Eén brandweerwagen per post. Is dat genoeg? Foto: archief
Eén brandweerwagen per post. Is dat genoeg? Foto: archief

Is Berkelland straks nog veilig?

Algemeen

BERKELLAND - Woensdag 15 januari is de toekomstvisie van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) vastgesteld. Dat is van belang voor de plaatselijke brandweerkorpsen. De toekomstvisie richt zich op verbetering van de slagvaardigheid van de organisatie en verlaging van de kosten. Volgens de VNOG kan dezelfde veiligheid met inzet van minder materieel en personeel worden gewaarborgd. Een mening die de vrijwillige brandweer en de raadsleden van Berkelland niet delen. Zij denken juist dat nu de veiligheid in sommige situaties in het geding kan komen.

Door Rob Stevens

De toekomstvisie betekent dat de brandweerposten in Borculo, Neede, Eibergen en Ruurlo elk nog maar één brandweerwagen overhouden. Een halvering. Marcellino Kropman van de VVD was bij de VNOG-vergadering en verwonderde zich over het feit dat er zo weinig ruimte voor discussie was. De maatregelen worden als wettelijk, veilig en verantwoord gepresenteerd, er is geen enkele ruimte voor lokaal maatwerk. En de gemeenten (22) kijken er volgens hem vooral elk vanuit hun eigen perspectief en vanuit het persepctief van 'wat het kost' naar.
Marcellino Kropman herhaalt in de raadsvergadering zijn woorden die hij ook in de commissievergadering al had geuit: "Deze ontwikkeling is de doodsteek voor de vrijwillige brandweer. Ik ben blij met het optreden van onze burgemeester die zich niet de mond liet snoeren en toch nog punten uit het vuur wist te slepen die opnieuw overwogen worden."

Van Oostrum vertelt de raad dat hij bij de VNOG bijeenkomst bewust koos voor een inhoudelijke insteek en niet voor het indienen van amendementen, stemverklaringen en tegenstemmen. Zijn grootste zorg is het overeind houden van de motivatie van vrijwilligers. Kropman vindt dat mede dankzij de burgemeester de norm voor de opkomsttijd voor oppervlakte reddingsteams, die nu op dertig minuten is vastgesteld, opnieuw onder de aandacht komt. Met de huidige VNOG-normering dreigt het team van Eibergen te verdwijnen. Verder is er de toezegging dat de VNOG-directeur en voorzitter in gesprek gaan met de vereniging voor brandweervrijwilligers die zeer kritisch is over de VNOG-plannen. En de grensoverschrijdende samenwerking, met Duitsland en Twente in het geval van Berkelland, zal inhoudelijk een betere concrete uitwerking krijgen.

Dan de hamvraag. Is Berkelland veilig? Brandweerlieden zijn bang dat één brandweerwagen per kern te weinig is. Bij grote branden bijvoorbeeld, of als er twee noodsituaties tegelijk zijn. Dan moet een beroep op ander korpsen worden gedaan. Joost van Oostrum: "Ik heb geen bewijs dat het niet zo is. Het eten van de pudding doe je in de praktijk. (Van Oostrums vertaling van 'The proof of the pudding is in the eating'.) De praktijk moet het uitwijzen. We zullen het kritisch volgen."

In de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland werken GHOR en brandweer nauw samen. De brandweer Noord- en Oost-Gelderland is één van de 25 regionale brandweren in Nederland. In de regio zijn in de 22 gemeenten 56 brandweerposten actief. Er werken zo'n 1.500 brandweervrijwilligers en 300 beroepskrachten in deze regio. De GHOR is het netwerk van de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie. Bij grootschalige incidenten en ingrijpende gebeurtenissen coördineert de GHOR de geneeskundige hulpverlening.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant