De bouw van het paasvuur in Dijkhoek in 2016. Archieffoto: Rob Stevens
De bouw van het paasvuur in Dijkhoek in 2016. Archieffoto: Rob Stevens

Berkelland bindt paasvuren aan regels

Algemeen

Verbod van vorig jaar mondt uit in nieuw beleid

Door Rob Stevens

BERKELLAND - Droogte, een straffe wind en het stoken van een goed vuur gaan slecht samen. De kans dat het vuur zich ongewild verspreidt in de omgeving is dan groter. Vorig jaar was dat de reden om de paasvuren in de gemeente Berkelland te verbieden. Het risico was volgens de gemeente te groot, in verband met droogte. Deze gang van zaken was aanleiding om er nu nieuw beleid op te formuleren.

Het paasvuur zit diep in het DNA van de Achterhoeker. Berkelland wil dan ook beslist niet aan deze traditie tornen. Inwoners werden eind vorig jaar gehoord tijdens een openbare bijeenkomst. Aansluitend zijn de regels voor paasvuren en het verbranden van snoeihout aangepast.

Afstanden
De Veiligheidsregio heeft afstanden vastgesteld waarbinnen paasvuren veilig kunnen worden aangestoken. Daarbij zijn de hoeveelheid hout, de windsnelheid en de afstand tot gebouwen, openbare wegen en natuur in de directe omgeving factoren van belang. En als een paasvuur op eerste paasdag niet mogelijk is door weersomstandigheden dan is tweede paasdag nu ook een optie. Voldoet een paasvuur aan de richtlijnen, dan kan het ook bij langdurige droogte worden aangestoken.
Organisatoren kunnen zelf de inschatting maken of ze voor zekerheid gaan. In Rietmolen en Haarlo wordt daarom nu gezocht naar een nieuwe locatie waar het paasvuur onder alle omstandigheden door kan gaan.
Vorig jaar werden in de gemeente Berkelland 79 paasvuren aangevraagd. Volgens de burgemeester is dat te veel. "Dan moeten er in relatief korte tijd bijna tachtig locaties worden gecontroleerd. Twintig tot vijfentwintig paasvuren zou een mooier aantal zijn. Veel kleinere paasvuren worden gebruikt om van snoeiafval af te komen. Het zou beter zijn als die zich aansluiten bij de grotere paasvuren. Of gebruik maken van een ontheffing voor het verbranden van snoeiafval een andere tijd van het jaar."

Richtlijnen
Een paasvuur in de (kleine) kernen en buurtschappen is in ieder geval toegestaan als die voldoet aan de richtlijnen. Daarbij hoeft er geen sprake te zijn van traditie. Ligt een paasvuur daarbuiten? Dan kan er alleen gestookt worden als er al vele jaren op die plek een paasvuur wordt ontstoken.
Via onderstaande website van de gemeente kan het plan voor een paasvuur worden gemeld. De sluitingsdatum voor de aanvragen is 1 maart. Samen met de brandweer wordt dan bekeken of dat op de geplande locatie mogelijk is. Als dat niet het geval is wordt bekeken met welke aanpassingen wel toestemming voor een paasvuur gegeven kan worden.

gemeenteberkelland.nl/paasvuur

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant