Annegreet van Bergen. Foto: Ingrid Zieverink Fotografie
Annegreet van Bergen. Foto: Ingrid Zieverink Fotografie

Nieuwe kijk op en anekdotes over naoorlogse groei

Algemeen

RUURLO – Annegreet van Bergen, econoom, journalist en schrijver, werd bekend door haar boek 'Gouden Jaren'. Het gaat over hoe ons dagelijkse leven in een halve eeuw onvoorstelbaar is veranderd. Op 14 februari om 20.00 in het Kulturhus, Nieuwe Weg 5, komt zij vertellen over haar nieuwe boek 'Het Goede Leven: hoe Nederland in een halve eeuw steeds welvarender werd'. Annegreet is recent ambassadeur geworden van het project 'Een nieuwe tijd! Achterhoeks erfgoed en cultuur'.

Zes jaar geleden kwam haar boek 'Gouden Jaren' uit. In dat boek, dat werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en de NS Publieksprijs, begon zij met het beschrijven van de welvaartsgroei van de voorbije decennia. 'Gouden Jaren' werd met 300.000 exemplaren één van de beste verkochte boeken van de laatste jaren.

'Het Goede Leven' omvat een breed spectrum aan onderwerpen, met o.a. roken en stoppen met roken, popmuziek, tandenpoetsen, telefoneren, loonzakjes, Dolle Mina tot ziekenfonds- of particulier verzekerd. Met gemak kon Annegreet een tweede boek samenstellen, omdat zij bij lezingen en via de mail nieuwe informatie kreeg. Zo hoorde ze bijvoorbeeld dat er vroeger wasmachines voor één dagdeel verhuurd werden. Ze werden meestal op bakfietsen gebracht en gehaald. Ook op driehoog achter kon het, omdat die wasmachines minder zwaar waren dan nu. Er zaten namelijk nog geen centrifuges in. Veel tips van lezers zijn verwerkt in het boek, maar regelmatig put Annegreet ook uit haar jeugd in Enschede. Door hard werken hadden haar ouders zich tot een zekere welstand opgewerkt.
Vanwege het Boekenweekthema 'De moeder de vrouw' besteedt Annegreet extra veel aandacht aan de ontwikkelingen, die ervoor hebben gezorgd dat juist in de afgelopen jaren de emancipatie van vrouwen zo'n vlucht heeft kunnen nemen. Hierover en nog veel meer gaat haar verhaal, dat zij met de nodige humor vertelt. Dankzij het authentieke beeldmateriaal dat zij tijdens de presentatie vertoont, wordt het een zeer plezierige, extra boeiende avond. De nieuwe generatie zal hier zeker met verbazing en soms met ongeloof naar kijken. Voor velen zal het een nostalgische reis zijn vol herinneringen uit vervlogen tijden.

Elf gemeenten in de Achterhoek hebben gezamenlijk besloten om de tijd van de wederopbouw in deze regio onder de aandacht te brengen met een speciaal project. Annegreet van Bergen is als ambassadeur van dit project dé aangewezen persoon om de cultuurhistorische geschiedenis te laten herleven en ons over de ontwikkelingen te vertellen. Het project wordt gesteund door de Provincie Gelderland en de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed.

Annegreet van Bergen werd geboren op 29 januari 1954 in Enschede, zat daar op het Lyceum en studeerde cum laude af in Amsterdam in economie. Zij werd de eerste vrouw op de financiële redactie van de Volkskrant en daarna van het Financieel Economisch Magazine. Later werd zij de eerste vrouwelijke chef van de economieredactie van Elsevier. Zij woont sinds twaalf jaar weer 'aan de goede kant van de IJssel' in Zutphen, zoals ze het zelf wel eens gekscherend zegt.

Kaarten verkrijgbaar bij kunstkringruurlo.nl. Kaarten zijn ook bij de kassa verkrijgbaar vanaf 19.15 uur. Kosten: tien euro inclusief koffie/thee. Kinderen gratis, jeugd van 13 tot en met 18 jaar 7,50 euro.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant