Het portret De Fysicus van Fulco de Vos. Foto: PR
Het portret De Fysicus van Fulco de Vos. Foto: PR

Ruurlo maakt zich op voor nieuwe expositie

Algemeen

RUURLO - De vorig jaar in Ruurlo gehouden expositie 'Mathilde van muze tot mythe' werd een groot succes. Ruim 3.000 bezoekers trokken langs de beide locaties waar de kunstwerken werden getoond. In aanloop naar de expositie werd toen al door promotor Joop Huisman aangekondigd dat het bedoeling was om Ruurlo meerjarig op de kaart te zetten met kunst die het predicaat 'kwaliteitskunst' verdient. Met de aanstaande expositie 'Good Looking' maakt de werkgroep de belofte volledig waar.

Door Rob Weeber

De naam 'Good Looking' is tevens de taalknipoog naar het onderwerp van de nieuwe expositie, het portret. Deze bijzondere vorm van kunst mag zich in nieuwe belangstelling verheugen. Na de Gouden Eeuw, waarin vooral Rembrandt en Hals de toon zetten met hun portretwerk, verdween het specialisme naar de achtergrond door opkomst van de fotografie in de tweede helft van de negentiende eeuw. Vanuit de vaderlandse kunstwereld werd in 2017 door het organiseren van de Eerste Nederlandse Portretprijs een belangrijke impuls aan een hernieuwde opkomst van de portretschilderkunst gegeven. Zo'n 850 deelnemers schreven toen in. Twee jaar later deden maar liefst 1254 kunstenaars mee, amateurs en professionals. Uiteindelijk werden daaruit vijftig portretten geselecteerd met als belangrijkste criterium 'kwaliteitskunst'. De jury onder leiding van kunsthistoricus Rudi Ekkart wees 'Zelfportret met tweelingzus' van Irma Braat als winnaar aan. Het portret 'De Fysicus' van Fulco de Vos won de publieksprijs.

Een idee voor Ruurlo was geboren. De werkgroep, met onder meer weer PR –deskundige Peter van der Heij en aangevuld met adviseur Els van der Kleij, nam contact op met de organisatie van De Nederlandse Portretprijs. Niet alleen kregen ze belangrijke tips, maar ook zegden eenendertig van de vijftig geselecteerde kunstenaars toe graag naar Ruurlo te willen komen dit voorjaar. Onder hen de winnaars van de jury- en publieksprijs. Ook de jurywinnaar in de categorie 3D, Mooniq Priem met 'Japans meisje' behoort tot de deelnemers.

Aanvullende eis van de Ruurlose werkgroep evenwel was dat de deelnemers naast het bestaande werk ook één ander, vrij werk zouden meebrengen, het liefst geen portret. Verder nodigde de Ruurlose werkgroep vier regionale kunstenaars uit: Jasper en Frans Dielemans uit Ruurlo, Marian Merk uit Vorden en Jeanne te Dorsthorst uit Haarlo. Marian Merk was deelnemer aan 'Sterren op het doek'. Jeanne te Dorsthorst maakt deel uit van het selecte gezelschap van in totaal zes 3D-kunstenaars.

Huisman hoopt met de nieuwe expositie op minimaal net zoveel belangstelling te mogen rekenen als met de expositie over Mathilde. Nieuw dit jaar zijn de interactieve activiteiten die zich thematisch tijdens de expositie zullen afspelen, zoals de workshop portretschilderen. Verder zullen ook dit jaar weer enkele kunstenaars hun opwachting maken en is de scholen gevraagd om ook hun 'gezicht' te laten zien.

Met 'Good Looking' wordt wederom een belangrijke stap gezet om Ruurlo in het verlengde van het Kasteelmuseum MORE als 'goed kunstdorp' in Berkelland te promoten. Het versterkt tevens de binding binnen het dorp. De expositie wordt gehouden van 9 mei tot en met 20 juni. Locatie is net zoals vorig jaar galerie De Smidse in het centrum van het dorp.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant