Vorige week werd met behulp van een hoogwerker de 24 glijelementen weer teruggeplaatst op de constructie .Foto: Erik Aagten.
Vorige week werd met behulp van een hoogwerker de 24 glijelementen weer teruggeplaatst op de constructie .Foto: Erik Aagten.

Glijbaan De Meene sneller dan ooit

Algemeen

Records verwacht na groot onderhoud aan zestig meter lange dubbele baan

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Met ruim 50 km per uur naar beneden. Nieuwe snelheidsrecords worden verwacht op de glijbaan van zwem- en recreatiepark De Meene, nu de grootste en meest spectaculaire attractie op het Ruurlose park een grote onderhoudsbeurt heeft ondergaan.

De maar liefst elf meter hoge en zestig meter lange dubbele wedstrijdglijbaan met tijdwaarneming is de afgelopen maanden flink onder handen genomen door het gespecialiseerde bedrijf Boer Slides & Disco uit Den Bosch. De 24 glij-elementen zijn helemaal opnieuw behandeld en gecoat. Ook is het houtwerk vervangen en is de stalen constructie gestraald en opnieuw gecoat. Vorige week zijn met een hoogwerker de glij-elementen weer teruggeplaatst op de constructie.
Stichting Zwembad Ruurlo, die zwem- en recreatiepark De Meene aan de Loolaan exploiteert, is erg blij met de vernieuwing en de renovatie van de glijbaan, die al sinds 1986 het visitekaartje van het Ruurlose openluchtzwembad is. "Het was al een langgekoesterde wens van ons als stichtingsbestuur om groot onderhoud aan de baan te verrichten."
Op de dubbele glijbaan kunnen twee personen tegelijkertijd naar beneden en een wedstrijd houden met tijdswaarneming. Ervaren glijders kunnen op een veilige manier behoorlijke snelheden bereiken. Zo staat het record op 4.28 seconden. Dit betekent een snelheid van 50,22 kilometer per uur. Nu de glijbanen opnieuw gecoat zijn, verwacht Erik Aagten van de Stichting Zwembad Ruurlo dat het record dit jaar verbeterd zal worden. "Vooral de jeugd vindt het een uitdaging om op een zo snel mogelijke manier naar beneden te 'roetsjen'. En daar is men heel creatief in, ook al staat de veiligheid wel voorop. Ook is het onze wens om de snelste tijd van de dag aan sociale media te koppelen. "

Aantrekkingskracht
Dat de supersnelle dubbele waterglijbaan aantrekkingskracht uitoefent bewijzen de bezoekers van het zwem- en recreatiepark die daar vanuit de gehele regio soms speciaal voor naar Ruurlo komen. Maar ook de media hebben volop belangstelling als men glijwedstrijden organiseert. Zo ontbrak het tijdens de opening van de baan in 1986 ook niet aan publiciteit. Erik Aagten; "Het Jeugdjournaal deed toen uitgebreid verslag van de opening van de baan. In 1986 mocht Annemieke Besseling uit Ruurlo als eerste van de glijbaan af." Of deze zomer het Jeugdjournaal opnieuw langskomt nu de dubbele glijbaan bijna geheel vernieuwd is weet Erik Aagten niet. "Misschien moeten we ze gewoon uitnodigen als het zwemseizoen 2020 weer begint."

Vrijwilligers
Naast het vaste personeel dat werkzaam is op De Meene telt het bad ongeveer dertig vrijwilligers die diverse werkzaamheden uitvoeren op en rondom het terrein, variërend van groenonderhoud en grote en kleine technische klussen tot het helpen in de Plaza. Erik Aagten: "We zijn erg blij met deze vrijwilligers. Leuk om ook nog te vermelden dat zich elk jaar weer nieuwe vrijwilligers aanmelden. En sinds twee jaar zetten we bovendien 'lifeguards' in. Dat zijn opgeleide vrijwilligers en vakantiekrachten die naast het badpersoneel toezicht mogen houden bij en rondom het zwembad."

Opening
Dit jaar opent De Meene op zaterdag 25 april weer haar poorten. Voorafgaand vindt op dinsdagavond 14 en donderdagavond 16 april de voorverkoop van de abonnementen op het zwembad plaats. Maar de eerste activiteit op het zwembad is op zondag 2 februari het inmiddels traditionele forelvissen. Daarbij zal ook de heerlijke erwtensoep dit jaar niet ontbreken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant