Het Liefdespad is geen gewone wandelroute, maar een 'heel bijzondere belevenis'", geeft initiatiefnemer Bert van Zijtveld aan. Foto: Casper Meenink
Het Liefdespad is geen gewone wandelroute, maar een 'heel bijzondere belevenis'", geeft initiatiefnemer Bert van Zijtveld aan. Foto: Casper Meenink (Foto: Casper Meenink)

Liefdespad in Ruurlo op Valentijnsdag open

Gedeputeerde Jan Markink opent ode aan de liefde in de natuur

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Liefde. Liebe. Love. Amour. Ruurlo begeeft zich vanaf eind deze week nadrukkelijk op het liefdespad. Na jaren van voorbereiding vindt op Valentijnsdag (vrijdag 14 februari) namelijk de symbolische opening van het Liefdespad plaats. Een wandelroute zonder weerga, die menigeen naar het hart van de Achterhoek moet lokken. Want in Ruurlo kan iedereen zijn hart laten spreken op het 'Liefdespad'.

Na jaren dromen, flirten en verlangen is het eindelijk zover voor het bestuur van Stichting Het Liefdespad, dat naast initiatiefnemer Bert van Zijtveld uit Ria Steging, Jeanet Bentsink, Tom Kelderman, Jan ten Hove en Arjan Mackaay bestaat. Borculoër Jan Markink gedeputeerde bij de provincie Gelderland, onthult vrijdag de eerste informatiezuil op het Kerkplein in Ruurlo voor het grote publiek. Daarna zal Jan ten Hove, voorzitter van Stichting Het Liefdespad, met een cupidowaardige actie het startschot geven voor het plaatsen van de eerste kunstwerken.
Met deze bijeenkomst zet Het Liefdespad een veelbelovende stap in de ontluikende liefde voor kunst in de natuur. Het Liefdespad loopt door de bosrijke omgeving van Ruurlo en voert langs verschillende belevenissen. Op een aantal plaatsen langs de wandelroute komen bijzondere loveseats: kunstzinnige zitobjecten die uiting geven aan de liefde voor de plek of een thema, zoals 'Liefde voor het water', Liefde voor techniek', 'Liefde voor beweging of 'Liefde voor het platteland'. Onder anderen Daan den Houter, Studio Makkink en Bey (Jurgen Bey), Tijs Rooijakkers, Hans van Bentem en Studio Ruwe Data brengen een ode aan de liefde en leveren kunstwerken voor dit hartverwarmende project.
Het Liefdespad is ruim vijf kilometer lang en kan door iedereen worden bewandeld: singles, stellen, gezinnen en vrienden. Een eerste date krijgt hier een extra dimensie.
Initiatiefnemer Bert van Zijtveld droomt al jaren dat hij op een groot bord op Schiphol reizigers naar Ruurlo verwijst. "Die reiziger heeft straks de keuze: ga ik naar het Rijksmuseum of ga ik naar Ruurlo. Niet alleen om de trekpleister Museum MORE in kasteel Ruurlo te bezoeken, maar ook om het Liefdespad te bewandelen. Het is geen gewone wandelroute, maar een 'heel bijzondere belevenis'", geeft Van Zijtveld aan. Met kunstwerken die het pad tot iets aparts maken. Gebaseerd op thema's die, elk op hun eigen manier, een invulling geven aan de liefde.

Route
Het Liefdespad voert langs het station van Ruurlo, natuurgebied De Meene, De Heikamp, De Doolhof en Kasteel Ruurlo. Elk is een startpunt voor de route die langs de Baakse Beek voert. Vanaf station Ruurlo gaat het langs het spoor richting de tweede spoorwegovergang, linksaf De Meene in, over de Baakse Beek, richting De Heikamp en via het Kabouterpad langs het Doolhof, langs de Baakse Beek naar het kasteel/museum MORE. In de gracht ligt een pontje waarmee kersverse echtparen na de huwelijksvoltrekking letterlijk de huwelijksboot in konden.

Doel
Het Liefdespad wordt ontwikkeld door Stichting Het Liefdespad. De stichting heeft als doel een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de leefbaarheid in de Achterhoek en het creëren van een onderscheidende toeristische beleving. Daarnaast wil Stichting Het Liefdespad Ruurlo en de Achterhoek (inter)nationaal op de kaart zetten als een toeristisch aantrekkelijke regio met veel en exclusieve attracties, en het gebied aantrekkelijker maken als woon- en werkomgeving.

Omarmd
Stichting Het Liefdespad is door vele partijen omarmd. Waterschap Rijn en IJssel, gemeente Berkelland, Staatsbosbeheer Provincie Gelderland, Fonds 1819 en het Prins Bernard Cultuurfonds hebben financiële en facilitaire steun gegeven. Daarnaast zijn er tientallen founders die zich hebben verbonden aan Het Liefdespad door financiële steun en/of door een bijdrage in capaciteit en middelen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden