spelen, maar dit instrument was niet beschikbaar bij de vereniging. Dus werd het de klarinet, een instrument dat ze altijd trouw zo blijven, hoewel ze tussendoor even een uitstapje naar de hobo maakte. Tonny kijkt erg uit naar het komende jubileumconcert. Haar inbreng is het stuk Hallelujah van Leonard Cohen, waaraan ook haar dochter (zang) en andere familieleden (doedelzak) meedoen. Naast haar lidmaatschap van Amicitia is Tonny tevens 50 jaar lid van de KNMO, de overkoepelende muziekorganisatie die op landelijk niveau de belangen van amateurmusici behartigt. Haar hoogtepunt tijdens 50 jaar Amicitia moet nog komen. Dat wordt het bevrijdingsconcert op dinsdag 5 mei, waaraan alle muziekverenigingen van de voormalige gemeente Borculo hun medewerking verlenen, gezamenlijk met The Higland valley Pipes and drums en de Castleband van de Music Show Scotland. Tonny is ook lid van laatstgenoemde band.

Reinier Timmerije (71) is al 62 jaar lid van de KNMO. Hij is als 8-jarige begonnen bij Advendo in Lochem. Daar is hij vanwege zijn diensttijd gestopt. Na zijn diensttijd is hij door de heren Ten Elshof en Ruumpol gevraagd om mee te komen spelen bij Amicitia. Binnen Amicitia bespeelt hij al sinds zijn debuut de besklarinet. Hij koos voor een moderne James Last-medley tijdens het jubileumconcert. Zijn mooiste herinnering aan zijn jaren bij Amicitia betreft het openluchtblijspel 'Geestern blös van zich af' uit 1993. Het was ook de tijd van de boerenkapel met de Egeländermuziek. Reinier heeft altijd met veel plezier bij Amicitia gespeeld en hij hoopt dit nog lang te doen.

Oud-voorzitter van Muziekvereniging Amicitia, Wim Bisperink (62), maakte op de muziekschool al de overstap van de klarinet naar de saxofoon, eerst de altsax en daarna de baritonsax. In 1993 wilde de toenmalige dirigent er een instrument bij. Dat werd de fagot, een instrument waarmee je volgens Wim zelfs jazz kunt spelen. Hij heeft er ook zijn D-examen voor behaald. Ook buiten de vereniging is hij actief met het instrument, namelijk in een fagotkwartet. Zijn mooiste herinnering aan het 50-jarig lidmaatschap is eveneens de opvoering van het openluchtblijspel in 1993. Ook Wim is al 50 jaar lid van de KNMO. Voor het concert op 15 februari heeft hij het solostuk met orkest 'Concerto Italiano' ingebracht. Een echte uitdaging, zo zegt hij zelf.

Gerrit Rensink (67) begon op de bugel bij de fanfare in Barlo. Dat instrument had hij van een buurman geleend. Binnen Amicitia schakelde hij over op de trompet. Buiten de vereniging bespeelde hij de trekzak en de midwinterhoorn. Gerrit is 57 lid van de KNMO. Zijn dierbaarste herinnering aan 50 jaar Amicitia betreft ook het openluchtblijspel uit 1993. Gerrit koos als inbreng voor het jubileumconcert het stuk 'De Geuzen in de Bomlerwaard', een stuk in de traditie van oud-vaderlandse liederen.

Het Jubilarissenconcert is op zaterdagavond 15 februari. Aanvang 20.00 uur. Locatie is Café Restaurant Zalencentrum Baan in Geesteren, Dorpsstraat 6. De toegang is gratis.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden