De spelergroep van Toneelvereniging Ons Genoegen die in maart het komische blijspel 'Bok Bok, hoevulle heurne' spelen. Foto: PR.
De spelergroep van Toneelvereniging Ons Genoegen die in maart het komische blijspel 'Bok Bok, hoevulle heurne' spelen. Foto: PR. (Foto: )

Ons Genoegen laat publiek meedoen aan klucht

Borculoër Gerrit Kers voor het eerst regisseur Barchems toneel

Door Jan Hendriksen

BARCHEM - De Barchemse toneelvereniging Ons Genoegen maakt acteurs van alle Barchemers. Het publiek moet actief meedoen in de klucht 'Bok Bok, hoevulle heurne' die de toneelvereniging in maart driemaal gaat opvoeren. En ze moeten er allemaal voor naar de kroeg: de zaal van café 'Het Dikke Peard'.

Nog een kenmerk van het komische blijspel, dat op de toneelplanken van HCR In de Groene Jager wordt opgevoerd: het wordt gedeeltelijk in dialect gespeeld. Voor het eerst onder leiding van regisseur Gerrit Kers uit Borculo die zijn sporen als regisseur van onder meer openluchtspelen in Borculo en Boekelo meer dan verdiend heeft.
De toneelgroep van Ons Genoegen is momenteel onder aanvoering van de 68-jarige Kers wekelijks druk in de weer met de repetities. De Barchemse toneelvereniging werd op 29 maart 1950 in het voormalige gemeentegebouw opgericht en is ontstaan uit de voormalige zangvereniging Concordia. "Na zeventig jaar mogen wij ons nog steeds verheugen op goedgevulde zalen en publiek dat volop geniet van wat er op toneel gepresenteerd wordt", zegt Anneke Koeleman namens de toneelvereniging.
Het twaalfde lustrum zal voor het publiek niet geheel ongemerkt voorbij gaan. Anneke Koeleman: "In de zaal van café 'Het dikke peard', waar het blijspel 'Bok Bok, hoevulle heurne' zich afspeelt, zal het publiek speciaal verrast en betrokken worden. Hoe en wat blijft een verrassing, iedereen moet maar komen kijken. En woar kan dat better dan in dit broene café a la In de Greune Jager." Regisseur Gerrit Kers is zeer content met de keuze van het blijspel. "Het is echt een 'kolderstuk'. De samenhorigheid van de groep is groot waarbij gezelligheid en ontspanning voorop staat. En ik ken nog een aantal mensen met wie ik in de jaren negentig samenwerkte toen ik de Barchemse revue regisseerde."

Dorpscafé
Het komische blijspel 'Bok Bok, hoevulle heurne', geschreven door Harm Dijkstra, speelt zich af in café 'Het dikke peard', een ouderwets dorpscafé. De toko wordt gerund door de gezusters Hendrika (gespeeld door Ida Lijenhorst) en Dirkje Schenk (Ans Dinkelman) met broer Hendrik (Martin Marsman). Ze bestieren het café elk op hun eigen wijze. De burgemeester (Frank Bannink), werkzaam in het moderne gemeentehuis wil de dorpskern drastisch moderniseren. Inclusief het oude café. Maar hij ziet niet in dat de eigenaren een verademing zijn in deze moderne tijd. De burgervader probeert op slinkse wijze allerlei acties te ondernemen om zijn zin door te drijven Zelfs het publiek wordt meegenomen in het voorstel van de burgemeester. Zijn lieftallige secretaresse Els (Moniek Lubberdink) heeft veel moeite met haar 'baas' wat betreft zijn handelwijze. Stamgast Tinus (Erwin Bannink) zorgt voor de nodige reuring, wat zijn vrouw Marie (Hennie van Heuven) een doorn in het oog is. Hun wat simpele zoon Oons Jan (Mark Rood) is net als zijn ouders en dorpsbewoners, op de hand van de eigenaren van 'Het dikke peard'. Het café moet blijven, koste wat kost. De dames Aleida (Jannie Dinkelman) en Stiena (Caroline Breman) zijn juist erg gecharmeerd van de burgemeester en staan volledig achter zijn beslissing. Want het café is eigenlijk niet 'keurig genoeg voor de beide vrijgezelle dames. Verder speelt Gerben Mulderije de rol van Commissaris Antonius. Souffleur is Willy Klokman en de decorbouwgroep bestaat uit Marinus Mulderije, Jan Regelink, Anton Dijkman en Jan Willem Stegeman. De grime wordt verzorgd door het Grime Team en de bediening van licht en geluid door Johan de Rooij.

Kaartverkoop
De voorstellingen zijn op z
aterdag 7 maart en vrijdag 13 maart. Dan begint het om 20 uur. Op zaterdag 14 maart is er een middagvoorstelling om 14 uur. Toegangskaarten zijn in de voorverkoop te verkrijgen bij Koeleman Barchem aan de Borculosweg 3 in Barchem en telefonisch te bestellen bij Anneke Koeleman tel. 0573-459446 of 06-12580421. Entree is 7,50 euro per persoon, ook aan de zaal. Donateurs betalen twee euro per persoon op vertoon van hun donateurskaart.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden